House at Panshet, Pune, by _Opolis Architects

_opolis

_opolis

The project for a couple in their late 50’s is located in Panshet (outskirts of Pune) overlooking the Panshet and Varasgaon dams. The site is steeply contoured and access to the site is from the top with the view in the background. The house is located primarily at one level with only one guest room tucked below the living room verandah. - Opolis Architects

Categories:

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

The project for a couple in their late 50’s is located in Panshet (outskirts of Pune) overlooking the Panshet and Varasgaon dams.

House at Panshet, Pune, by _Opolis Architects 1

The site is steeply contoured and access to the site is from the top with the view in the background. The house is located primarily at one level with only one guest room tucked below the living room verandah.

House at Panshet, Pune, by _Opolis Architects 3

The living, dining and kitchen are distinct spaces each having their own character and along with the sleeping rooms are organized around a stone deck court and infinity edge swimming pool.

House at Panshet, Pune, by _Opolis Architects 5

Landscaped terraces and light courts help integrate the built volumes with the land. A red laterite wall is the constant feature along the light courts as one moves from the parking through the house to all bed rooms and acts as a backdrop.

House at Panshet, Pune, by _Opolis Architects 7

The house sits on a black basalt random masonry base over which the roof casts deep shadows onto the plastered surfaces.

House at Panshet, Pune, by _Opolis Architects 9

A white sandstone in varying textures is used as a flooring throughout the house and integrates the interior and exterior of the house through the stone finish.

House at Panshet, Pune, by _Opolis Architects 11

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Hush Café, at Hyderabad, by D2dArchitects

Hush Café, at Hyderabad, by D2dArchitects

Masked by the concrete jungle of Madhapur in Hyderabad. The Hush cafe is an off-beat sight to its contrasting surroundings. Nestled within the lanes of a corporate and residential neighborhood, this cafe beams warmth that one seeks to experience after a tiring day at work or a quick hangout session with friends over the weekend. The location of this recreational spot in the city is expedient to the ease of access for its users. The Hush Cafe is creating its niche in the conglomerate of cafes scattered in the locality. – D2d Architects

Read More »
Tropical House, at Noida, U.P, by Unbox Design

Tropical House, at Noida, U.P, by Unbox Design

This tropical modern residence is a refreshing architectural amalgamation of well-lit interiors and a contemporary exterior. Surrounded by lush greens, this simplistic duplex structure gives us major goals on how a residence in a densely plotted neighborhood in a place like Noida can look like. – Unbox Design

Read More »

The’ Splash House’, at Ahmedabad, by The ART Container

Profile of the resident of the house, nuclear mid-aged family with child studying abroad, but loves to entertain guests. So, the public areas of leisure are extremely joyful with splashes of colors. Their only inclination was to have spectacular bright living spaces. – The ART Container

Read More »
The Multiplex at Gurgaon, by Sync Design Studio

‘The Lit Boscage’, Multiplex at Gurgaon, by Sync Design Studio

The Lit Boscage is featured opposite a food court on the third floor of the open-air Sapphire Ninety Mall. Considering the mushrooming entertainment landscape in Gurugram’s corporate hub, the multiplex offers a unique and differentiated user experience. The conceptualization began by analyzing and studying the growing demand for a significantly distinct multiplex identity despite the mainstream functionality of the structure. – Sync Design Studio

Read More »
School in Mumbai, JDAP | Jude D'Souza

School in Mumbai, JDAP | Jude D’Souza

A school for girls in suburban Mumbai needed an expanded space for the children in their kindergarten section. The administration owned a plot of land adjacent to the main school, however, this was taken up by a residential building that they occupied. When structural drawings of the building revealed that it could take on an additional floor, it was decided to extend the existing structure, rather than take down the entire building and construct anew. Regulation demanded that an additional staircase was necessary to accommodate this public function. – Jude D’Souza

Read More »
Horizon Design Studio

DAFFODIL SOFTWARE, at GURUGRAM, HARYANA, by HORIZON DESIGN STUDIO

HDS designed and constructed head office for software firm Daffodil. Spread over a single floor plate of over 25000 sq feet, this vast office accommodated over 500 people. All the cabins and closed spaces are designed along the periphery leaving the central space for workstations. The Furniture Grid is derived out of a Structural grid creating perfect harmony between the two. – HORIZON DESIGN STUDIO

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates