Jagtap Residence at Pune by Designers Group

Located in Pune and spanning across an area of 1000 sqm, this sumptuous and fashionable bungalow is a stunning amalgamation of luxury and elegance designed for an intergenerational family. The client, a family-oriented gentleman having numerous friends and peers, requested a chipper home that is clutter-free and easily serve as a great place to host guests and extended family for occasions and celebrations. - Designers Group

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

PROJECT STORY

Located in Pune and spanning across an area of 1000 sqm, this sumptuous and fashionable bungalow is a stunning amalgamation of luxury and elegance designed for an intergenerational family. The client, a family-oriented gentleman having numerous friends and peers, requested a chipper home that is clutter-free and easily serve as a great place to host guests and extended family for occasions and celebrations.

Being a second home for the client, the client’s brief simply called for an ultra-luxurious and larger than life biological retreat with an interesting and charismatic ambience. The notion was to achieve the perfect fusion of minimalism and regalism to give the inhabitants an inordinate delight.

One might enter this beguiling house and savour the feel of opulence and grace at the same time.

Pockets of different types of seating, reflecting contemporary sophistication, spread across the entire living and connected dining area. A stunning skylight above the dining area adds an element of surprise and wonder.

The wall treatment fabricated with wooden louvres lends an elegant vibe while conceding entry to a magnificent bedroom and powder toilet. This bedroom is designed for the client’s grandparents where the interior scheme resonates with their personal choices and desires. A four-poster bed, a vast study and comfortable loungers were all bestowed in the room keeping in mind the reading habits and other requirements of the users. The brick wallpaper and wooden flooring used for the entire design scheme resonate their grounded character and strong values. The washroom is provided with an artificial green wall and a skylight.

A glamorous informal seating area on the left of the entrance door is reflective of valour and amiability. The complete area ushers a gleaming vibe through the leather used as the overall material palette. The carpet laid here is made of horse leather. The wooden rafters serve as the backdrop brilliantly installed at an angle allowing the fluidity of the space in terms of vision between the spaces.

Jagtap Residence at Pune by Designers Group 25

Moving further inside, on the right is an enormous double-height dining table with a background wall displaying a flight of butterflies. This blue textured wall is both amorous and picturesque. A gigantic staircase on the left of the dining area meanders over to the upper floor. An open to sky cantilevered passage on the first floor is directed towards the home theatre cum family lounge where one can endure a complete theatre experience with recliners or enjoy intimate family time. The 50 feet long balcony on this floor is designed to rejuvenate, as it displays the picture-perfect scenic view of the sunset beyond the lush greens of the backyard.

The contour and landscape are rendered in such a fashion that the bedrooms at the upper levels encompass enormous projections creating a dialogue with the outdoors. The house exhibits immense character but with a reassuring sense of comfort and warmth.

Using state-of-the-art material and unique interior design concepts, this ideological retreat reflects the high-standards and expectations of the occupants. This, along with the transitional colour palette and unique and purposefully chosen decor elements,  make this residence truly one of a kind.

 

FACT FILE –

Name: Jagtap Residence

Design Team: Sujata Chitalwala, Ar. Husain Jariwala

Area:  1000 sqm

Location: Bhugaon, Pune

Completion Year: 2018

Budget: Confidential

Photo courtesy: Ar. Khozema Chitalwala

 

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

UMA ACRES AT AHMEDABAD BY DARSHAN GROUP

UMA ACRES AT AHMEDABAD BY DARSHAN GROUP

This Project Is A Live Definition Of Our Imagination. The Materiality Of The House Is Vibrant In Every Space. Combination Of Stone, Wood, Tiles, Italian Marble For Flooring Across The House And The Contemporary Furniture Pieces, Add Luxury And Comfort To The Space – DARSHAN GROUP

Read More »
Photostory by 'Bhawna Jaimini and Natasha Sharma'

A Photostory by ‘Bhawna Jaimini and Natasha Sharma’, Can Waste Bring Communities Living in High Density Vertical Slums Together?

Natwar Parekh Compound is a public housing neighborhood in the east of Mumbai inhabiting people from slums across the city. With tightly packed grid of 61 buildings on a 5 hectare plot, the density of Natwar Parekh Colony is around 4500 people/ha (Density of the most populated city in the world, Dhaka, is 550 people/ha). Open spaces make up less than 18% of the site area, none of which are usable for any recreational or community activities, keeping residents limited to their 225 square feet apartments. – Photostory by ‘Bhawna Jaimini and Natasha Sharma’

Read More »

ROOSHAD SHROFF Gallery at Mumbai

The idea behind the space design was flexibility, allowing for exhibitions and events as required, particularly when collaborating with different designers and artists. The mix of Rooshad SHROFF furniture, lighting and products is, of course, a reflection of our aesthetic.

Read More »
Abharna, at Dream city, Amritsar, Punjab, by Line and Space

Abharna, at Dream city, Amritsar, Punjab, by Line and Space

The house contemplates a smart approach in order to maximize its potential in the terms of style and practicality which aid smoother circulation and flow of energy. The combined lounge and dining area make the space look larger and open to nature via sliding doors. The Pooja room is incorporated smartly as an element in the living area. – Line and Space

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates