Mohameddi Park Housing Competition – Sameep Padora and Associates

Text and Images – Sameep Padora and Associates
In this competition, the plots under consideration were separated by a thoroughfare, and the Mosques were to be the anchor points of this community development. After various iterations of grid planning, street development, row house development, etc., we settled upon a mixed cluster development plan. - Sameep Padora and Associates

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Mohamaddi Park Housing Competition -Sameep Padora

In this competition, the plots under consideration were separated by a thoroughfare, and the Mosques were to be the anchor points of this community development. After various iterations of grid planning, street development, row house development, etc., we settled upon a mixed cluster development plan.

Climatically, shaded pathways provided maximum benefit to the community as they went through their daily activities, to the mosque and back many times a day and thus became the cornerstone of the mixed cluster development plan.

The peripheral main road or highways led off onto vehicular accesses which were situated at the rear of each plot, and were mostly shaded by an apartment typology that straddled the road. Other accesses were the pedestrian-only streets and green pathways, punctuated by the square and the plaza which were scaled up open areas for community interaction and gathering.

Mohamaddi Park Housing Competition -Sameep Padora
Bird’s Eye View of Zoning on Site

The community facilities and amenities were organised strategically on the junction of inner roads so they would serve clusters well. The Bohri community is known for their community-centric approach, and this was emulated in all aspects of this design – from the street level to the amenities.

The housing typology was a kit of parts with its internal courtyard irrespective of the house size; the main programs were aligned around this core, depending on how the rooms needed to be oriented based on their religious beliefs.

The typical narrow pointed arch was made performative, with the face peeling up to form the base of a balcony in some places, and as a privacy screen in others. The language of the architecture was made identifiable by this module, which found its way in at many different scales.

The sustainability strategy ensured enough grey water recycling to maintain the proposed green cover, which is not usually seen in this weather, but is beneficial nonetheless.

In all, the scheme proposed was responsive to the climate and the community equally.

Mohamaddi Park Housing Competition -Sameep Padora
Axis Anchors along Parco Road

 

Drawings: – Click on each image to zoom, or run a slide show.

Model Views:

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

“Afghani, the wind is called Afghani” Mulling over Afghanistan in 2006 from just across the militarised border in Uzbekistan By Peeyush Sekhsaria | Design Dalda

“Afghani, the wind is called Afghani” Mulling over Afghanistan in 2006 from just across the militarised border in Uzbekistan by Design Dalda

At Tashkent, the Uzbekistan capital we board an amazing Soviet era YAK 40 (Yakoliv) for Termez. The plane smells of Vodka and has a public bus feel to it. No need to be careful about overhead luggage falling on to your heads, the Yak 40 has its total luggage space (both hand and check in baggage) at the back. You enter in from the tail. The pilot enters from the back after all passengers have boarded, you stand up in respect and sit down only after he has taken to his cabin. – Design Dalda

Read More »
Community Canvas, at Nashik, Maharashtra, India, by pk_iNCEPTiON | Ar. Pooja Khairnar

Community Canvas, at Nashik, Maharashtra, India, by pk_iNCEPTiON | Ar. Pooja Khairnar

A story starts long back with the visionary teacher; he developed a unique teaching method for the underprivileged students of a rural school at Sawarpada village. It is a primary school for 40 students with two teachers who held classes in one hexagonal room for past 10 years. As lack of resources, they discovered a way to use walls, floors & even the existing trees. – Pooja Khairnar

Read More »
Terraced Residential Highrise, at Nallurhalli Road, Siddhapura, Bangalore, by CnT Architects

Terraced Residential Highrise, at Nallurhalli Road, Siddhapura, Bangalore, by CnT Architects

Project called for design of group housing comprising of units of multiple sizes catering to various income group, sizes ranging from 1200 to 2400 sqft. We started with a vision of creating architecture for the community wellbeing and active lifestyle in a holistic way. This was achieved by creating a central public space energized by play areas, swimming pool, party spaces, gaming zones, lounges, dance floors etc, – CnT Architects

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates