House That Rains Light, at Kerala, by LIJO.RENY.architects

The ‘House That Rains Light’ re-imagines dappled shade under the trees, informal kids play nooks, gardens with flowers, birds and butterflies, all lost to rapid urbanization, while being confined to a tight plot within a typical residential layout. Owners, a young couple with their two kids, wanted a house that broke free from conventions, displaying a sense of individuality and character in the spaces that enveloped them, without being a burden on their simple ways of living. They also hoped the building would transcend the small footprint on site and become a multi-spatial/sensory experience for their kids to grow up in. - LIJO.RENY.architects

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

House That Rains Light, at Kerala, by LIJO.RENY.architects 2

The ‘House That Rains Light’ re-imagines dappled shade under the trees, informal kids play nooks, gardens with flowers, birds and butterflies, all lost to rapid urbanization, while being confined to a tight plot within a typical residential layout.

Owners, a young couple with their two kids, wanted a house that broke free from conventions, displaying a sense of individuality and character in the spaces that enveloped them, without being a burden on their simple ways of living. They also hoped the building would transcend the small footprint on site and become a multi-spatial/sensory experience for their kids to grow up in.

Stereotypes were broken throughout in design, and start right from the entry by avoiding the typical compound wall and gate towards the road. The shaded front yard becomes the parking area, a sit-out and a play area that spills out onto the relatively deserted road when the kids are in a mood for football or cricket, with their friends from the neighborhood, and a much larger space is needed. A variety of flowering creepers and climbing vegetables are grown onto three large frames fixed on the building becomes the extension of the much-needed garden on this tight plot while providing shade and privacy to the house.

The front door of this biophilic house opens into a spread-out volume that includes clearly defined spaces such as the living, dining, kitchen, a bedroom that can be closed when necessary and several landscape pockets in between them lit by a series of skylights from above. This open layout, which creates a sense of spaciousness in the otherwise small footprint of the building, becomes yet another playground for the kids. The kitchen, though kept private from the entry, extends into the dining to form a multipurpose counter and a study table for the couple who occasionally works from home. A shared toilet accessed from the wash area tucked under the stairs and the bedroom remains the only closed space on the ground floor.

The first floor has an open family space with two bedrooms, a common toilet and a balcony accessed directly from it. The skylit courts connect the volumes vertically and horizontally. Birds and butterflies flutter around the seasonal flowers on the green wall, abutting the large external openings of this floor that filter air and harsh sunlight as well as provide security and privacy. Waking up to the simple pleasures of bird songs and various colours, the inhabitants find each day a wonder.

Strategically positioned windows, considering the seasonal shift of wind, ensure cross ventilation throughout the year. The three skylit vertical volumes, the two landscape voids and the staircase shaft, that connects to the clerestory windows at the top, facilitates the stack effect and helps control the internal temperature during the hot summers of the tropical south.

Streaks of sunlight and moonlight that rain down the skylight change seasonally in length and intensity, making the interiors dynamic throughout the year. The large green walls, that define the façade, extend and cover one-third the roof to form shaded pockets on the terrace suitable for a siesta or an evening of barbecue and merriment with friends and family.

The materiality of the built structure creates a neutral backdrop for the burst of bright colours thematically positioned throughout the house by means of furniture, soft furnishings, decor and patterns in the flooring. A series of wall art made of candid photographs, positioned across the spaces, stand testament to the colourful lives of the unassuming inhabitants of the ‘House That Rains Light’.

Drawings –

 


Project Facts –

Project: House That Rains Light

Location: Thevakkal, Ernakulam, Kerala, India

 Client: Manju N Jose, Dijo Jose and Family

Site: 209.87 sq m (5.18 ct)

Built up area: 274 sq m (2950 sqft)

Completion: 2020

 Architects: LIJO.RENY.architects, Thrissur, Kerala

Lead Architects: Ar. RenyLijo and Ar. Lijo Jos

Interiors: LIJO.RENY.architects

Landscape Concept: LIJO.RENY.architects

Landscape Design: Plain Space Studio

Photographs: Praveen Mohandas

 Consultants/Contractors

Structural: Keystone Engineers

Electrical and Plumbing: Sunil Kumar R.S and Biju T. B

Supervisor: Ashokan C.K

Civil: Ashokan C.K.

Flooring: Vinu K.K and Manesh M. R

Painting: Santhosh Kumar C.P

Door, Wardrobes and other Carpentry Work: 1000 kitchens and Surendran S.K

Lighting: SPACES, Kochi

Landscape: Ajish Devasahayam

Glass Supplier and Installation: Jaison K J

Steel Fabrication: LR Steels

Soft Furnishing: Masper and Spaces

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Paras Buildtech Office at Gurugram, groupDCA

Office for Paras Buildtech at Gurugram, by groupDCA

With the tenets of trust and integrity as its cornerstone, Paras Buildtech has a strong foundation built on an unshakeable brand lineage. The company’s vision to enhance lifestyles with state-of-the-art residential projects, high-end commercial spaces, and internationally styled retail avenues is evident in the interiors of their corporate office in Gurugram.

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates