New Campus for Indian Institute of Management – Ahmedabad by Bimal Patel

Indian Institute of Management, Ahmedabad (IIMA), an institute of international repute devoted to management education, announced an architectural competition for its extension in 1999.  This new campus was to be built on the adjacent plot separated from the original campus by a road. After the initial application phase, ten firms were invited for the first and three for the second phase and finally HCP Design, Planning and Management (HCPDPM) was awarded the project. HCPDPM has over fifty years of experience in architecture, urban design, project management and interior design. It was founded by Hasmukh C. Patel in 1960, and is now led by his son, Bimal Patel.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Project Details:

IIM, Ahemdabad, Bimal patel

Indian Institute of Management, Ahmedabad (IIMA), an institute of international repute devoted to management education, announced an architectural competition for its extension in 1999.  This new campus was to be built on the adjacent plot separated from the original campus by a road. After the initial application phase, ten firms were invited for the first and three for the second phase and finally HCP Design, Planning and Management (HCPDPM) was awarded the project. HCPDPM has over fifty years of experience in architecture, urban design, project management and interior design. It was founded by Hasmukh C. Patel in 1960, and is now led by his son, Bimal Patel. The design philosophy is modernist, driven to clearly identifying the ‘practical problem’ that needs solving to make buildings comfortable and pleasurable.

IIM, Ahemdabad, Bimal patel

The new campus is accommodated in a 39 acre site and includes facilities like 9 dormitories for 340 students; an academic block with 5 classrooms and seminar rooms; administrative facilities ; IMDC Hostels; 22 blocks for married students; 6 VIP suites; a sports complex; kitchen & dining facilities; a CIIE Block and 100 guestrooms. The public areas are designed to be accessible to the disabled and adequate land has been demarcated for future expansion.

IIM, Ahemdabad, Bimal patel

The architecture of the new campus maintains a consistency with the abstraction of forms and geometric rigor. Like in Kahn’s campus, learning and living in the new campus is successfully integrated and the focus is placed on circulation by using elevated corridors as principal ordering devices. However, the spatial organization of the new campus is more compact. All individual buildings work as a continuum between the inside and the outside, enabling multiple walking routes between and through buildings to reach any destination. Such an arrangement enlivens the experience of moving about in the campus by allowing more chance encounters between the inhabitants while also offering views of gardens, large trees and a water pool. The play of light and shadow creates a variety that renews the appearance of the buildings continuously throughout the day.

IIM, Ahemdabad, Bimal patel

Although the new campus functions independently from the original without any direct visual link and even has its own approach road and entrance halls, it is connected to the original campus by means of an underpass. This pedestrian passage is really the pivot and is located such that it not only connects, but really binds the two campuses together. Apart from this, the 132 ft underpass doubles up as an exhibition space for the institution and has become a reference point on how to successfully address pedestrian movement while bridging disconnects in cities. The option of having an overpass was overruled on account of the fact that an underpass would provide better respite from the harsh climate and that they are psychologically easier to use. Users tend to deal with descending first and ascending later much better than vice versa.

IIM, Ahemdabad, Bimal patel

On one end, is the walkway between Kahn’s class rooms and dormitories and this axis continues in a straight line on the other side into the new campus as a promenade ending at the new water tower. On one side of this street (like a mirror image to the Kahn’s concept) are lined the dormitories arranged in rows of three diagonally one behind the other and on the other side stand the new lecture halls and seminar rooms. The CII Block and all other areas of the IMDC are attached at right angles on the north side and the residential units with detached houses for married students are placed on the west side in a staggering arrangement.

IIM, Ahemdabad, Bimal patel

The architects were conscious but did not want to imitate Kahn’s palette or grammar. Thus the buildings of the new campus are built in exposed concrete as the primary building material with fenestrations in a combination of mild steel and wood. To offset, and sometimes heighten the austerity of the new, crisp and smoothly shuttered concrete forms, metal screens designed by Walter D’Souza are often introduced into the fabric of the building. 

IIM, Ahemdabad, Bimal patel

However, a deliberate attempt is made to make references and provide continuities, for example the position of the buildings on the new site, the manner in which they connect with the present campus, the use of diagonal geometries in the layout of the dorms, the use of a semicircular stair and turrets, the use of materials, compositions which use abstract forms and large plain surfaces, and the overall sense of restraint in the architecture all pay tribute to Kahn, without actually copying him. The fundamental formal analogies of a rigid geometry, simplicity and reticence of the architectural language, paired with austerity of large, even walls, are a tribute to the Master.

IIM, Ahemdabad, Bimal patel
IIM, Ahemdabad, Bimal patel
IIM, Ahemdabad, Bimal patel

IIM, Ahemdabad, Bimal patel

IIM, Ahemdabad, Bimal patel
Photo by: Sachin Desai

 

Project Facts:

Project name: New Campus for Indian Institute of Management, Ahmedabad
Architects: Bimal Patel – HCP Design, Planning and Management Pvt. Ltd.
Location: Ahmedabad
Photographs: Dinesh Mehta (Unless mentioned)

Project Specifications:

Academic Block: 14570 sq m
Kitchen and Dining Facilities: 910 sq m
IMDC Block: 5785 sq m
Sports Complex: 953 sq m

Student Housing Capacity:

Postgraduate Students: 340 students
Married Students: 150 students
IMDC hostels: 50 students

 

2 Replies to “New Campus for Indian Institute of Management – Ahmedabad by Bimal Patel”

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

“Afghani, the wind is called Afghani” Mulling over Afghanistan in 2006 from just across the militarised border in Uzbekistan By Peeyush Sekhsaria | Design Dalda

“Afghani, the wind is called Afghani” Mulling over Afghanistan in 2006 from just across the militarised border in Uzbekistan by Design Dalda

At Tashkent, the Uzbekistan capital we board an amazing Soviet era YAK 40 (Yakoliv) for Termez. The plane smells of Vodka and has a public bus feel to it. No need to be careful about overhead luggage falling on to your heads, the Yak 40 has its total luggage space (both hand and check in baggage) at the back. You enter in from the tail. The pilot enters from the back after all passengers have boarded, you stand up in respect and sit down only after he has taken to his cabin. – Design Dalda

Read More »
Community Canvas, at Nashik, Maharashtra, India, by pk_iNCEPTiON | Ar. Pooja Khairnar

Community Canvas, at Nashik, Maharashtra, India, by pk_iNCEPTiON | Ar. Pooja Khairnar

A story starts long back with the visionary teacher; he developed a unique teaching method for the underprivileged students of a rural school at Sawarpada village. It is a primary school for 40 students with two teachers who held classes in one hexagonal room for past 10 years. As lack of resources, they discovered a way to use walls, floors & even the existing trees. – Pooja Khairnar

Read More »
Terraced Residential Highrise, at Nallurhalli Road, Siddhapura, Bangalore, by CnT Architects

Terraced Residential Highrise, at Nallurhalli Road, Siddhapura, Bangalore, by CnT Architects

Project called for design of group housing comprising of units of multiple sizes catering to various income group, sizes ranging from 1200 to 2400 sqft. We started with a vision of creating architecture for the community wellbeing and active lifestyle in a holistic way. This was achieved by creating a central public space energized by play areas, swimming pool, party spaces, gaming zones, lounges, dance floors etc, – CnT Architects

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates