Masala Republic at Hyderabad, by RMDK Architects

Ravish Mehra Deepak Kalra

Ravish Mehra Deepak Kalra

Masala Republic at Hyderabad, by RMDK Architects

A chic restaurant in the young city of Hyderabad, Masala Republic is designed as a celebration of the quirks, vibrance and liveliness of the youth and their aspirations. Conceptualized by Dhruva Kalra of RMDK as a rich sensory experience with the playfulness of modern aesthetics, this restaurant is the perfect balance of elegance, comfort and contemporariness.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Masala Republic by RMDK ArchitectsA chic restaurant in the young city of Hyderabad, Masala Republic is designed as a celebration of the quirks, vibrance and liveliness of the youth and their aspirations. Conceptualized by Dhruva Kalra of RMDK as a rich sensory experience with the playfulness of modern aesthetics, this restaurant is the perfect balance of elegance, comfort and contemporariness.

Embracing the client’s proclivity for innovation, luxury, freshness and simplicity, this space is cozy, young and dynamic with an ingenious overlay of materials, lines, colours and textures. The space is treated as an elaborate art palette, combining various details together, representing the extensive multi-cultural and inclusive and innovative menu of the restaurant. Spread over two levels, this restaurant builds a distinctive visual narrative with individualistic spatial treatments for the ground floor, the upper floor and the outdoor ice-cream section.

The highly minimal and modern entrance with grey toned, arched, French doors with huge glazing, create a striking impression and a visual fluidity, drawing visitors in. The interiors are a mix of rustic warmth, sleek modernity, and classical sophistication, with a base color palette of earthy neutrals and warm greys. The Herringbone flooring and accent walls, along with the exposed wooden in rough cut wood, emphasize on the versatility and beauty of natural wooden tones and textures, giving the space a balanced contrast and a welcoming ambiance.

The plaster and patina textured walls make for a unique art feature, further highlighted with the delicate copper arch panels, and dull gold spoked wheel lighting installations. The arched high chair seating area is designed as a stand-alone art exhibit in contemporary grey, with engraved wooden blocks and patchwork floor tiles. Artistic lights, relaxed furniture along with the fusion of rough-cut wood and patchwork tiles for the food service counter, ties the entire space together, creating a refreshing experience.

The formal dining on the upper floor is an indulgent space with luxurious flooring in black granite with white streaks, black and white Herringbone patterned tiles with monochrome patchwork tile detailing, and wooden flooring. The suspended wooden and linear lighting rafters create an interesting play of the ceiling inside the main dining area. The mono-striped walls and tables, along with monochrome furniture, wooden accent wall, indoor planters and minimal lantern lighting create mutedly lavish and graceful gastronomic experience.
The copper pendant light installations, sandwiched between the huge, minimal glass glazing, and the geometric, wooden wall divider in the semi outdoor seating, act as an artistic ceiling panel, thus creating a stunning experience. The hanging metal frames, and the blue and yellow furniture further add a vivacity to the entire space.

Masala Republic, thus, plays with different volumes, materials and functions to create an Avant Garde expression of contemporary art and luxury, integrating the whole space into a nonchalant, bold and scintillating sensory experience.

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Our pursuit as a variated and connected team - Triple O Studio

Our pursuit as a variated and connected team – Triple O Studio

A team composed of multifaceted creative individuals witnessed an opportunity to rethink their existing process of operating with a variety of work bubbles within a single studio. The team also experienced good sustenance with their different channels of work, their off-studio initiatives, alongside their strong connectivity within the studio team.

Read More »
"Team spirit and resilient work processes are a necessity"- FUNKTION DESIGN STUDIO

Team spirit and resilient work processes are a necessity – Funktion Design

The team at Funktion Design experienced the challenges of keeping up the morale of their personnel during fears of the pandemic. The studio had identified ways of enlivening their workspace to maintain the team’s vibrancy and increased the spirit between members. The studio’s relatively fresh experience with cloud working systems has helped them realize the importance of resilient in-studio work processes to pre-empt any future challenges like this pandemic.

Read More »
"Additional fundraising challenges and refreshed social goals." - NIVASA NGO

Additional fundraising challenges and refreshed social goals – Nivasa NGO

Nivasa NGO, possessing a network of advisors, fellow NGOs and funders, collectively witnessed additional strain on their monetary channels to aid their initiatives. The lockdowns, however, helped principal architect Akhila Ramesh to reinvent her journey with the Nivasa NGO team. With a rejuvenated studio structure and efforts to implement dignified living for the urban and rural poor, the team hopes to expand their friend network and funding avenues to aid their cause.

Read More »
"Sustaining with core research and social opportunities" - Ketham’s Atelier Architects

Sustaining with core research and social opportunities – Ketham’s Atelier

Ketham’s Atelier has been focussed on researching the core concepts of architectural design and becoming well versed with the associated skill sets. Additionally, the studio also has been running an NGO practice to impart the learnings through teaching methods. Together, the studio witnessed the importance of their research in helping them sustain through a time like the pandemic.

Read More »
New Children Space by Thinkcutieful (8)

Thinkcutieful designs a playroom for two sisters

Delhi based Design studio ThinkCutieful, specializing in creating beautiful spaces for children, has completed the décor of a modest playroom making it easy for a kindergartener and a toddler to play, scribble, exercise and relax within the safety of their home environment. A playroom, which is as fun as it is functional, is the best gift the parents could give their kids. Thinkcutieful, a mother and baby design company Founded in 2009 by Ms. Romilla Tewari – a pioneer in the field of children’s environments

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates