Infres Methodex Office, NCR by Amit Khanna Design Associates

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
infres-methodex-office-akda4146

infres-methodex-office-akda4146

Contemporary workplace design is currently challenged by the twin revolutions of connecting geographically diverse teams and supporting talent by converging office real estate with complementary social activities. The potential of technology alters the human dimension of design, making it even more important to create opportunities for interaction while allowing for flexible team based segregation.

infres-methodex-office-akda
Plan
infres-methodex-office-akda
Contextual Section

Infres Methodex is an organization specializing in niche office automation products such as shredders and currency counting machines. They needed to comfortably accommodate their current team in a new location, while providing sufficient scope for future expansion. The only brief from the clients was to create an office space that would foster the values of the organization – quality and efficiency. The site was in a generic office building located on the main highway to Faridabad, just beyond the city limits of Delhi. A peculiar characteristic of the space is the presence of a large atrium that virtually divides the space into three distinct zones.

The challenge was to create a unified and open office atmosphere, while dividing the space programmatically into the three zones. The first part of the office, i.e. the entrance areas was laid out for the reception area and the marketing team since they would have the most interactions with visitors. The accounts and technical departments were positioned on the other side of the atrium, while the main management area acted as the bridge between the two and enjoyed the best views out towards the highway. Services were consolidated and pushed to the lightless areas of the building footprint, where they could be easily ventilated into the building air conditioning system.

As a planning strategy, it was decided that enclosed cabins would face the atrium and the open plan workstations would face the curtain wall at the periphery, thereby allowing a better overall distribution of light in the space. The movement corridor divides the two spaces, allowing for a sense of privacy while still providing opportunities for mentoring. Even the walls between the cabins stop short of the glass doors of the corridor, enabling wider views from within and better transparency while walking. Adopted from the hospitality industry is an idea to combine and divide meeting rooms by silent top hung acoustical panels. These can be stored away when a larger training session is required and pulled out for smaller discussions. Large open areas allow for considerable interaction between employees, another important aspect of the organization’s ethos.

A light oak colour is used to offset the crisp white surfaces in the open plan areas and a darker, more mature oak is used in the cabins of the senior management and the board room. The reception area features a continuous ribbon of paneling that envelops the entire space. A raised seating area is enclosed by a series of wooden beams that provide a fleeting glimpse of the interior from the entrance, carrying forward the overall theme of transparency and lightness. A sophisticated energy saving air-conditioning system that allows for efficient zone-wise cooling was adopted to ensure the differentiation between occupied and unoccupied areas.

The dining space, located just off the main workspaces is treated in complete contrast to the subtle clean lines of the main office. Meant to provide the experience of retreating to a restaurant, the entire space remains visually connected to the office through a fully glazed partition that provides acoustical and olfactory insulation. The raw soffits are left untreated and the black paint offsets the circular form of the silver ducts. Below these, LED tube lights are suspended in angular clusters to create a dramatic layering of services. The tables and cabinetry are finished in a bright orange, complementing the light terra-cotta tiles.


Project facts

Location: Faridabad, Haryana
Client: Infres Methodex
Typology: Commercial
Climate: Composite
Built-Up Area : 12000 Sq.Ft.
Completion: December 2014

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

When the clients approached us with a requirement of designing a luxury jewellery store spread out on 4 floors and the likes of which the country has not seen, we were elated with excitement! They wanted each floor to look completely different from each other. – VAL Atelier

Read More »
The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

Required for a family of 4, the house is built in a 3400sqft area in Palakkad, Kerala. It is a simple cantilevered structure, with the material and finish as the main highlight of the building. The vibrant bricks and concrete finish gives the residence a contemporary and modern look which was in line with the client vision. – Tq+a Architects

Read More »
Central Vista

Off The Cuff: Have We Lost Our Vista? – Interim Thoughts On A Work In Progress – Rahoul B. Singh

As a nation we are about to embark on democratic India’s most symbolic project – the re-development of New Delhi’s central vista. The central vista and it’s precinct is approximately three kilometre long and stretches from Rahstrapati Bhawan on the west to India Gate on the east. The redevelopment of this tract of land and other land parcels adjoining it will cost the exchequer upwards of Rs. 20,000 crore and is being undertaken to commemorate 75 years of India’s Independence in 2022. Other objectives of the project include increasing the productivity and efficiency of the government and expanding and improving the quality of public space that falls within its immediate precinct.

Read More »

Michelle Poonawalla at Art.Lab, Dubai, and the Mediations Biennale, Poland

“I​am delighted to be able to show ‘From Dust to Dust’ alongside leading artists in the digital sphere. I like to produce immersive and engaging artworks which create an experience for the viewer so for me World Art Dubai is a great opportunity for as many people of different nationalities and age groups to see my work as possible. It is also great to be back showing work in Dubai after the success of Introspection at Alserkal Avenue last year” Michelle​ Poonawalla

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates