Kawad Residence, at Jodhpur, by Ravi & Nupur Architects

Kawad Residence, at Jodhpur, by Ravi & Nupur Architects

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kawad Residence, at Jodhpur, by Ravi & Nupur Architects 2

 

The concept behind the interiors was making a comfortable homely environment. The Kawad house is a family residence characterized by strong geometric forms and materials reminiscent of modern architecture. Local Jodhpur stones were used to reflect the vividness of the local culture and strike a balance between modern and novelty. The interior layout aims to cultivate family togetherness without squandering the privacy of the residents.

The Kawads residence was created using a streamlined approach where materiality, space, and interior design were the guidelines of the project. Our team explored everything from the most prominent elements (e.g., layout, materials palette, lighting fixtures) to the smallest detail (e.g., furnishing, colors, textures…) which allowed for a precise and vibrant spatial, material, and architectural choreography. The Illumination design was designed as per the needs of each space. The reflective white marble used for the flooring gives a sense of spaciousness to the rooms while dark furniture and wooden adorning add more contrast and character to the overall design. The Kawad residence explores how architecture can have different day and night atmospheres with distinct, yet homogeneous experiential and spatial qualities.

 

 

The project emphasizes the lighting design of residential spaces. Ambient light, task light, accent lights & decorative lights were pre-owned. Illumination design within the interiors has three basic purposes a) to work & move about in safety b)to enable the task to be performed c)to make the interior look pleasant. Thus it’s important to have a good proportion of lighting with respect to the materials & finishes used in the interiors. Ambient light in coordination with some linear tracks has played an important role in creating the feel of different spaces. A well-designed lighting environment defines space, reveals texture, shows form, indicates scale, separates function, creates a mood. It contributes to the character, to the desired attitude towards form & space & to the effective functioning of that space. Light can make & break a space both functionally & aesthetically.

Project Facts –

Name of the Project: Kawad’s Residence, Jodhpur

Project Location (Enter City, State/County, and Country): Jodhpur, Rajasthan, India

Architectural Group: Ravi & Nupur Architects

Architects/Designers Name: Ravi Jain, Nupur Jain

Client: Mr. Kawad

Project Completion Year: 2019

Built-Up Area (Enter sq. meter or sq. feet ): 4134 sqft

Project Type (Residential, Office, Retail, Institutional, Landscape, etc.) : Residential

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

“Afghani, the wind is called Afghani” Mulling over Afghanistan in 2006 from just across the militarised border in Uzbekistan By Peeyush Sekhsaria | Design Dalda

“Afghani, the wind is called Afghani” Mulling over Afghanistan in 2006 from just across the militarised border in Uzbekistan by Design Dalda

At Tashkent, the Uzbekistan capital we board an amazing Soviet era YAK 40 (Yakoliv) for Termez. The plane smells of Vodka and has a public bus feel to it. No need to be careful about overhead luggage falling on to your heads, the Yak 40 has its total luggage space (both hand and check in baggage) at the back. You enter in from the tail. The pilot enters from the back after all passengers have boarded, you stand up in respect and sit down only after he has taken to his cabin. – Design Dalda

Read More »
Community Canvas, at Nashik, Maharashtra, India, by pk_iNCEPTiON | Ar. Pooja Khairnar

Community Canvas, at Nashik, Maharashtra, India, by pk_iNCEPTiON | Ar. Pooja Khairnar

A story starts long back with the visionary teacher; he developed a unique teaching method for the underprivileged students of a rural school at Sawarpada village. It is a primary school for 40 students with two teachers who held classes in one hexagonal room for past 10 years. As lack of resources, they discovered a way to use walls, floors & even the existing trees. – Pooja Khairnar

Read More »
Terraced Residential Highrise, at Nallurhalli Road, Siddhapura, Bangalore, by CnT Architects

Terraced Residential Highrise, at Nallurhalli Road, Siddhapura, Bangalore, by CnT Architects

Project called for design of group housing comprising of units of multiple sizes catering to various income group, sizes ranging from 1200 to 2400 sqft. We started with a vision of creating architecture for the community wellbeing and active lifestyle in a holistic way. This was achieved by creating a central public space energized by play areas, swimming pool, party spaces, gaming zones, lounges, dance floors etc, – CnT Architects

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates