Keshav Kutir Restaurant at Vadodara, by Manoj Patel Design Studio

Manoj Patel Design Studio

Manoj Patel Design Studio

Photography: Tejas Shah

The client’s rationale was to create a captivating space within the 1600 sq. ft. area that would serve as a restaurant with dine-in and take-away service. The aim of the project was to given a complete new experience to the diners of this 16 year old restaurant that had been shifted to a new location.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Keshav Kutir Restaurant at Vadodara, by Manoj Patel Design Studio 1The client’s rationale was to create a captivating space within the 1600 sq. ft. area that would serve as a restaurant with dine-in and take-away service. The aim of the project was to given a complete new experience to the diners of this 16 year old restaurant that had been shifted to a new location. The major criteria to keep in consideration was that the space was rented and thus the client insisted on developing a low cost design with the use of reusable material that would facilitate them to shift or expand in future. Client describes his personal inclination towards to a climatically controlled space with ample light and a moderate temperature inside the restaurant. All though, the client expressed many interests, he encouraged us to be imaginative and inventive while designing the restaurant so as to set up a vibrant, colorful and dynamic space that is appealing to any passerby from the front road.


Concept Note

Keshav Kutir Restaurant at Vadodara, by Manoj Patel Design Studio 3
Layout Plan

The first and most important basis of the layout was to allow maximum functional space utilizing that could support combined seating plans. The selection of the overall materials and finishes were made keeping in mind that the space was rented. Thus the entire process of selection was focused on low cost and reusable materials. To ensure a controlled climate inside the restaurant, number of alternatives for the roofing system was considered. Roofing material and insulation were thought for experiencing pleasant atmosphere in most cost effective way. Studying the climate and position of the sun throughout different months of the year, a north facing entry for the restaurant was adopted in order to minimize the heat conduction through the metal façade.

Design Process
The layout of a restaurant was worked up on contemplating factors such as operational work flow and various placement options that could provide communal dining experience. The design and development process involved understanding the clients’ requirement, optimizing space utilization and maintain budgets while ensuring that the design remains focused on the target customers. Use of innovative material gave us a great opportunity to work with different joinery details and to play by overlapping materials. Also, according to the client’s requisite, the graphical aspect of the design was given keen attention keeping the entire ambiance of the restaurant colorful yet light. Soothing temperature being one of the chief elements, a cavity in the roof was created. As an addition, waste thermocol was installed to create a low cost insulation that would minimize the heat transfer from the roof. The ventilation provided in the roof plays a significant role in the design as well as function by encouraging the hot air to escape from the top.

Drawings:

Project Facts:

Project title – keshav kutir Restaurant
Architect : Manoj Patel Design Studio
Website : www.manojpateldesignstudio.com
Email : [email protected]
Completion Year : june 2018
Project Location : Vadodara, Gujarat, India
Design Team : Manoj Patel, Shivani Tamboli, Ajay Prajapati, Nirmal Arapada
Photographer : Tejas Shah
Text : Ruchi Mudkavi
Material : corrugated metal sheet

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Advance Group

House in the Foliage, at Barabanki, Uttar Pradesh, India, by Advance Group

​This Residence is what defines truly Indoor-outdoor relationship. The house, designed in barabanki in 2015 caters to the love that our clients have for nature. They wanted an abode that connects all the spaces with nature and has beautiful views of their extensive collection of different plants. The lower floor houses a big hall overlooking the front garden and 2 rooms overlooking the rear Banyan tree. – Advance Group

Read More »
RUPA RENAISSANCE, at Turbhe, Navi Mumbai, by Access Architects

RUPA RENAISSANCE, at Turbhe, Navi Mumbai, by Access Architects

Renowned for their architectural expertise and design prowess, Access Architects have come up with an awe-inspiring design spectacle with their latest project, Rupa Renaissance. Located in Navi Mumbai, this Avante-Garde mixed-use project is a three-part magnificent structure, catering to a premium clientele. The 132m colossal structure consists of an IT building that offers space for lease to exclusive MNCs and IT firms. The second block is an extension for stay at Marriott executive apartments while the third block holds guest house apartments, all interconnected to each other through a smart design scheme. – Access Architects

Read More »
NINJA CLUB, at Shanghai, China, by J.H Architecture Studio, Yang Rui

NINJA CLUB, at Shanghai, China, by J.H Architecture Studio, Yang Rui

It has been nearly 2 years when the pandemic starts, which leads to traumatic recession of all walks of life. To the entertainment industry, it’s also a game-changing point that only the best can survive. Ninja club, as one of the most established Hip-Pop club in Shanghai, has survived and thrived with its newly open 2nd club in this city located at Found 158. Among all the clubs and bars, in this noisiest nightlife center of Shanghai, Ninja chooses its own secret corner for its story and tales. – J.H Architecture Studio, Yang Rui

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates