LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

The house was designed for a textile businessman from Rajasthan whose family spans three generations. The design brief consisted of three luxurious bedrooms, ample living spaces, entertainment and service areas. The 30’X40’ site located in a growing residential area and flanked by dense multi dwellings on three sides, has a road to the West thus creating a design challenge.- White Shadows Design Studio

Categories:

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio 2

 

CONCEPT:

The house was designed for a textile businessman from Rajasthan whose family spans three generations. The design brief consisted of three luxurious bedrooms, ample living spaces, entertainment and service areas.

The 30’X40’ site located in a growing residential area and flanked by dense multi dwellings on three sides, has a road to the West thus creating a design challenge.

 

 

Considering the small site and the multitude of requirements, our only option was to go vertical. The program is divided into four levels.

The Western side is ventilated by a double screening system of glass shutters and louvered screens. The residence was designed providing abundant natural ventilation and lighting. Passive cooling methods have been employed to combat the extreme Western heat.

 

 

At the ground level, one enters the parking area.  From here, a single flight of stairs flanked on one side by an array of planter boxes takes one to the first floor where one enters the extremely spacious double-height drawing-room. This space is on the West, is ventilated by a double screening system of glass shutters and louvered screens, facilitating good airflow and in turn cutting down the harsh Western heat. The screen also opens out the living to the beautiful park ahead of the road and visually connects this space to the neighborhood. The double-height atrium here gives a sense of the explosion of volume and passively cools the space. This double-height atrium is flanked on one side with a feature wall of a stimulating geometric pattern abstracting the weave of the fabric to give a sense of connection to the client and visually connects to the level above.  This level also accommodates other semi-private areas like the puja, dining, kitchen & powder room.

 

 

The next two floors accommodate private spaces such as bedrooms for the parent, master and children. They also house a common lounge space for the family which visually connects to the level below.

The language of interiors for these spaces is mostly derived and inspired from the weave patterns and traditional textile block printing that can be seen in the form of CNC cuttings and gold embossed stone tiles. These patterns are eloquent of the client’s line of business in the textile industry. Even the colour palette used is from the rich, diverse and vibrant region of Rajasthan where the client hails from.

 

 

The final level accommodates the entertainment areas such as the mini-home theater which spills out to a terrace garden in case of parties. The terrace garden having a double-layered floor finished with reclaimed wood also serves the purpose of passively cooling the master bedroom below.

 

LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio 34

 

Coming to the external treatment, the verticality is visually broken down into fragments of horizontal masses and louvers which serve the purpose of passively cooling the space as explained earlier. The stone cladding along the staircase wall on the façade provides double layering against the penetration of the harsh western heat and accentuates the vertical spine of the house.

 

Drawings:

 

 

Project Facts:

LOCATION: H.S.R. layout, Bangalore, Karnataka­­­­­

PLOT AREA: 1200 sft

PHOTOGRAPHER: Anand Jaju

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Situated in a 28 acre site, the Terravana also called the Earth house is a design intervention that travels along the lines of earth and sustainability. In a plot size of 34.4×60 ft the unit focuses on a minimum footprint integrated with greenery. The interior setting transcends with the Pairing of age old technique of lime plastering with mid-century themed furniture. With delicately chosen décor that complements the theme of wellness and the colour palette of natural tones exhibits strength, sound and health. – Svamitva Architecture Studio

Read More »
Studio Emerald

Happy Head, at Hyderabad, by Studio Emerald

Tucked into the affluent neighborhood of Film Nagar – Hyderabad, Happy Head is a wellness destination that prides itself on being the primary and sole branch of its kind in the Indian context. The country’s first I.V. Clinic, this venue is a collaborative alliance amidst its founder who has a celebrated presence in the hospitality genre and the team at Studio Emerald. 

Read More »
Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

The capital’s new sub-city of Dwarka is coming as the next international diplomatic hub. Brimming with new developments and destination retail experiences it is being developed under the Smart City project. Located on the Metro interchange station this mall is home to a six-screen mega multiplex. Circumscribing a large atrium, the cinema is fronted by retail & flanked by a generous food court. Here, the design narrative needed an elegant new approach speaking a vibrant modernist language in luxury entertainment. – ivpartners

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates