Lehar Sa Resort, at Madhai, Madhya Pradesh, by Akshay Selukar

The Lehar Sa retreat is planned to integrate the layout with the existing contours. Avoiding any cutting of the contoured land, individual clusters of rooms are located at different levels spaced to allow each room an unrestricted view.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Lehar Sa Resort, at Madhai, Madhya Pradesh, by Akshay Selukar 2

Initially, the plan was to design a Resort with 9 Guest Rooms, situated on an undulating site in Suhagpur District (Madhai), Madhya Pradesh. Designed on a contoured irregular shaped site overlooking a dense river and hills beyond, Madhai’s has a pleasant weather with average temperatures of 25⁰C.The construction system included Bamboos, Brick, Rcc, and locally available stone with a Carpet Area. Area of each Key being 38 SQM and 9 keys in total.

The Lehar Sa resort is planned to integrate the layout with the existing contours. Avoiding any cutting of the contoured land, individual clusters of rooms are located at different levels spaced to allow each room an unrestricted view. Using the site to its full advantage, all the public facilities and the rooms are river & poolside oriented in response to the amazing view. The climate of the location with temperatures in soaring just around 30⁰C most of the year.

The entire layout is created is organic in character and correlates to the organic settlement of the villages in the vicinity. Bamboo, timber and locally available stone are the materials that predominantly form the structures creating an eco-friendly and sustainable design solution. All the building and houses are situated to allow the natural undulating land to be retained in entirely with natural landscape in the form of local palms and other trees.

Vehicle movement is restricted to a small part of the site allowing access from the main approach to the road up to the reception area. The entire resort is perceived as a minimal intervention in the existing landscape by the layout and the material palette of the built forms that homogeneously integrate themselves with the site. Instead of a manicured look of most resorts, we wanted to retain the site as a whole and create the least obtrusive spaces that would blend within the landscape. Contextually designed Lehar Sa retreat is a sustainable design solution which will be known for its layout, aesthetics, and design.

Principal Architect: AkshaySelukar
Credits: City Madhai, MP
Client: Mr.BhupeshRathi
Completion Date: September 2018
Gross Floor Area (MQ): 400
Design Team: H and A Consultants
Photo Credits– Sameer Chawda

You May Also Like

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Situated in a 28 acre site, the Terravana also called the Earth house is a design intervention that travels along the lines of earth and sustainability. In a plot size of 34.4×60 ft the unit focuses on a minimum footprint integrated with greenery. The interior setting transcends with the Pairing of age old technique of lime plastering with mid-century themed furniture. With delicately chosen décor that complements the theme of wellness and the colour palette of natural tones exhibits strength, sound and health. – Svamitva Architecture Studio

Read More »
Studio Emerald

Happy Head, at Hyderabad, by Studio Emerald

Tucked into the affluent neighborhood of Film Nagar – Hyderabad, Happy Head is a wellness destination that prides itself on being the primary and sole branch of its kind in the Indian context. The country’s first I.V. Clinic, this venue is a collaborative alliance amidst its founder who has a celebrated presence in the hospitality genre and the team at Studio Emerald. 

Read More »
LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

The house was designed for a textile businessman from Rajasthan whose family spans three generations. The design brief consisted of three luxurious bedrooms, ample living spaces, entertainment and service areas.

The 30’X40’ site located in a growing residential area and flanked by dense multi dwellings on three sides, has a road to the West thus creating a design challenge.- White Shadows Design Studio

Read More »
Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

The capital’s new sub-city of Dwarka is coming as the next international diplomatic hub. Brimming with new developments and destination retail experiences it is being developed under the Smart City project. Located on the Metro interchange station this mall is home to a six-screen mega multiplex. Circumscribing a large atrium, the cinema is fronted by retail & flanked by a generous food court. Here, the design narrative needed an elegant new approach speaking a vibrant modernist language in luxury entertainment. – ivpartners

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates