Renovation: office of Identiti Advertising, at Kochin, Kerala, by Meister Varma Architects

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Photography: Vishnu Raj

Renovation: office of Identiti Advertising, at Kochin, Kerala, by Meister Varma Architects 1

Identiti is an advertising and branding agency run by a father-sons trio who wished to consolidate their home and office in different parts of the city into a spacious live-work unit. By the time we were approached, a building had been purchased for this purpose on a relatively compact 270 sqm site. The existing structure was an archetype of a build to rent style prevalent throughout Kerala with low daylight and even lesser character. Cramped room sizes resulting from a half-baked interpretation of Vastu (traditional Indian system of architecture) made matters worse.

The renovation had to be dramatic to match its energetic occupants. The building was to cater for an office of 20 employees in addition to an expanding joint family. It also needed a look distinct from its neighbours hinting at its mixed-use avatar. We began with an inside out approach carving out the interior to match the space requirements of each floor. The largely column free office on the ground floor proceeding to the parents’ apartment on the first (with a traditional closed kitchen and utility terrace) and finally onto the sons’ open plan apartment on the second. Ferrous oxide walls feature as prominent elements on each floor with built in lighting features. A cement lattice to the east gives visual privacy from close neighbours and filters light to the living spaces. In addition to the walls, a portion of the second floor slab was also demolished to link the two residential floor balconies.

Renovation: office of Identiti Advertising, at Kochin, Kerala, by Meister Varma Architects 9
Before / After

On the exterior, the public/private functions are visually separated by the surface treatment of plaster and colour. A red ochre wall deriving its colour from the company logo wraps around the building setting it apart from its residential surrounding. Large balconies finished in polished cement and spanning two floors jut out towards the front. Inbuilt planters within act as vertical kitchen gardens used to grow creepers and herbs. The building aims to be a model of invigoration for life in a dense urban environment incorporating a variety of spaces and functions.

Drawings

Interiors

MAIN INFO
Project Name Identiti Advertising Renovation
Architecture Firm Meister Varma Architects
Office Website www.meistervarma.in
Contact Email [email protected]
Completion Year 2017
Built Area 3600 sft
Project Location Cochin, Kerala, India https://goo.gl/maps/6bfSt2eDWB52
Photographer Vishnu Raj

 
Design Team: Krishnan Varma, Vanessa Meister, Anila Cherian, Sruthi Vijay
Structural Design:Rao & Associates

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

When the clients approached us with a requirement of designing a luxury jewellery store spread out on 4 floors and the likes of which the country has not seen, we were elated with excitement! They wanted each floor to look completely different from each other. – VAL Atelier

Read More »
The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

Required for a family of 4, the house is built in a 3400sqft area in Palakkad, Kerala. It is a simple cantilevered structure, with the material and finish as the main highlight of the building. The vibrant bricks and concrete finish gives the residence a contemporary and modern look which was in line with the client vision. – Tq+a Architects

Read More »
Central Vista

Off The Cuff: Have We Lost Our Vista? – Interim Thoughts On A Work In Progress – Rahoul B. Singh

As a nation we are about to embark on democratic India’s most symbolic project – the re-development of New Delhi’s central vista. The central vista and it’s precinct is approximately three kilometre long and stretches from Rahstrapati Bhawan on the west to India Gate on the east. The redevelopment of this tract of land and other land parcels adjoining it will cost the exchequer upwards of Rs. 20,000 crore and is being undertaken to commemorate 75 years of India’s Independence in 2022. Other objectives of the project include increasing the productivity and efficiency of the government and expanding and improving the quality of public space that falls within its immediate precinct.

Read More »

Michelle Poonawalla at Art.Lab, Dubai, and the Mediations Biennale, Poland

“I​am delighted to be able to show ‘From Dust to Dust’ alongside leading artists in the digital sphere. I like to produce immersive and engaging artworks which create an experience for the viewer so for me World Art Dubai is a great opportunity for as many people of different nationalities and age groups to see my work as possible. It is also great to be back showing work in Dubai after the success of Introspection at Alserkal Avenue last year” Michelle​ Poonawalla

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates