Menhir – Xian train station, at Xi´an, China, by Claudio C. Araya

Claudio Araya

Claudio Araya

Menhir - Xian train station, at Xi´an, China, by Claudio C. Araya

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

MENHIR

In an age of rapid consumption, where yearning for technological growth and efficiency have become dogmatic, we fall easily to the distraction of internalizing a perceptive societal progress. The now, is rather a time to reflect upon the past, the surroundings in history and the elements of a previous age. We are but primitive beings accustomed to seemingly advanced methods of building. The complexity of the human should be separated by their technological counterpart, for history holds the complexity of the behavioral fingerprint of the human. We must resort to the timeless elements; earth and stone for they were once the symbols of travel. Humans once used large stones as marks of traveled areas, Xi’an train station can now become a place to arrive as part of a discourse with the symbols of our ancestors. A train station for Xi’an can be piece of stone, like a brick pulled from out of the city walls. A building of no time period may converse with the dynasties of the past and the citizens of the present. A place where time will reverberate consistent echoes, one that can be understood by our ancestors; a monument for the landscape, a destination for the departed, and a dialogue with the past.

Grids and movement

The intersection of grids become an extension from the agricultural context currently surrounding the site meeting against the grid of the directional tracks. The building finds multiple grids in different axes as it tilts the natural act of stone meeting earth.

Program and structure

The main building offers an interlaced office, cowork spaces and hotel programs blend into one another like a vertical landscape.

The structural system lends itself to a large truss network, which allows for the building to bridge from either side of the train tracks. This creates a unison throughout the site as the office, hotel float above the locomotives, while shops are lowered in the void boulevard courtyard. The characteristic programs exist above and below the tracks simultaneously.

Facade

The façade remains a humble reminiscence of the stones of the past, like a symbol notating a mark of destination.

Projects Facts –

Location: Xi’an, China

GPS Coordinates: 34.16576219620962,108.55053679668669

Client: YAC srl  in collaboration with Manni

Authors: Claudio C. Araya, Yahya Abdullah, Chenhao Ma, Yutan Sun

Design Year: 2020

Area: unknown

Status: Honorable mention, Cultural, infrastructure

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

All That Jazz, at New Delhi, by Mantra One

All That Jazz, at New Delhi, by Mantra One

Mantra One is a leading luxury lifestyle company that has been offering bespoke furniture since 2011. The 10 year old design-house has launched a new line of luxury collection that celebrates unexpected colours and unique material combinations, Mantra One stretches the boundaries of art, engineering and design to create exquisite contemporary furniture. From conceptualization to installation, the company goes the extra mile by offering design consultancy and crafting custom made products to make ‘dream homes’. The collection offers from designer sofas to an array of luxury beds, bars, tables and more.  

Read More »
APDS salon at New Delhi by RLDA STUDIO Architects

APDS salon, at New Delhi, by RLDA STUDIO Architects

The ten thousand square foot beauty salon is a combination of mezzanine spaces (used for speciality treatments and offices) and double height purpose-built cabins interspersed with a series of glass planes with graphic motifs. These elements, individually varied and collectively orchestrated define spaces that provide for the varying degrees of privacy needed in a beauty salon. – RLDA STUDIO

Read More »
In Nature // Sanvina in the Sun!, at Mechkarwadi, near Karjat, Maharashtra, India, by Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

In Nature // Sanvina in the Sun!, at Mechkarwadi, near Karjat, Maharashtra, India, by Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

We believe that, as architects and designers, our role is exceptionally interim in nature. And by “in nature”, we mean both, the inherent characteristic of a person, as well as the collective physical world around us. After all, for all the glorification we grant to ourselves, we are, eventually, only a means to an end which will exist long after we are gone. Fully aware, and accepting of this interplay of the past, present, and future, we have come to understand that everything we do, is going to interact differently with the evolving sensibilities of the people, the landscape, and the weather, at that point of time, on that given day. – Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

Read More »
The Hertiage School at Pune by Madhav Joshi and Associates

The Heritage School, at Pune, by Madhav Joshi and Associates

Hugging the rolling terrain of Talegaon near Pune sits the campus of the residential ‘Heritage School’ designed by Madhav Joshi and Associates. A low rise assembly of modular buildings planned as integrated residential, educational and amenity zones, the campus is an intimate weave of open and built spaces giving the young users a sense of place, containment, and security in the otherwise vast open surrounding landscape.

Read More »
Accord House, at Ludhiana, Punjab, by Planet Design and Associates

Accord House, at Ludhiana, Punjab, by Planet Design and Associates

Located in Ludhiana, a major town of Punjab, the design language of the Accord House is largely an exploration of a visual of clean magnificent form with the main material being the concrete, in dark coloration, with a texture that extends to the wooden elements complemented with the landscaping. It has been designed in a way where the grand interior resonates with the contemporary façade of the residence. A variation of steel screens, louvers and a combination of granite and wood are integrated with the elevation of the project. – Planet Design and Associates

Read More »
Frangipani, at Kolkata, by Salient Design Studio

Frangipani, at Kolkata, by Salient Design Studio

Spread across a sprawling area of 42,300 sq. ft., the residence is designed in split villas with striking architecture revealing a scenic fabrication premeditated for its residents.

Interlacing Vastu  with contemporary lines, this design is composed of courtyards and green pockets within a strategic spatial alignment. Dissolving the visual barriers between the dwellings and nature, the volumes are crafted transparent with an extended visual scape towards the external spaces.  Each of the villas has been provided with a central pocket garden and a private pool. – Salient Design Studio

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates