Hwealth Cafe at New Delhi, by Studio Bipolar

Hwealth Cafe by Studio Bipolar: An Indian Health Food start up wanted to create their first gourmet dining experience in the heart of one Delhi’s busiest markets. The space, once occupied by a fast food joint, was selected for its prime corner location.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Studio Bipolar-Hwealth cafe

Completion year: 2017
Project Area: 2200 Sq.ft
Project location: New friends colony, New delhi
Photographer: Suryan//Dang
Lead Architects: Ujjwal Sagar, Sanjana Mathur
Client: Atul Talwar
Lighting consultant: White lighting solutionsImpressive ultra- IMU1848 filament bulbs
Quickstep Floor designers: Classic oak natural
Drop ceramic design: Printed hexagonal floor tiles White Lighting Solutions: Pendant lamps, Tungsten

Studio Bipolar-Hwealth cafeProject Concept:

An Indian Health Food start up wanted to create their first gourmet dining experience in the heart of one Delhi’s busiest markets. The space, once occupied by a fast food joint, was selected for its prime corner location.

The location afforded a sprawling visual connection to the hustle bustle of the plaza outside and also the heavy greenery around. Care was taken to ensure that the design capitalized on this. The concept of being in touch with the natural greenery outside while consuming all natural products inside, drove the design forward.

Studio Bipolar-Hwealth cafeThe café employs a deep green in its branding and was continued in the overall design of the space. This coupled with earthy tones and materials makes for a fresh and vibrant look. The space was subtly divided into separate seating zones to cater to different customers while making one cohesive whole. Polished pine wood members and thoughtful lighting accent different zones.

Customers enter on the ground floor, where they are greeted by angular pinewood members branching out above to create a canopy that acts as a backdrop for the space. A green metal girder shoots across above, dropping pendant lights over the seating. The girders rigidity strongly contrasts with the disarray and texture of the pine wood canopy above, pulling the space together.

As one makes their way to the upper floor, they are greeted with tall windows that wrap around the space allowing unconstrained views of the outside. The green continues throughout while being complimented by pinewood installations that lend warmth to each seating zone in a separate way. Bar style seating was created up front, facing full height windows to ensure a beautiful scenery for customers looking for a quiet nook to work out of. A pinewood pergola was created to lend a sense of privacy to the seating along the side of the restaurant. Up down lighting highlights the beauty and sculptural quality of the pine wood vertical members. Pinewood Pallets were in turn used to create a large lighting feature to form a beautiful rustic chandelier over the banquet style, central seating area. Hexagonal tiles in different patterns are laid out randomly and add pops of color throughout the café.

This fresh and natural look is to be repeated in all future expansions of this health food brand.

Drawings:

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Central Vista

Off The Cuff: Have We Lost Our Vista? – Interim Thoughts On A Work In Progress – Rahoul B. Singh

As a nation we are about to embark on democratic India’s most symbolic project – the re-development of New Delhi’s central vista. The central vista and it’s precinct is approximately three kilometre long and stretches from Rahstrapati Bhawan on the west to India Gate on the east. The redevelopment of this tract of land and other land parcels adjoining it will cost the exchequer upwards of Rs. 20,000 crore and is being undertaken to commemorate 75 years of India’s Independence in 2022. Other objectives of the project include increasing the productivity and efficiency of the government and expanding and improving the quality of public space that falls within its immediate precinct.

Read More »

Michelle Poonawalla at Art.Lab, Dubai, and the Mediations Biennale, Poland

“I​am delighted to be able to show ‘From Dust to Dust’ alongside leading artists in the digital sphere. I like to produce immersive and engaging artworks which create an experience for the viewer so for me World Art Dubai is a great opportunity for as many people of different nationalities and age groups to see my work as possible. It is also great to be back showing work in Dubai after the success of Introspection at Alserkal Avenue last year” Michelle​ Poonawalla

Read More »
Kateel Restaurant, at Pune, by Oorvi Designs

Kateel Restaurant, at Pune, by Oorvi Designs

Sanjiv Ram Shetty, an experienced restaurateur, gave us a challenge of refurbishing his place into a Garden-style Restaurant. Creating a cosy & beautiful ambience as well as creating awareness among the customers. The refurbishment needed to complete in shortest possible time, with two main criteria- reusing materials as much as possible & imbibing the feel of nature inside the place. – Oorvi Designs

Read More »
Penthouse By The River, at Dumas road, surat, by The Concept Lab

Penthouse By The River, at Dumas road, surat, by The Concept Lab

A 5,000 square-feet penthouse on the 11th floor of a sky-rise had a lot going for IT space, and on eviably edited panorama of the river-side, on puffy white clouds, clear blue sky and the green tops of verdant trees.

In a house hanging in the clouds with french windows on every side space, in its absolute abundance became a defining factor. And it began with pairing down the six-bedroom to four-bedroom for this family of three. – The Concept Lab

Read More »
PRESS RELEASE : AN URBAN SYMPHONY In Four Movements

AN URBAN SYMPHONY In Four Movements by Jude D’Souza | JDAP | DESIGN – ARCHITECTURE – PLANNING

The site for the new Culture and Congress Centre at Banja Luka in Bosnia and Herzegovina lies at the edge of the town today, as an anchor for the developing city to the East. As part of the city’s strategic goals of developing as a South East European centre for culture, tourism and services, the design brief emphasised a facility that would have the flexibility to accommodate multiple activities, events and functions within it. It also laid emphasis on the Centre being a symbolic entity of the renewed city. – Jude D’Souza

Read More »
Centre For Research and Development of Indegenous Technology, at Karnathu village, Himachal Pradesh, by Bhavesh Masand

Centre For Research and Development of Indegenous Technology, at Karnathu village, Himachal Pradesh, by Bhavesh Masand

From the city bar, as a drunk man returns home, he’s faced with unusual difficulties reaching home this time. During the course of his journey, he sensed his house keys slipping from his pocket in the dark highway, nonetheless he continued haltless. On arrival at home, he’s frantic in search of his lost keys to which his friend enquired- “why are you searching the keys in this light while you know it slipped on the highway?” To which the drunkard responds – “ Because this is where the light is, crazy!” – Bhavesh Masand

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates