House by the Grove, at Nashik, by LADLAB

The first interior design project envisioned at LADLAB is a 1600 Sq.ft, 3 bedroom apartment located in a prime residential area of Nashik, Maharashtra. The soul of this house is its location - a top-floor apartment placed right next to a beautiful Gulmohar grove. All the balconies and rooms open up to gorgeous views of this grove, which is certainly a rare find in an urban context.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

House by the Grove, at Nashik, by LADLAB 2

 

The first interior design project envisioned at LADLAB is a 1600 Sq.ft, 3 bedroom apartment located in a prime residential area of Nashik, Maharashtra. The soul of this house is its location – a top-floor apartment placed right next to a beautiful Gulmohar grove. All the balconies and rooms open up to gorgeous views of this grove, which is certainly a rare find in an urban context.

 

 

We like to call it: House by the Grove.

Our motivation was to design interesting spaces considering the human experience and not follow typical design dogma. Clients had a very specific budget and time frame in their minds. Thankfully, we were hired at the right time and offered a shell structure of columns, beams and slab. It helped us adhere to their requirements very well and design every aspect of the project from scratch.

 

House by the Grove, at Nashik, by LADLAB 24

 

Living, dining and kitchen form a partition-free common space with large french doors opening up in the balconies. The furniture layout was carefully and ergonomically planned considering the circulation strategies. Every furniture piece is custom-made and designed with a sense of subtlety and sophistication. The most intriguing one being the ‘coffee table set’, it changes its shape according to the requirement; it divides itself into 2 to serve the guests, and gives an interesting mix of cold and warm vibe with its key elements of ‘Italian Marble and Teak Wood’.

 

House by the Grove, at Nashik, by LADLAB 38

 

During the golden hour, sunbeams highlight the complete floor plate of the house. Minimalist TV walls and dining walls are set to transform dynamically during this time of the day. Clients being plant lovers, all the balconies are provided with customized planters that were designed on-site. Balconies are treated with textured granite, stone and wooden ceiling; these natural materials connect the outside to the inside and make us feel closer to nature.

 

 

Atypical color selections along with ample natural light give every space a character of its own. From ‘turquoise blue’ sofa to ‘forest green’ kitchen, from ‘pastel pink’ dining to ‘emerald green’ study area; Colours do really dominate the overall aesthetics of this house. A dash of gold is added to the material palette to elegantly glam up space.

 

 

Clients are a family of four and expected their bedrooms to have ample storage with a warm and cosy vibe. Wooden flooring and blackout curtains are used to achieve the desired vibe, while all the storages are concealed within the walls. Beds are designed to have in-built benches that could slide in and out as per requirement.

 

 

Study niche in children’s bedroom is exclusively designed to accommodate concealed storage, library, pin-up board, reading nook and study desk. Clean and linear design language makes the study area look light without compromising on the functionality of the space.

 

 

A guest bedroom is the smallest of all rooms. To make it look spacious, a monochromatic and pastel material palette is used. Much like the rest of the apartment, the room comes with a gorgeous view of the grove. A window seat with built-in storage is designed to enjoy the view outside and maximize space utilization in this tiny room.

 

 

Keeping in mind the project constraints; we have meticulously worked on every detail and execution process. Adaptable material palettes, innovative solutions and creative aesthetical approach altogether have helped us achieve the right equilibrium between client’s expectations and our aspirations.

 

Drawing –

House by the Grove, at Nashik, by LADLAB 80

Project Facts –

Name of the Firm: LADLAB

Name of the Principal(s): Sagar Lohar and Saniya Jejani

Title of Your Project.: HOUSE BY THE GROVE

Select project category: Interior Design (all categories)

Project Status: Completed

Project Location: Nashik

Credits

Photographs – Yash Katariya @whatweclick


 

Firm Profile

Ladlab is an architecture and design studio based in Nashik, India. Founded in 2019 by the duo, Sagar Lohar and Saniya Jejani, our investigations occur at multiple scales; from objects and interiors to residential and commercial buildings. Current work includes private residences, residential interiors, and hospitality projects across Maharashtra. As a studio, our motivation is to design soulful and interesting spaces that strike the right balance between aesthetics and functionality – drawing inspiration from site, culture, environment and technology.

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Situated in a 28 acre site, the Terravana also called the Earth house is a design intervention that travels along the lines of earth and sustainability. In a plot size of 34.4×60 ft the unit focuses on a minimum footprint integrated with greenery. The interior setting transcends with the Pairing of age old technique of lime plastering with mid-century themed furniture. With delicately chosen décor that complements the theme of wellness and the colour palette of natural tones exhibits strength, sound and health. – Svamitva Architecture Studio

Read More »
Studio Emerald

Happy Head, at Hyderabad, by Studio Emerald

Tucked into the affluent neighborhood of Film Nagar – Hyderabad, Happy Head is a wellness destination that prides itself on being the primary and sole branch of its kind in the Indian context. The country’s first I.V. Clinic, this venue is a collaborative alliance amidst its founder who has a celebrated presence in the hospitality genre and the team at Studio Emerald. 

Read More »
LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

The house was designed for a textile businessman from Rajasthan whose family spans three generations. The design brief consisted of three luxurious bedrooms, ample living spaces, entertainment and service areas.

The 30’X40’ site located in a growing residential area and flanked by dense multi dwellings on three sides, has a road to the West thus creating a design challenge.- White Shadows Design Studio

Read More »
Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

The capital’s new sub-city of Dwarka is coming as the next international diplomatic hub. Brimming with new developments and destination retail experiences it is being developed under the Smart City project. Located on the Metro interchange station this mall is home to a six-screen mega multiplex. Circumscribing a large atrium, the cinema is fronted by retail & flanked by a generous food court. Here, the design narrative needed an elegant new approach speaking a vibrant modernist language in luxury entertainment. – ivpartners

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates