K.J. Somaiya IT Cafeteria Pavilion, by Sameep Padora and Associates

Photography: Sergio Ghetti

K.J. Somaiya IT Cafeteria Pavilion, by Sameep Padora and Associates: The site for the new building is flanked on the west by an existing adjoining 8 storey engineering college building within which the café kitchen is located and on the North by the studio’s earlier project for an Information Technology college building.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

K.J. Somaiya IT Cafeteria Pavilion, by Sameep Padora and AssociatesThe site for the new building is flanked on the west by an existing adjoining 8 storey engineering college building within which the café kitchen is located and on the North by the studio’s earlier project for an Information Technology college building.

K.J. Somaiya IT Cafeteria Pavilion, by Sameep Padora and Associates
Exploded View

 

The Café Pavilion a partially open dining space, is an addition/extension to an existing indoor cafeteria at the K.J. Somaiya Institute on their Sion campus in Northern Mumbai. The pavilion was designed to accommodate the dining space as well as create a physical link between these two existing buildings with a brick amphitheatre as the central pivot. Designed as a continuous platform, the dining space plinth weaves between existing trees, connecting both the buildings covered by a light translucent roof that floats above. The multi-wall polycarbonate roofing is aligned to match the height of the light shelf of the neighbouring IT building. The roofing membrane is suspended from a beam structure above the membrane so the roof plane appears continuous from below, with occasional shadows of tree foliage falling on it thus animating the space below.

K.J. Somaiya IT Cafeteria Pavilion, by Sameep Padora and Associates 4

K.J. Somaiya IT Cafeteria Pavilion, by Sameep Padora and Associates
Exploded View

The beam structure is held in place by peripheral circular columns which hold light fixtures as well as a cantilevered fixed seat all along the periphery of the plinth. This single detail of the column to seat, column to beam and beam to the roof membrane structures the entire project. The edge of the multi-wall polycarbonate roof structure hence stands independent of the columns making it appear light and independent of the vertical support.

K.J. Somaiya IT Cafeteria Pavilion, by Sameep Padora and Associates 31

K.J. Somaiya IT Cafeteria Pavilion, by Sameep Padora and Associates 33

 

Project Facts:

  • Project Name: K.J. Somaiya IT Cafeteria Pavilion
  • Architecture Firm: Sameep Padora & Associates (sP+a)
  • Design Team: Nikita Khatwani, Subham Pani, Aparna Dhareshwar,
  • Completion Year: 2019
  • Built Area: 1000 sq m
  • Project Location: Mumbai, Maharashtra. India (https://goo.gl/maps/Dzog7Mij1gS2)
  • Photographer: Sergio Ghetti
  • Structural Consultant: Rajeev Shah
  • MANUFACTURERS / PRODUCTS LEXAN multi-wall polycarbonate JSW Steel Sections
    Lighting by Tulip Corporation
    Kota Stone Flooring
    Jalaram Brick

One Reply to “K.J. Somaiya IT Cafeteria Pavilion, by Sameep Padora and Associates”

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Situated in a 28 acre site, the Terravana also called the Earth house is a design intervention that travels along the lines of earth and sustainability. In a plot size of 34.4×60 ft the unit focuses on a minimum footprint integrated with greenery. The interior setting transcends with the Pairing of age old technique of lime plastering with mid-century themed furniture. With delicately chosen décor that complements the theme of wellness and the colour palette of natural tones exhibits strength, sound and health. – Svamitva Architecture Studio

Read More »
Studio Emerald

Happy Head, at Hyderabad, by Studio Emerald

Tucked into the affluent neighborhood of Film Nagar – Hyderabad, Happy Head is a wellness destination that prides itself on being the primary and sole branch of its kind in the Indian context. The country’s first I.V. Clinic, this venue is a collaborative alliance amidst its founder who has a celebrated presence in the hospitality genre and the team at Studio Emerald. 

Read More »
LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

The house was designed for a textile businessman from Rajasthan whose family spans three generations. The design brief consisted of three luxurious bedrooms, ample living spaces, entertainment and service areas.

The 30’X40’ site located in a growing residential area and flanked by dense multi dwellings on three sides, has a road to the West thus creating a design challenge.- White Shadows Design Studio

Read More »
Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

The capital’s new sub-city of Dwarka is coming as the next international diplomatic hub. Brimming with new developments and destination retail experiences it is being developed under the Smart City project. Located on the Metro interchange station this mall is home to a six-screen mega multiplex. Circumscribing a large atrium, the cinema is fronted by retail & flanked by a generous food court. Here, the design narrative needed an elegant new approach speaking a vibrant modernist language in luxury entertainment. – ivpartners

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates