Interior Design: Cutting edge design at Pune by Studio Osmosis

When SJ Contracts, a two-decade old construction company was looking to design their 4,000 sq ft office in Pune, their focus was on creating a state-of-the-art office that was built on their core values of innovation, quality and transparent business practices. Greatly inspired by their work story and the core of the practice and values, Studio Osmosis, the design firm behind the fabulous design of the office decided to use ideas,  materials and construction techniques that were honest and true to their business of construction to achieve the desired look.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Cutting edge design at Pune by Studio Osmosis

Cutting edge design at Pune by Studio Osmosis

When SJ Contracts, a two decade old construction company was looking to design their 4,000 sq ft office in Pune, their focus was on creating a state-of-the-art office that was built on their core values of innovation, quality and transparent business practises. Greatly inspired by their work story and the core of the practice and values, Studio Osmosis, the design firm behind the fabulous design of the office decided to use  ideas,  materials and construction techniques  that were honest and true to their business of construction to achieve the desired look. The essence of the workspace is to educate the employee and visitor about maintaining high standards in their work and life balance.

A concrete wall was constructed on site with steel pipes punctured into it. The hollow spheres formed allow light to stream into the reception lobby and creates a unique play of light. The wall constructed by the company’s inhouse team is a fantastic display of their expertise in achieving superior construction finishes. To further add to the look, aluminium beams commonly used for slab shuttering on construction sites were procured and used on the ceiling of the reception lobby to create a pattern. The same slab was used on the reception table front to bring in a synchronised look and the raw look was complemented with bright blue and grey patterned tiles by Bharat Flooring on the floor.

The main work area is designed with an open staff seating, an exposed ceiling and monochromatic terrazzo flooring. The birch-ply modular furniture custom designed by Studio Osmosis keeping in mind the need for personal working space and sufficient storage, is executed beautifully by Craftred. One of the biggest highlights of the office is the shipping container assembled on site and retrofitted to be used as a conference room showing the very essence of any construction site in their practice. The basic form of the container has been modified by introducing glass to maintain visual transparency and the corrugations have been painted in bright blue, making the container the centre-of-attention of the general work area.

A management area has been separately demarcated using fine detailing, and materials like birch ply ceiling and herringbone patterned engineered wooden flooring. The glass partitions which forms the passage between the two spaces has an interesting grid pattern. The glass has been sandwiched with different textures of fabrics lending an interesting play of light and transparency. The cabins are all made in Birch ply and interesting mood lighting has been used to add energy and improve focus.

The company is run by a father and two sons, and the cabins are designed according to their personalities and likes. Thus the Managing Director’s cabin has a timeless feel with a metal and marble inset table while the Director’s cabins belonging the next gen are new age and have a more creative look and feel with 7 feet cantilevered tables made of moulded solid surfaces and slanting bold edges.  One of them boasts of art from US-based Blackcrowstudio and the other has a personalised piece of art painted by the father. Everything is custom-designed by the Studio Osmosis design team headed by Shilpa and Sameer Balvally.

The management area also has a lounge room that combines an interesting grid patterned wall panelling with mood lighting to create a dramatic look. Dominated by greys and blues, the lounge also boasts of cushion covers custom designed by Shivani Shroff.

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

When the clients approached us with a requirement of designing a luxury jewellery store spread out on 4 floors and the likes of which the country has not seen, we were elated with excitement! They wanted each floor to look completely different from each other. – VAL Atelier

Read More »
The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

Required for a family of 4, the house is built in a 3400sqft area in Palakkad, Kerala. It is a simple cantilevered structure, with the material and finish as the main highlight of the building. The vibrant bricks and concrete finish gives the residence a contemporary and modern look which was in line with the client vision. – Tq+a Architects

Read More »
Central Vista

Off The Cuff: Have We Lost Our Vista? – Interim Thoughts On A Work In Progress – Rahoul B. Singh

As a nation we are about to embark on democratic India’s most symbolic project – the re-development of New Delhi’s central vista. The central vista and it’s precinct is approximately three kilometre long and stretches from Rahstrapati Bhawan on the west to India Gate on the east. The redevelopment of this tract of land and other land parcels adjoining it will cost the exchequer upwards of Rs. 20,000 crore and is being undertaken to commemorate 75 years of India’s Independence in 2022. Other objectives of the project include increasing the productivity and efficiency of the government and expanding and improving the quality of public space that falls within its immediate precinct.

Read More »

Michelle Poonawalla at Art.Lab, Dubai, and the Mediations Biennale, Poland

“I​am delighted to be able to show ‘From Dust to Dust’ alongside leading artists in the digital sphere. I like to produce immersive and engaging artworks which create an experience for the viewer so for me World Art Dubai is a great opportunity for as many people of different nationalities and age groups to see my work as possible. It is also great to be back showing work in Dubai after the success of Introspection at Alserkal Avenue last year” Michelle​ Poonawalla

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates