KUSUMVAN, at Nashik, Maharashtra, by Origin Architects

‘KUSUMVAN’ “कुसुमवन“– The Kusumagraj Kavyodhyan is conceptualized & redeveloped to pay tribute to the legendary Marathi poet and writer, Padmabhushan -Kusumagraj, who has left a wealth of his creative writings for the generations to cherish. The site shows an enormous potential to channelize the over occupied minds towards a serene and fulfilling experience, encouraging the visitors to breathe in the creative write-ups, discuss, listen and contemplate, on the river bank. - Origin Architects

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

‘KUSUMVAN’ “कुसुमवन“– The Kusumagraj Kavyodhyan is conceptualized & redeveloped to pay tribute to the legendary Marathi poet and writer, Padmabhushan -Kusumagraj, who has left a wealth of his creative writings for the generations to cherish.

KUSUMVAN, at Nashik, Maharashtra, by Origin Architects

The site shows an enormous potential to channelize the over occupied minds towards a serene and fulfilling experience, encouraging the visitors to breathe in the creative write-ups, discuss, listen and contemplate, on the river bank.

Primarily, the three main aims are considered while planning this socially interactive park:

  1. To extend social, cultural, and recreational opportunities to the visitors, including those having special physical needs.
  2. To promote people’s participation and encourage them to have a dialogue amongst themselves, with the display panels and nature.
  3. To conserve the natural assets of the site – The soil, the topography, large trees, riverside breeze, the birds and butterflies.

The enthralling journey of ‘Kusumvan’ begins through a humble but intense entrance, displaying a silhouette sketch of the poet with encouraging words on display.

KUSUMVAN, at Nashik, Maharashtra, by Origin Architects 7

The main entrance situated at about twenty feet above the lowest level, having  Pergola on top reflects a beautiful play of light and shadow that leads the visitor to choose the steps or take the ramp to reach the next level of the Amphitheatre _‘Samvad Katta’ with a seating capacity of about 200. The central stage is covered with coarse lawn to retain the natural characteristics of the park.

KUSUMVAN, at Nashik, Maharashtra, by Origin Architects 9

A gentle slope enveloping this amphitheatre leads to the lowest part of the park very close to the river Godavari with a long pathway or ‘Paul Vaat’ which encircles the ‘Aksharbaug’ or the garden of words, where the young and old alike can enjoy and immerse themselves in the poems written on restored panels which depict subjects like, Nature, love, courage. The dialogue panels express the strength of the words from the well-praised plays written by him.

KUSUMVAN, at Nashik, Maharashtra, by Origin Architects 11

The path on the return journey opens up to a resting space where a beautiful illustration of the river, enhances Kusumagraj’s write-ups on the river Godavari, where every Nashikkar can relate oneself to the experience of the lifeline of the region.

KUSUMVAN, at Nashik, Maharashtra, by Origin Architects 13

The visitor leaves the Park with a deep impression of the Poet’s writings and inspiration and Pride towards the richness of their Mother tongue and the motherland.

KUSUMVAN, at Nashik, Maharashtra, by Origin Architects 15

Drawings –

Project Facts –

Project Name: ‘KUSUMVAN’ “कुसुमवन“

Client Name: Nashik Municipal Corporation.

Architect’s name: Ar.Apeksha Kute (Origin Architects)

Area: 6599.45 Sq.m.

Year: 2018

Photographer: Origin Architects, Nashik

Project Location: Nashik, Maharashtra, India.

Level difference: 6.0 Meters

Existing trees: All retained

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Situated in a 28 acre site, the Terravana also called the Earth house is a design intervention that travels along the lines of earth and sustainability. In a plot size of 34.4×60 ft the unit focuses on a minimum footprint integrated with greenery. The interior setting transcends with the Pairing of age old technique of lime plastering with mid-century themed furniture. With delicately chosen décor that complements the theme of wellness and the colour palette of natural tones exhibits strength, sound and health. – Svamitva Architecture Studio

Read More »
Studio Emerald

Happy Head, at Hyderabad, by Studio Emerald

Tucked into the affluent neighborhood of Film Nagar – Hyderabad, Happy Head is a wellness destination that prides itself on being the primary and sole branch of its kind in the Indian context. The country’s first I.V. Clinic, this venue is a collaborative alliance amidst its founder who has a celebrated presence in the hospitality genre and the team at Studio Emerald. 

Read More »
LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

The house was designed for a textile businessman from Rajasthan whose family spans three generations. The design brief consisted of three luxurious bedrooms, ample living spaces, entertainment and service areas.

The 30’X40’ site located in a growing residential area and flanked by dense multi dwellings on three sides, has a road to the West thus creating a design challenge.- White Shadows Design Studio

Read More »
Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

The capital’s new sub-city of Dwarka is coming as the next international diplomatic hub. Brimming with new developments and destination retail experiences it is being developed under the Smart City project. Located on the Metro interchange station this mall is home to a six-screen mega multiplex. Circumscribing a large atrium, the cinema is fronted by retail & flanked by a generous food court. Here, the design narrative needed an elegant new approach speaking a vibrant modernist language in luxury entertainment. – ivpartners

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates