Manoj Patel Design Studio creates an innovative earthy red colored clay tile cladding facade for a refurbished residence in Vadodara

Manoj Patel Design Studio

Manoj Patel Design Studio

Manoj Patel Design Studio creates an innovative earthy red-coloured clay tile cladding facade for a refurbished residence in Vadodara.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Manoj Patel Design Studio creates an innovative earthy red coloured clay tile cladding facade for a refurbished residence in Vadodara.

Alternating between the surrounding and aesthetics (use of earthy red colored clay tiles) adapts with an innovative and practical approach for facade cladding that lends connection to the overall space. This play between the textures and volumetric massing provides series of terraces at different levels to enhance the box shaped volume of dwelling and tends to drop gradually with towering floors.

The total residential space of 90 sqm plot area with 220 sqm of total built-up area, is designed to accommodate the living room,1 master bedroom, kitchen with dining seating on the lower floor; 3 master bedrooms on the first floor and 1 multi-purpose space for family gathering on the top floor.

The simple methodology of creating an innovative earthy red colored clay tile cladding facade, also ensured that local workers would be employed for carrying out this work without any requirement for special knowledge. Thus clay roof tiles turn out to be economical, attractive and generate more employment to the labors doing such unique craftsmanship.

Project Introduction:

This refurbished private residence is located in Vadodara; Gujarat, India, which is planned in an organized manner, where the voids create air corridors in the internal as well as external spaces. Each space possess 2 large openings in opposite directions for ample of airflow and natural lighting into the spaces, creating a warm and illuminated space.

Each space functions in its own aspect by amalgamating visual connectivity across levels, through punctured huge balconies, projecting out on different levels and sides.

Also the second floor balcony glazing is covered with a large canopy that features as a barrier at the same time makes the space look voluminous. The canopy acts an interactive link with first floor covered balcony and also illustrates the roofing patterns emerged from the clay tile arrangement in metal grills, making it look as a whole connected frame mass.
The west facade has no openings on first floor, which provides a large surface area for clay roof tile elevation adding to its rich textural quality of the facade. The designing team, explored and identified waste, recyclable, cost effective and longetivity in clay roof tiles as a material.

Here, the use of ridged V-shaped sloping roof clay tiles as a vernacular material of dimensions 10″ height X 8″ depth X 4″wide, has been interestingly transformed into a captivating contemporary elevational facade, creating a series of continuous pattern.  Here the ratio of 40% of waste clay tiles at free cost and 60% of new clay tiles at Rs 10 INR per piece, were collected, cut into 6-8 parts of 1″ wide, which are fixed in with chemical solution against the available perpendicular surface of wall at 45˚ and crafted into a customized series for obtaining an everlasting beauty and endless zigzag pattern formations of the facade.

Furthermore, the layering of this horizontal and vertical clay tiles is designed on the basis of sun’s movement from south to west direction throughout the day as per Indian context, which keeps the area shaded by reduction in temperature.

An illusionist display is casted on the uniform surface of the wall through these angular patterns, which transforms the solid form into more organic mass.

Thus this, urban refurbished dwelling in clay roof tiles facade, carved out its own character through contrasting red colored earthy textures and in volumetric masses, becoming a distinguishing dwelling amongst the surrounding street.

Project Facts:

Client : Mr. Sanjaybhai’s House
Project type : Private House
Architect : Manoj Patel Design Studio
Office Website : www.manojpateldesignstudio.com
Completion Year : December 2018
Built Area : 220 Sq. Mt.
Plot are : 90 Sq. Mt.
Project Location : Vadodara, Gujarat, India.
Design Team : Manoj Patel, Shivani Tamboli, Aishwarya Gupte, Krupa Kapadia.

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

All That Jazz, at New Delhi, by Mantra One

All That Jazz, at New Delhi, by Mantra One

Mantra One is a leading luxury lifestyle company that has been offering bespoke furniture since 2011. The 10 year old design-house has launched a new line of luxury collection that celebrates unexpected colours and unique material combinations, Mantra One stretches the boundaries of art, engineering and design to create exquisite contemporary furniture. From conceptualization to installation, the company goes the extra mile by offering design consultancy and crafting custom made products to make ‘dream homes’. The collection offers from designer sofas to an array of luxury beds, bars, tables and more.  

Read More »
APDS salon at New Delhi by RLDA STUDIO Architects

APDS salon, at New Delhi, by RLDA STUDIO Architects

The ten thousand square foot beauty salon is a combination of mezzanine spaces (used for speciality treatments and offices) and double height purpose-built cabins interspersed with a series of glass planes with graphic motifs. These elements, individually varied and collectively orchestrated define spaces that provide for the varying degrees of privacy needed in a beauty salon. – RLDA STUDIO

Read More »
In Nature // Sanvina in the Sun!, at Mechkarwadi, near Karjat, Maharashtra, India, by Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

In Nature // Sanvina in the Sun!, at Mechkarwadi, near Karjat, Maharashtra, India, by Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

We believe that, as architects and designers, our role is exceptionally interim in nature. And by “in nature”, we mean both, the inherent characteristic of a person, as well as the collective physical world around us. After all, for all the glorification we grant to ourselves, we are, eventually, only a means to an end which will exist long after we are gone. Fully aware, and accepting of this interplay of the past, present, and future, we have come to understand that everything we do, is going to interact differently with the evolving sensibilities of the people, the landscape, and the weather, at that point of time, on that given day. – Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

Read More »
The Hertiage School at Pune by Madhav Joshi and Associates

The Heritage School, at Pune, by Madhav Joshi and Associates

Hugging the rolling terrain of Talegaon near Pune sits the campus of the residential ‘Heritage School’ designed by Madhav Joshi and Associates. A low rise assembly of modular buildings planned as integrated residential, educational and amenity zones, the campus is an intimate weave of open and built spaces giving the young users a sense of place, containment, and security in the otherwise vast open surrounding landscape.

Read More »
Accord House, at Ludhiana, Punjab, by Planet Design and Associates

Accord House, at Ludhiana, Punjab, by Planet Design and Associates

Located in Ludhiana, a major town of Punjab, the design language of the Accord House is largely an exploration of a visual of clean magnificent form with the main material being the concrete, in dark coloration, with a texture that extends to the wooden elements complemented with the landscaping. It has been designed in a way where the grand interior resonates with the contemporary façade of the residence. A variation of steel screens, louvers and a combination of granite and wood are integrated with the elevation of the project. – Planet Design and Associates

Read More »
Frangipani, at Kolkata, by Salient Design Studio

Frangipani, at Kolkata, by Salient Design Studio

Spread across a sprawling area of 42,300 sq. ft., the residence is designed in split villas with striking architecture revealing a scenic fabrication premeditated for its residents.

Interlacing Vastu  with contemporary lines, this design is composed of courtyards and green pockets within a strategic spatial alignment. Dissolving the visual barriers between the dwellings and nature, the volumes are crafted transparent with an extended visual scape towards the external spaces.  Each of the villas has been provided with a central pocket garden and a private pool. – Salient Design Studio

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates