Institute of Engineering and Technology, Ahmedabad University – Vir Mueller Architects

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Institute of Engineering and Technology, Ahmedabad University-000

Client: Ahmedabad Education Society
Site Area: 70,000 square feet
Total Covered Area: 2,52,000 square feet
Capacity: 240 Faculty / 2800 Students
Project Initiation: July 2012
Project Completion: November 2014
Architects: vir.mueller architects
Partners-in-Charge: Christine Mueller Pankaj Vir Gupta
Design Team: Saurabh Jain / Priyam Ballav Goswami / Avneet Kaur / Mansi Maheshwari / Prashant Singh Hada / Bhavika Aggarwal
Structural Engineer: Himanshu Parikh Consulting Engineers
Mechanical, Electrical, & Plumbing Engineer: Jhaveri Associates
Landscape Architect: Shaheer Associates
Contractor:
BPC Projects & Infrastructure
Project Management Company: Development 2020
Text and Photographs: vir.mueller architects


Institute of Engineering and Technology, Ahmedabad University-000
East Facade

The architectural design for the Institute of Engineering and Technology at Ahmedabad University exemplifies the typology of an academic quadrangle – a central courtyard garden, flanked by student and faculty rooms. Timeless yet contemporary, this cloister anchors a community of students and scholars – many of whom are the first in their families to attend college.

The structure compliments the sequence of space with an array of columns, creating flexible large-span spaces, suitable for an evolving academic program. The building circulation – in the form of cantilevered stairs and screened galleries – weaves alongside the courtyard, creating a dynamic relationship between landscape and architecture. The galleries and corridors are designed to facilitate seamless movement, while offering repose with a line of sandstone benches oriented towards views of the garden. The architecture engages an intense climatic condition – summer temperatures soar to 45 degrees Celcius – with sensitivity, employing red sandstone screens to lter the sun while enhancing the play of light and shadow in the rooms. The landscape design evokes micro-climates within the building: a sunken garden “kund” is situated between the canteen and the auditorium, creating an informal gathering space for students; the roof of the auditorium is designed as a shaded terrace “maidaan” – a paved garden – offering views of the Ahmedabad University plaza. Red sandstone screens weave a kinetic sculpture within the central courtyard, filtering light by day and emitting a soft glow at dusk.

Ahmedabad nurtures a rare and remarkable legacy of excellence in education and in architecture. The Institute of Engineering and Technology at Ahmedabad University celebrates a renewal of this vision.

Institute of Engineering and Technology, Ahmedabad University-000
Ground Floor Plan

More Images:

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

When the clients approached us with a requirement of designing a luxury jewellery store spread out on 4 floors and the likes of which the country has not seen, we were elated with excitement! They wanted each floor to look completely different from each other. – VAL Atelier

Read More »
The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

Required for a family of 4, the house is built in a 3400sqft area in Palakkad, Kerala. It is a simple cantilevered structure, with the material and finish as the main highlight of the building. The vibrant bricks and concrete finish gives the residence a contemporary and modern look which was in line with the client vision. – Tq+a Architects

Read More »
Central Vista

Off The Cuff: Have We Lost Our Vista? – Interim Thoughts On A Work In Progress – Rahoul B. Singh

As a nation we are about to embark on democratic India’s most symbolic project – the re-development of New Delhi’s central vista. The central vista and it’s precinct is approximately three kilometre long and stretches from Rahstrapati Bhawan on the west to India Gate on the east. The redevelopment of this tract of land and other land parcels adjoining it will cost the exchequer upwards of Rs. 20,000 crore and is being undertaken to commemorate 75 years of India’s Independence in 2022. Other objectives of the project include increasing the productivity and efficiency of the government and expanding and improving the quality of public space that falls within its immediate precinct.

Read More »

Michelle Poonawalla at Art.Lab, Dubai, and the Mediations Biennale, Poland

“I​am delighted to be able to show ‘From Dust to Dust’ alongside leading artists in the digital sphere. I like to produce immersive and engaging artworks which create an experience for the viewer so for me World Art Dubai is a great opportunity for as many people of different nationalities and age groups to see my work as possible. It is also great to be back showing work in Dubai after the success of Introspection at Alserkal Avenue last year” Michelle​ Poonawalla

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates