Manoj Bhavan Highway Restaurant – Murali Murugan, Murali Architects, Chennai

MURALI ARCHITECTS

MURALI ARCHITECTS

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Highway Restaurant, Murali Architects

A highway restaurant, aimed to be a gesture and also a silent genesis “They say life is a highway and we all travel our own roads, some good, some bad, yet each is a blessing of its own.” One does not take a road trip without stopping at a Highway Restaurant. Anyone on a journey, be it an adventurous one or an arduous one, needs a break to refresh and relax. Such highway restaurants must be inviting to the travellers who wish to explore the journey more than the destination. The story begins in a small town named Maduranthangam, with an elderly gentleman Mr. Padmakaran who had started his life on a bicycle selling tea in his early years, with a big heart and even bigger dreams of one day catering to the entire world. The Manoj Bhavan highway restaurant is located in Madhuranthagam, along the 100 feet wide Chennai-Trichy National Highway.The essence of the restaurant is to attract and arrest the attention of fast moving highway vehicles from a distance by the use of strong geometry and bold shapes and sharpness, a play of varying silhouette, material, texture, colour and form. The restaurant is an incorporation of massive structures with irregular angles that create three different faces to the onlookers. This way, the travellers are welcomed from all the directions. These three faces create a visual axis and what first looks like haphazardness and chaos are diligent decisions – made with the public users in mind. The atmosphere of the building mass and slanting walls along with the combination entice and invites the weary traveller into the restaurant’s pleasant and rejuvenating interiors. “The best thing about concrete is that, it looks unfinished.”

Highway Restaurant - Murali Architects, Murali Murugan

The exterior and the interiors are constructed with exposed concrete and plywood shuttering. The cantilevers are formed by steel truss framework and they are an interesting play in the structure which emphasizes the outlook of the building. Usage of exposed concrete and the neutral colour scheme of various hues and tones of grey and white create a balance and uniformity that compliments the usage of the irregular angles. The cantilevered Director’s room is designed in such a way that it overlooks the processing and the flow of activity of the restaurant. The glass frames with steel channels are held together by channel sections. Niches have been fashioned as seating along the interior exposed concrete walls. The janitor area in the washrooms has also been carved with niches. The tower which holds the overhead tank and its head room acts a focal point that is capable of attracting passengers in the surrounding 3km radius.

Highway Restaurant - Murali Architects, Murali Murugan

The massiveness of the tower makes it as a prominent landmark of the restaurant and its verticality and vastness makes it easier for the visitors to spot it even from a distance. The children play area along with the landscape provides a relaxing ambience for both the adults and kids. The pathways are defined through the means of landscape. The highway restaurant acts as a retreat for all the travellers. Its serene location and ease of access makes it a pleasurable space for people to unwind and rejuvenate after a long tiring ride. The comforting landscape and the sculpture-like mass will invite the tired traveller in, offer a pause period and a time of bonding, and rejuvenate their senses, before they restart their journey. In conclusion, Manoj Bhavan, makes the journey of a traveller to a destination more delightful and enjoyable, because the journey to a destination is equally important as the destination itself.

“The road is a word, conceived elsewhere and laid across the country in the wound prepared for it: a word made concrete and thrust among us.”

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Symbiosis Hospital and Research Center (SUHRC), Lavale, Pune, by IMK Architects | Rahul Kadri

Symbiosis Hospital and Research Center (SUHRC), Lavale, Pune, by IMK Architects | Rahul Kadri

The recently completed Symbiosis University Hospital and Research Centre in Pune is currently being used by the Maharashtra government as a Covid-19 quarantine facility and hospital, contributing to the state’s fight against the pandemic. Occupying the lower slopes of a hill within Symbiosis International University’s 260-acre estate in Lavale, SUHRC is a 41,800-square-metre, 216-bed, multi-specialty hospital that represents a new and progressive face for healthcare infrastructure in India, providing state-of-the-art healthcare facilities and a research centre to enhance skill development – IMK Architects

Read More »

Symbiosis International University, Pune, IMK Architects | Rahul Kadri

Nestled atop a rocky plateau in Lavale, a small village on the outskirts of Pune, the Symbiosis International University campus creates an idyllic and vibrant learning environment. The campus, home to 1000 students, houses educational and administration functions for four faculties –– the Symbiosis Institute of Business Management, the Symbiosis Institute of Mass Communication, the Symbiosis Institute of Telecom Management and the Symbiosis Institute of Photography –– in addition to an auditorium and convention center, a library, and housing, dining, and recreational facilities for students and staff. – Rahul Kadri | IMK Architects

Read More »
National Judicial Academy, at Bhopal, by IMK Architects | Rahul Kadri

National Judicial Academy, at Bhopal, by IMK Architects | Rahul Kadri

Perched on the crest of a hill in Bhopal, India, the 28,000-sq.m National Judicial Academy is a training academy for Judges, a centre for discussion and debate on the judicial system and an institute for ongoing research on matters of the law. The campus occupies 60-acres of fissured rock-steep slopes on the hill, which was formerly used as a quarry. – IMK Architects | Rahul Kadri

Read More »
Auric Hall,District Administration Building, at Aurangabad, by IMK Architects 

Auric Hall,District Administration Building, at Aurangabad, by Rahul Kadri | IMK Architects

The recently completed Auric Hall stands tall today as a landmark for Aurangabad Industrial City (AURIC), India’s first greenfield, smart industrial city. The 16,660-square-metre building, planned as the face of the upcoming development, houses administration and commercial functions, offering spaces that strive to achieve innovation and transcend expectations. – IMK Architects

Read More »
Southeast Asian culture. an article, by NANDINI BISWAS

Architecture in the labyrinth of South Asian and  Southeast Asian culture. an article, by NANDINI BISWAS

Rapport in 1969 had stated that “The primary determinants of indigenous architecture of any  place are the culture and climate of that place.” The word culture derived from the Latin word  ‘colore’ which means to tend to the earth and mature, blend in and nurture. These are the same prerequisites we believe architecture in its entire existence should abide by and, as Frank O  Ghery had mentioned, “Architecture should speak of its time and place but yearn for timelessness”; this sheds much light on the para-importance of individuality and uniqueness of place and its impact on the people and culture.  – NANDINI BISWAS

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates