Interior Design: Inshorts Media Labs at NOIDA, by Edifice Consultants Pvt. Ltd.

Designed by Edifice Consultants Pvt. Ltd, the building is oriented with its service cores on its shorter, East-West sides, and the largely open floor plate facing the North-South sides, held between the cores. The Southern side has imposing views while the Northern side faces the commercial hub and overlooks neighbouring buildings.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Interior Design: Inshorts Media Labs at NOIDA, by Edifice Consultants Pvt. Ltd. 1Designed by Edifice Consultants located in NOIDA, on the 6th floor of a commercial building, Inshorts is a young media company, with an energetic vibe. With a creative and young team as well as a 24×7 operations, the client’s brief called for a set up that would energise the young crowd, aid the open office culture and work well within tight budgetary constraints of setting up the office. Founded by three IIT drop-outs, the intent was to have a space that would emulate the idea of a home; wherein the reception would manifest itself as the drawing room, the cafe would translate into the dining room, etc. With an existing office on the 4th floor of the same building, sufficient and insightful feedback was shared by the client on their spatial requirements including common requirements such as team briefing spaces, and unique requirements such as acoustic barriers between the gaming areas and the working areas. Such customized inputs enriched the brief.

The building is oriented with its service cores on its shorter, East-West sides, and the largely open floor plate facing the North-South sides, held between the cores.The Southern side has imposing views while the Northern side faces the commercial hub and overlooks neighbouring buildings. An existing double-glazed system on the façade with a high performance low e-glass, aids in keeping the internal heat gain in check. The Jaisalmer stone seeps into the office from the lobby over the threshold and the glass entrance to the office aids in this seamless transition. This adds depth to the perception of the space as seen from outside the office and immediately creates a visual engagement. In order to create this engaging visual and sensory connectivity, the columns were masked with sculpted design elements that act as tactical separators. A composition of positive and negative spaces has been created for the office where the built volumes define the unbuilt interstitial spaces.

Work spaces are designed to cater to the needs of up to 6 teams each comprising of 6 to 8 members. The work areas have been designed to facilitate group working and discussions as an alternative to traditional formal spaces, with an attempt to create an informal zone that is more relaxed and personalised. Simple tables have been assigned for team meetings and varied clusters of alternative work areas have been considered for other formats. The ‘living room’ is conceived with the background landscape layer that sits against the backdrop of hand finished paint, framing and balancing the views. Together with a comfortable sofa seating set around a floor rug, it brings in the element of the home within an office, as defined in the client’s original design brief. The formal worktables double up as meeting spaces, and have been set more towards the north and the centre, to benefit from the diffused Northern lights. Open Wi-Fi connectivity enables the users to move around with ease and work anywhere within the office. The South edge has been developed as a deck with an alternative working environment that promotes and encourages informal discussions. A newsprint graphic, a collage of stories by the Inshorts employees is conceived as a screen for the ‘engage area’, which is the more public zone of the office that blurs the office interiors and renders privacy to the more exclusive and restricted areas. Table tops are made from wooden planks, resting on a simple mild steel frame to give a warm, comfortable yet rustic feel. Privacy is ensured between workspaces and flexi-meeting spaces by means of looking through the lattices.

The current shell’s floor to structural ceiling height is low at 3.3mts. An exposed aesthetic has been employed that allows for an increased height, while addressing the budgetary concerns by eliminating the false ceiling. The existing glazing members were black in colour; this was colour matched with the ceiling, creating a dark upper wrap that would hold all the elements together. The developer of the premises has provided chiller and ahu system which runs for 12 hours from morning to night. Since the client operations are 24 x 7, the night shift is serviced by VRF cassette systems. Black mesh roller screen blinds have been planned as well to address the southern glare and also, to further merge with the décor.

The key indoor landscaping strategy is to create a collaborative deck is crafted around planted lattices that can be moved around to reconfigure spaces as per requirements. With a view to workingwithin the monetary constraints of the project, this measure will be executed in the second phase. Indoor plants used are for the green-scaping; the more commonly known indoor plants such as Epipremnum aureum or Money plant, Sansevieria trifasciata or mother-in-law’s tongue, peace lily and areca palms are positioned to purify the indoor air environment. Tall movable plant lattices have been planned on the southern deck, which act as space dividers and also shade the southern deck when the sun screens are rolled up. The positioning of this lattice also becomes a comforting element infusing dappled light through foliage into the informal work lounge. The metal lattices houses 200mm diameter self-watering pots of money plant creepers.

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Central Vista

Off The Cuff: Have We Lost Our Vista? – Interim Thoughts On A Work In Progress – Rahoul B. Singh

As a nation we are about to embark on democratic India’s most symbolic project – the re-development of New Delhi’s central vista. The central vista and it’s precinct is approximately three kilometre long and stretches from Rahstrapati Bhawan on the west to India Gate on the east. The redevelopment of this tract of land and other land parcels adjoining it will cost the exchequer upwards of Rs. 20,000 crore and is being undertaken to commemorate 75 years of India’s Independence in 2022. Other objectives of the project include increasing the productivity and efficiency of the government and expanding and improving the quality of public space that falls within its immediate precinct.

Read More »

Michelle Poonawalla at Art.Lab, Dubai, and the Mediations Biennale, Poland

“I​am delighted to be able to show ‘From Dust to Dust’ alongside leading artists in the digital sphere. I like to produce immersive and engaging artworks which create an experience for the viewer so for me World Art Dubai is a great opportunity for as many people of different nationalities and age groups to see my work as possible. It is also great to be back showing work in Dubai after the success of Introspection at Alserkal Avenue last year” Michelle​ Poonawalla

Read More »
Kateel Restaurant, at Pune, by Oorvi Designs

Kateel Restaurant, at Pune, by Oorvi Designs

Sanjiv Ram Shetty, an experienced restaurateur, gave us a challenge of refurbishing his place into a Garden-style Restaurant. Creating a cosy & beautiful ambience as well as creating awareness among the customers. The refurbishment needed to complete in shortest possible time, with two main criteria- reusing materials as much as possible & imbibing the feel of nature inside the place. – Oorvi Designs

Read More »
Penthouse By The River, at Dumas road, surat, by The Concept Lab

Penthouse By The River, at Dumas road, surat, by The Concept Lab

A 5,000 square-feet penthouse on the 11th floor of a sky-rise had a lot going for IT space, and on eviably edited panorama of the river-side, on puffy white clouds, clear blue sky and the green tops of verdant trees.

In a house hanging in the clouds with french windows on every side space, in its absolute abundance became a defining factor. And it began with pairing down the six-bedroom to four-bedroom for this family of three. – The Concept Lab

Read More »
PRESS RELEASE : AN URBAN SYMPHONY In Four Movements

AN URBAN SYMPHONY In Four Movements by Jude D’Souza | JDAP | DESIGN – ARCHITECTURE – PLANNING

The site for the new Culture and Congress Centre at Banja Luka in Bosnia and Herzegovina lies at the edge of the town today, as an anchor for the developing city to the East. As part of the city’s strategic goals of developing as a South East European centre for culture, tourism and services, the design brief emphasised a facility that would have the flexibility to accommodate multiple activities, events and functions within it. It also laid emphasis on the Centre being a symbolic entity of the renewed city. – Jude D’Souza

Read More »
Centre For Research and Development of Indegenous Technology, at Karnathu village, Himachal Pradesh, by Bhavesh Masand

Centre For Research and Development of Indegenous Technology, at Karnathu village, Himachal Pradesh, by Bhavesh Masand

From the city bar, as a drunk man returns home, he’s faced with unusual difficulties reaching home this time. During the course of his journey, he sensed his house keys slipping from his pocket in the dark highway, nonetheless he continued haltless. On arrival at home, he’s frantic in search of his lost keys to which his friend enquired- “why are you searching the keys in this light while you know it slipped on the highway?” To which the drunkard responds – “ Because this is where the light is, crazy!” – Bhavesh Masand

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates