House J172 at Bengaluru, Karnataka, India, by K&M Design Studio

K&M Design Studio

K&M Design Studio

Photography © Aayush Bhaskar, Ankur Manchanda     

House J172 at Bengaluru, Karnataka, India, by K&M Design Studio

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

House J172 at Bengaluru, Karnataka, India, by K&M Design Studio 1Set in a prime location in Bengaluru, the J-172 house is a careful reconstruction of an ancestral home, to meet the growing needs of the family, without disturbing the structural integrity of the house. Modern, minimal aesthetics were the basis of design, wood became the primary choice of material as per clients brief and planning was vastly determined using concepts of Vastu (traditional Indian science of spatial design and placement).

Though confined within the boundaries of the existing structure, we were able to provide a playful yet functional planning. The entrance foyer divides the house into public, semi-public and private spaces. To the right is the formal living room and to the left are the family room, kitchen and elders’ bedrooms. First floor comprises of 2 more bedrooms, an open study and auxiliary spaces along with a garden attached to the Master Bedroom. The indoor garden can also be accessed by the outside corridor and provides a calming breakout space for meditative or recreational activities.

A cut-out in the ground floor slab opened up a double-heighted space which connects the family space to the first floor study. The large fenestration brings enough daylight throughout the day and also creates a garden extension to the family room.

An L shape concrete structure with grilled openings was added to attain 2 specific things- privacy from the neighbours as well as from guests. It also serves as a vertical green wall and adds to the charm of the entrance as well as the private garden.

The main door is a 1350mm wide 3/4th pivot Corbusier style wooden door, reinforced with stainless steel sub-structure giving it sturdiness without weight gain.

The family room acts as the central hub of the house with most of the activities revolving around it. The open kitchen layout along with the custom made dining table invites casual conversations over meal preps while the informal window seats provide the perfect reading corner.

All bedrooms integrate creative usage of wood to accentuate different elements. Adequate natural light and ventilation, mood lighting and uncluttered spaces make them the perfect space to relax and unwind.Large openings are confined to the north and east side to minimize heat gain. The double-heighted window towards the east side gets further shaded with the L shape green wall. The house remains lit, ventilated and cool throughout the day.The elevation form is a bold wooden box intersecting with the white mass which sits in stark contrast to the lush green surroundings. Multiple layers of floating planters provide relief and a soft touch to the solid masses. The entrance pathway to the house gets adorned with Kadappa stone cladding and a garden along the passage endowed with large plants. The ever changing flora around the house gives it a dynamic look throughout the year.

Project Name: House J172

Project location: Bengaluru

Completion Year: 2018

Gross Built Area: 376 sqm

Lead Architects: Ankur Manchanda, Konda Sri Harsha

Clients: Mr. Somashekhar

Building Contractor:  SC group Inc

Interior Contractor:  TimberWare

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Hush Café, at Hyderabad, by D2dArchitects

Hush Café, at Hyderabad, by D2dArchitects

Masked by the concrete jungle of Madhapur in Hyderabad. The Hush cafe is an off-beat sight to its contrasting surroundings. Nestled within the lanes of a corporate and residential neighborhood, this cafe beams warmth that one seeks to experience after a tiring day at work or a quick hangout session with friends over the weekend. The location of this recreational spot in the city is expedient to the ease of access for its users. The Hush Cafe is creating its niche in the conglomerate of cafes scattered in the locality. – D2d Architects

Read More »
Tropical House, at Noida, U.P, by Unbox Design

Tropical House, at Noida, U.P, by Unbox Design

This tropical modern residence is a refreshing architectural amalgamation of well-lit interiors and a contemporary exterior. Surrounded by lush greens, this simplistic duplex structure gives us major goals on how a residence in a densely plotted neighborhood in a place like Noida can look like. – Unbox Design

Read More »

The’ Splash House’, at Ahmedabad, by The ART Container

Profile of the resident of the house, nuclear mid-aged family with child studying abroad, but loves to entertain guests. So, the public areas of leisure are extremely joyful with splashes of colors. Their only inclination was to have spectacular bright living spaces. – The ART Container

Read More »
The Multiplex at Gurgaon, by Sync Design Studio

‘The Lit Boscage’, Multiplex at Gurgaon, by Sync Design Studio

The Lit Boscage is featured opposite a food court on the third floor of the open-air Sapphire Ninety Mall. Considering the mushrooming entertainment landscape in Gurugram’s corporate hub, the multiplex offers a unique and differentiated user experience. The conceptualization began by analyzing and studying the growing demand for a significantly distinct multiplex identity despite the mainstream functionality of the structure. – Sync Design Studio

Read More »
School in Mumbai, JDAP | Jude D'Souza

School in Mumbai, JDAP | Jude D’Souza

A school for girls in suburban Mumbai needed an expanded space for the children in their kindergarten section. The administration owned a plot of land adjacent to the main school, however, this was taken up by a residential building that they occupied. When structural drawings of the building revealed that it could take on an additional floor, it was decided to extend the existing structure, rather than take down the entire building and construct anew. Regulation demanded that an additional staircase was necessary to accommodate this public function. – Jude D’Souza

Read More »
Horizon Design Studio

DAFFODIL SOFTWARE, at GURUGRAM, HARYANA, by HORIZON DESIGN STUDIO

HDS designed and constructed head office for software firm Daffodil. Spread over a single floor plate of over 25000 sq feet, this vast office accommodated over 500 people. All the cabins and closed spaces are designed along the periphery leaving the central space for workstations. The Furniture Grid is derived out of a Structural grid creating perfect harmony between the two. – HORIZON DESIGN STUDIO

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates