Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

When the clients approached us with a requirement of designing a luxury jewellery store spread out on 4 floors and the likes of which the country has not seen, we were elated with excitement! They wanted each floor to look completely different from each other. - VAL Atelier

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Project Brief​- When the clients approached us with a requirement of designing a luxury jewellery store spread out on 4 floors and the likes of which the country has not seen, we were elated with excitement! They wanted each floor to look completely different from each other. This however we explained that they may be different but will have to speak the same design language. Simply put, the clients wanted a stunning space that spoke of luxury and elegance.

Project Concept-​ Breaking the stereotype of a traditional Jewellery store in India, we went bold by creating a luxury boutique that has a self-indulgent aura around it. Every floor has a different colour combination, creating a new atmosphere but keeping the design language cohesive throughout.

The first floor is a robust theme with a large black St.Laurent marble background with sacramento green and beige as the complementing colours. On the second floor is a more feminine vibe with a blush and gold theme and of course the stunning green wall with exclusive pieces of jewellery displayed on it. The third floor is designed to accommodate clientele who prefer to shop in privacy and not be seen to the public eye. The store also has a special room for brides to dress up in their wedding attire and try on jewellery before they make the purchase.

As with every retail space, the customer journey is the most important and requires a great deal of attention and hence we at VAL created a whole different experience in this store. As a customer, you are seated not at a counter, but rather a private arrangement with plush sofas and armchairs. The jewellery products of your desire are then brought to you in beautiful leather trolleys that were also exclusively designed by us. As every piece of jewellery is exclusive, we have designed individual display units that are themselves a piece of art. Though there isn’t much on display on any of the floors, the trolleys are never ending and you will be left spoilt for choice. We also designed a coherent elevation in brass and bronze glass that is so elegant and striking that you will not pass the road without noticing the store !

_______________________________________

ABOUT VAISHNAVI & VAL

Upon graduating in Architecture, Vaishnavi started her creative journey at Domus Academy, Milan. In 2018, she opened the doors to VAL Atelier. From the beginning stages of the design process, she can already visualize the end result and masterfully communicates this with her clients. As a designer, she effortlessly blends pattern, color, and texture to create eclectic yet timeless palettes.

VAL Atelier was born as a passion project to create unique spaces that speak from the heart of the designer without being a replication of existing spaces. We love designing each space with a language that is unique to itself. Starting with a team of three, we are now a full-service interior & living design firm located in Banjara hills, Hyderabad.

_______________

Project Facts –

 

Project Name – Jewellery by Nikitha, Hyderabad

Design firm – VAL Architects

Area – 10,000 sq ft

photo credits – Kalyan Yasaswi & Sankeerth Jonnada

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

UMA ACRES AT AHMEDABAD BY DARSHAN GROUP

UMA ACRES AT AHMEDABAD BY DARSHAN GROUP

This Project Is A Live Definition Of Our Imagination. The Materiality Of The House Is Vibrant In Every Space. Combination Of Stone, Wood, Tiles, Italian Marble For Flooring Across The House And The Contemporary Furniture Pieces, Add Luxury And Comfort To The Space – DARSHAN GROUP

Read More »
Photostory by 'Bhawna Jaimini and Natasha Sharma'

A Photostory by ‘Bhawna Jaimini and Natasha Sharma’, Can Waste Bring Communities Living in High Density Vertical Slums Together?

Natwar Parekh Compound is a public housing neighborhood in the east of Mumbai inhabiting people from slums across the city. With tightly packed grid of 61 buildings on a 5 hectare plot, the density of Natwar Parekh Colony is around 4500 people/ha (Density of the most populated city in the world, Dhaka, is 550 people/ha). Open spaces make up less than 18% of the site area, none of which are usable for any recreational or community activities, keeping residents limited to their 225 square feet apartments. – Photostory by ‘Bhawna Jaimini and Natasha Sharma’

Read More »

ROOSHAD SHROFF Gallery at Mumbai

The idea behind the space design was flexibility, allowing for exhibitions and events as required, particularly when collaborating with different designers and artists. The mix of Rooshad SHROFF furniture, lighting and products is, of course, a reflection of our aesthetic.

Read More »
Abharna, at Dream city, Amritsar, Punjab, by Line and Space

Abharna, at Dream city, Amritsar, Punjab, by Line and Space

The house contemplates a smart approach in order to maximize its potential in the terms of style and practicality which aid smoother circulation and flow of energy. The combined lounge and dining area make the space look larger and open to nature via sliding doors. The Pooja room is incorporated smartly as an element in the living area. – Line and Space

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates