Multipurpose Hall at DPS NOIDA, Expressway, by r+d Studio

r+d studio was asked to design a multifunctional building for Delhi Public School on Noida Expressway. Maximising on the constricting area opportunity provided by the client, the firm was able to deliver a building design of 90 per cent efficiency and a conglomeration of six programs, as compared to the requested three.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
MPH at DPS NOIDA by r+d Studio

MPH at DPS NOIDA by r+d Studior+d studio was asked to design a multifunctional building for Delhi Public School on Noida Expressway. Maximising on the constricting area opportunity provided by the client, the firm was able to deliver a building design of 90 per cent efficiency and a conglomeration of six programs, as compared to the requested three. Consequently, it houses a swimming pool, a 400-seater auditorium, multipurpose halls, squash courts, a cafeteria and a library, nestled within the courtyard of the academic school block.

The varied functions are brought together through varied volumes stacked up to create a delicate balance with childlike frivolity. Seemingly on the verge of a tumble, the stack resembles a precarious tower of blocks that were hurriedly put together by a child. Simultaneously, it is designed in a way that is dichotomous to the more formal arrangements of the neighbouring classrooms. The plaza surrounding the MPH acts as an extension of this frivolity and pulls the children out to experience the amphitheatre; children’s play areas and the play grounds.

MPH at DPS NOIDA by r+d StudioFrom the play areas the children can proceed towards the auditorium, cafeteria, or the swimming pool area through their individual access points, or move to the multipurpose rooms and squash courts upstairs. The separate entrances are a conscious intervention to limit internal circulation. This provides the scope for accommodating more functions into a very tight-knit space.

From the exterior, this space can be accessed through a ceremonial ramp near the auditorium, or the steps leading to the cafeteria and the swimming pool. It is surrounded by greenery stripped across steps – which serve as an amphitheatre for outdoor projections of the events proceeding inside. While the granite facades of the MPH resonate the formality of the existing architecture, the interior bleeds a colourful contrast onto the white space. Colour is that binding element in the building that ties one block to another, as it seemingly seeps into the space through the furniture, floor, and even the structure.

It serves as the playful intervention that brings the space alive, much like a child filling in bright reds and oranges into a blank outline. Given the skewed arrangement of different blocks in the building, the structure is a juxtaposition of multiple grids, and colour is the language that ties the variety together. However, the auditorium has a language of its own – the interior is designed like folds striating across the walls of the room. The birch striations contrast the informality of the exteriors to create a space that is an accrual of state of art technologies and aesthetics.

More Images

Drawings:

Project Facts:

Project name: MPH Block, DPS Noida Expressway, India
Architect’ Firm: R+D Studio, India
Lead Architects: Shikha Doogar, Shridhar Rao, Aditi Bhatia, Sanjoy Kumar Deb, Anshul Kapoor, Samiksha Khanna, Harshat Verma, Mudit Gupta
Project location: B-1, Sector 132, Expresswy, Gautam Budh Nagar, Noida
Completion Year: Nov. 2015
Gross Built Area (square meters or square foot): 3,200 sqm
Photo credits: Edmund Sumner, Suryan // Dang

Client: Vidya Education Foundation
Plumbing & Firefighting: Saviram Engineering Consultants Pvt. Ltd
HVAC: Abid Hussain Consultants
Structure Design: BMSF Design Consultants Pvt. Ltd.
Acoustics: Communications Media Products Pvt. Ltd.
Stage Design: Modern Stage Service

 

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Central Vista

Off The Cuff: Have We Lost Our Vista? – Interim Thoughts On A Work In Progress – Rahoul B. Singh

As a nation we are about to embark on democratic India’s most symbolic project – the re-development of New Delhi’s central vista. The central vista and it’s precinct is approximately three kilometre long and stretches from Rahstrapati Bhawan on the west to India Gate on the east. The redevelopment of this tract of land and other land parcels adjoining it will cost the exchequer upwards of Rs. 20,000 crore and is being undertaken to commemorate 75 years of India’s Independence in 2022. Other objectives of the project include increasing the productivity and efficiency of the government and expanding and improving the quality of public space that falls within its immediate precinct.

Read More »

Michelle Poonawalla at Art.Lab, Dubai, and the Mediations Biennale, Poland

“I​am delighted to be able to show ‘From Dust to Dust’ alongside leading artists in the digital sphere. I like to produce immersive and engaging artworks which create an experience for the viewer so for me World Art Dubai is a great opportunity for as many people of different nationalities and age groups to see my work as possible. It is also great to be back showing work in Dubai after the success of Introspection at Alserkal Avenue last year” Michelle​ Poonawalla

Read More »
Kateel Restaurant, at Pune, by Oorvi Designs

Kateel Restaurant, at Pune, by Oorvi Designs

Sanjiv Ram Shetty, an experienced restaurateur, gave us a challenge of refurbishing his place into a Garden-style Restaurant. Creating a cosy & beautiful ambience as well as creating awareness among the customers. The refurbishment needed to complete in shortest possible time, with two main criteria- reusing materials as much as possible & imbibing the feel of nature inside the place. – Oorvi Designs

Read More »
Penthouse By The River, at Dumas road, surat, by The Concept Lab

Penthouse By The River, at Dumas road, surat, by The Concept Lab

A 5,000 square-feet penthouse on the 11th floor of a sky-rise had a lot going for IT space, and on eviably edited panorama of the river-side, on puffy white clouds, clear blue sky and the green tops of verdant trees.

In a house hanging in the clouds with french windows on every side space, in its absolute abundance became a defining factor. And it began with pairing down the six-bedroom to four-bedroom for this family of three. – The Concept Lab

Read More »
PRESS RELEASE : AN URBAN SYMPHONY In Four Movements

AN URBAN SYMPHONY In Four Movements by Jude D’Souza | JDAP | DESIGN – ARCHITECTURE – PLANNING

The site for the new Culture and Congress Centre at Banja Luka in Bosnia and Herzegovina lies at the edge of the town today, as an anchor for the developing city to the East. As part of the city’s strategic goals of developing as a South East European centre for culture, tourism and services, the design brief emphasised a facility that would have the flexibility to accommodate multiple activities, events and functions within it. It also laid emphasis on the Centre being a symbolic entity of the renewed city. – Jude D’Souza

Read More »
Centre For Research and Development of Indegenous Technology, at Karnathu village, Himachal Pradesh, by Bhavesh Masand

Centre For Research and Development of Indegenous Technology, at Karnathu village, Himachal Pradesh, by Bhavesh Masand

From the city bar, as a drunk man returns home, he’s faced with unusual difficulties reaching home this time. During the course of his journey, he sensed his house keys slipping from his pocket in the dark highway, nonetheless he continued haltless. On arrival at home, he’s frantic in search of his lost keys to which his friend enquired- “why are you searching the keys in this light while you know it slipped on the highway?” To which the drunkard responds – “ Because this is where the light is, crazy!” – Bhavesh Masand

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates