KORA House at Kochi, Kerala, by RGB Architecture Studio

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

 

KORA HOUSE - RGB Architecture Studio
The KORA HOUSE,  by RGB Architecture Studio, is essentially a retirement home for the Koras who are returning to their homeland after years of expat life, with a deep yearning for the joys and intimacies of their large extended family and the warmth and vegetation of their land. However, the native returns to a new reality of his own: that which has seen multiple transformations owing to the many years spent in exile and the luxuries offered by the foreign land. The project therefore, was a mediation between these two realities. The choice of site itself is symptomatic of this: in spite of being extremely close to the busy National Highway as well as the airport, it looks like a clearing in a forest surrounded by a thick foliage arising from neighboring plots.

Our search was for the raison d’etre of the house: a place that became the singular source of nourishment to the family, one that while offering adequate levels of privacy and sense of security was also the point of inflexion between the built and the outside. Thus a large garden court is formed on the east, framing the neighborhood foliage and the pixelated morning sun that sieves through it, with a lap pool on its side. The massing forms the three sides of this court: the kitchen block to the north, parking and arrival block on the south and a large verandah leading to the double volumed ‘durbar’, or the main family space, on the west. Varying degrees of enclosure converge into this rarefied volume – the plot boundaries as surfaces folding in; massing attached to these surfaces to contain exterior courts; and finally the court gradated into the inner realm.

The form of the house is articulated through a set of interconnected lean-to roofs that assist the sight lines into the foliage. The sloping roof with its low eaves cuts the tropical glare, scales the mass closer to the ground lines and in its continuous rising up beyond the point of the ridge seeks to re-establish Architecture’s relation between the earth and the sky. The staggered roofs lead to a split which allows for some delightful play of light through a clerestory, while simultaneously offering a natural exhaust to the rising hot air within.

Drawings:

General Information
Project name: Kora House
Architecture Firm: RGB Architecture Studio
Lead Architects: Kunjan Garg, Rajasekharan Menon
Completion Year: 2018
Gross Built Area: 350 sq m
Project location: Kochi, Kerala
Photo credits: Manoj Sudhakaran

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

The 'EDGE' at Nashik, Maharashtra, by Origin Architects

The ‘EDGE’ at Nashik, Maharashtra, by Origin Architects

Half an acre of the plot had a considerable gradient across its length from W-E. The stone house is a humble 1200sq.ft pitched roof vacation home for the Somaiya family designed on the highest plateau of the site to capture the panoramic view of the varying nuances of nature. This is a single-story house approached by a meandering stair flight flanked by tropical plants on either side, framed within a stone portal. -Origin Architects

Read More »
Overlapping Volumes, at Hyderabad, by Urban Zen

Overlapping Volumes, at Hyderabad, by Urban Zen

If one could define this state-of-the-art project by Urban Zen, magnum opus is the only definition for  it. Sprawling over 22,000 sq. ft., this home built for a very special client who is just 32, is a celebration of his astounding success. It is a culmination of his accomplishments and a well-deserved ode to his triumph against all odds. – Urban Zen

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates