Meenakshi Dutt Salon, at Chandigarh, by architecture aNew

The main goal was to create an ambience which highlights the makeup, hairstyle and attire of the client instead of overpowering it. Exposed Partal wood was used to compliment the neutral color scheme along with grass in the Spa area walls. Also using complimentary materials helped in creating a natural and calm environment as desired in any Spa. Arranging various kinds of workstations in the narrow width and the long length of the showroom was the main challenge  of the project which we created by smart design interventions like vertical mirrors on both the opposite walls to create endless reflections , creating an illusion of increased width of the showroom. - architecture aNew

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Meenakshi Dutt Salon, at Chandigarh, by architecture aNew 2

THE GOAL OF THE PROJECT

The main goal was to create an ambience which highlights the makeup, hairstyle and attire of the client instead of overpowering it. Exposed Partal wood was used to compliment the neutral color scheme along with grass in the Spa area walls. Also using complimentary materials helped in creating a natural and calm environment as desired in any Spa. Arranging various kinds of workstations in the narrow width and the long length of the showroom was the main challenge  of the project which we created by smart design interventions like vertical mirrors on both the opposite walls to create endless reflections , creating an illusion of increased width of the showroom.

ABOUT THE PROJECT

The narrow width of 9’6” and 13’0” along with the long length of the showroom posed a difficult challenge of arranging the functions like workstations, head wash, spa, steam room, bridal make up room, nail art, etc.

Basement and Ground floor have been dedicated to female section, first floor exclusively for men section and second floor for the SPA.

To highlight the colors of the attire, makeup and jewelry, the interior and décor has been kept subtle by using natural looking materials like partal and grass. All the furniture, workstations and tables are made of partal wood with geometrical and rhythmic play of lines. Similar geometry is followed in the flooring, MDF, wooden partition and counter at the reception. The width of the showroom is increased by using vertical mirrors (workstations) on opposite walls. A continuous false ceiling from the entrance till the end connects the narrow width of the showroom.

Men’s section has a similar typology but different grey color scheme. To keep focus on the ravishing signature style of attire, hairstyle and accessories, the color of the ceiling and floor have been kept similar. Feature walls have been created to add dash of color and interest at the reception and SPA area.

Meenakshi Dutt Salon, at Chandigarh, by architecture aNew 10

Also, geometrical shapes created in the interiors gives the customers to look at their surroundings rather than just staring at their reflections.

Project Facts

Project Name: Meenakshi Dutt Salon

Architecture Firm: architecture aNew

Firm Location: Sukhna Enclave, Mohali

Completion Year: 2018

Gross Built Area: 1300 sq. ft

Project location: Sector-10, Chandigarh

Lead Architects:  Ar. Amrit Panwar & Ar. Satish Panwar

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Paras Buildtech Office at Gurugram, groupDCA

Office for Paras Buildtech at Gurugram, by groupDCA

With the tenets of trust and integrity as its cornerstone, Paras Buildtech has a strong foundation built on an unshakeable brand lineage. The company’s vision to enhance lifestyles with state-of-the-art residential projects, high-end commercial spaces, and internationally styled retail avenues is evident in the interiors of their corporate office in Gurugram.

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates