Lokmanch – Satara Municipal Corporation, Competition entry by Sameep Padora and Associates

Sameep Padora

Sameep Padora

Lokmanch - Satara Municipal Corporation, Competition entry by Sameep Padora and Associates

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Satara Municipal Corporation - Sameep Padora and Associates
Image © Sameep Padora and Associates

Government Institutions were once designed at monumental scales, perhaps to inspire the citizens they were meant to serve. Over time the this resultant impervious, opaque and domineering presence of the institutional building has only served to distance the citizen from the institution.

Program Distribution
Circulation Diagram

Our proposal for the Municipal Building of Satara attempts to rework the physical nature & experience of the institution. Imbibing abstracted ideals from the defining features of Satara including the seven hills the Kaas plateau, step well, rajwada and the fort our project is inspired by the setting and context of the city.

Further, we propose to make the building public and to make public spaces for the citizenry. We propose a Lokmanch where the core of our proposal is two public spaces created for the city:

1. A public plaza/resiliency space at the ground, where people can congregate discuss matters of concern even voice their dissent through peaceful congregations. An amphitheatre that is adjacent to non-office programs of the café, museum etc along an axis linking the front street to the wetland landscape behind the building. The amphitheatre along with the wetland landscape itself holds excess water, acting as resilience infrastructure during seasonal flooding as was seen recently.

2. A public garden on the roof with children play areas and walking tracks create a hitherto unseen hybrid public space, which would also allow access to vantage views out into and beyond the currently low-rise city.

Both spaces are connected by an external ramp allowing them to be used by citizens well beyond office hours without compromising the security of the offices.

All official programs lay sandwiched in-between the two public realms thus inverting the default nature of today’s institutions by symbolically putting a public program ‘on top’ instead of the VIP programs used by the Bureaucrat/Politician.

These offices are grouped based on Programmatic adjacencies as sieved from the program and structured around the main hall/plaza and are further interspersed within double-height sitting/waiting areas creating visually connected courts and streets in the air. The stack effect due to the central void of the hall of the people potentially creates naturally ventilated spaces.

The crux of our proposal aims to create an architecture as imagined by our democratic ideals: for the people, by the people, of the people.

Panels:

 

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

All That Jazz, at New Delhi, by Mantra One

All That Jazz, at New Delhi, by Mantra One

Mantra One is a leading luxury lifestyle company that has been offering bespoke furniture since 2011. The 10 year old design-house has launched a new line of luxury collection that celebrates unexpected colours and unique material combinations, Mantra One stretches the boundaries of art, engineering and design to create exquisite contemporary furniture. From conceptualization to installation, the company goes the extra mile by offering design consultancy and crafting custom made products to make ‘dream homes’. The collection offers from designer sofas to an array of luxury beds, bars, tables and more.  

Read More »
APDS salon at New Delhi by RLDA STUDIO Architects

APDS salon, at New Delhi, by RLDA STUDIO Architects

The ten thousand square foot beauty salon is a combination of mezzanine spaces (used for speciality treatments and offices) and double height purpose-built cabins interspersed with a series of glass planes with graphic motifs. These elements, individually varied and collectively orchestrated define spaces that provide for the varying degrees of privacy needed in a beauty salon. – RLDA STUDIO

Read More »
In Nature // Sanvina in the Sun!, at Mechkarwadi, near Karjat, Maharashtra, India, by Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

In Nature // Sanvina in the Sun!, at Mechkarwadi, near Karjat, Maharashtra, India, by Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

We believe that, as architects and designers, our role is exceptionally interim in nature. And by “in nature”, we mean both, the inherent characteristic of a person, as well as the collective physical world around us. After all, for all the glorification we grant to ourselves, we are, eventually, only a means to an end which will exist long after we are gone. Fully aware, and accepting of this interplay of the past, present, and future, we have come to understand that everything we do, is going to interact differently with the evolving sensibilities of the people, the landscape, and the weather, at that point of time, on that given day. – Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

Read More »
The Hertiage School at Pune by Madhav Joshi and Associates

The Heritage School, at Pune, by Madhav Joshi and Associates

Hugging the rolling terrain of Talegaon near Pune sits the campus of the residential ‘Heritage School’ designed by Madhav Joshi and Associates. A low rise assembly of modular buildings planned as integrated residential, educational and amenity zones, the campus is an intimate weave of open and built spaces giving the young users a sense of place, containment, and security in the otherwise vast open surrounding landscape.

Read More »
Accord House, at Ludhiana, Punjab, by Planet Design and Associates

Accord House, at Ludhiana, Punjab, by Planet Design and Associates

Located in Ludhiana, a major town of Punjab, the design language of the Accord House is largely an exploration of a visual of clean magnificent form with the main material being the concrete, in dark coloration, with a texture that extends to the wooden elements complemented with the landscaping. It has been designed in a way where the grand interior resonates with the contemporary façade of the residence. A variation of steel screens, louvers and a combination of granite and wood are integrated with the elevation of the project. – Planet Design and Associates

Read More »
Frangipani, at Kolkata, by Salient Design Studio

Frangipani, at Kolkata, by Salient Design Studio

Spread across a sprawling area of 42,300 sq. ft., the residence is designed in split villas with striking architecture revealing a scenic fabrication premeditated for its residents.

Interlacing Vastu  with contemporary lines, this design is composed of courtyards and green pockets within a strategic spatial alignment. Dissolving the visual barriers between the dwellings and nature, the volumes are crafted transparent with an extended visual scape towards the external spaces.  Each of the villas has been provided with a central pocket garden and a private pool. – Salient Design Studio

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates