For People: Municipal Building for Satara, competition entry by S+Ps – Pinkish Shah and Shilpa Gore

For People: Municipal Building for Satara, competition entry by S+Ps - Pinkish Shah and Shilpa Gore

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Satara Compeition, S+Ps Architects, Pinkish Shah
For People: Municipal Building for Satara, competition entry by S+Ps - Pinkish Shah and Shilpa Gore 1
Municipal Building for Satara, competition entry by S+Ps Architects

The opening and last sentences of the preamble of the Indian Constitution, “We, the people… adopt, enact and give to ourselves this Constitution signifies that power is ultimately vested in the hands of the people. It inter alia lays down the basic tenet of governance, and the relationship between the government and the people. However, this relationship of the people, for the people and by the people with the government is rarely if ever enacted out in the spatial dimension of government buildings. The design of a new Satara Municipal Council building attempts to make this relationship between government and people more democratic, transparent, interactive and eventually participative.

It tries to achieve this via two primary ideas. The simplest of places is created when a group of people come together and gather under the shade of fabric cover, like a shamiana. The building’s primary gesture of the roof alludes to that. The site offered views to Ajinkyatara unique identifier for Satara- which we capitalized on to draw people up the building, much like the journey one takes from the base of the hill to the top at Ajinkyatara (Gadh chadla), As one ascends one notices governance “made transparent” and “in action” with government officials and representatives at work in the two wings on the sides. This “ritualistic pathway” through a series of stepped platforms where people can meet, gather and interact with each other and government officials, under the shade of the roof (and not in an introverted closed atrium), and in the benign climate of Satara, creates an OPEN PUBLIC PEOPLE’s PLACE for the citizenry of Satara.

As one reaches the observation platform at the top, the building responds by diagonal views opening out to Ajinkyatara fort, anchoring the building to its location. This diagonal orientation is embedded into the entire DNA of the building-with the structural system of the central bay, flooring patterns, furniture, etc. as also the thin sagging roof under which is the main council chamber, again completely glazed to expose its workings to the entire city when in session.

The offering of this approachable public place for the people of Satara, not just when they have official work, but to use and occupy as a truly public place rooted in its context, will go a long way into making this project ‘of the people, for the people and by the people’.

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

When the clients approached us with a requirement of designing a luxury jewellery store spread out on 4 floors and the likes of which the country has not seen, we were elated with excitement! They wanted each floor to look completely different from each other. – VAL Atelier

Read More »
The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

Required for a family of 4, the house is built in a 3400sqft area in Palakkad, Kerala. It is a simple cantilevered structure, with the material and finish as the main highlight of the building. The vibrant bricks and concrete finish gives the residence a contemporary and modern look which was in line with the client vision. – Tq+a Architects

Read More »
Central Vista

Off The Cuff: Have We Lost Our Vista? – Interim Thoughts On A Work In Progress – Rahoul B. Singh

As a nation we are about to embark on democratic India’s most symbolic project – the re-development of New Delhi’s central vista. The central vista and it’s precinct is approximately three kilometre long and stretches from Rahstrapati Bhawan on the west to India Gate on the east. The redevelopment of this tract of land and other land parcels adjoining it will cost the exchequer upwards of Rs. 20,000 crore and is being undertaken to commemorate 75 years of India’s Independence in 2022. Other objectives of the project include increasing the productivity and efficiency of the government and expanding and improving the quality of public space that falls within its immediate precinct.

Read More »

Michelle Poonawalla at Art.Lab, Dubai, and the Mediations Biennale, Poland

“I​am delighted to be able to show ‘From Dust to Dust’ alongside leading artists in the digital sphere. I like to produce immersive and engaging artworks which create an experience for the viewer so for me World Art Dubai is a great opportunity for as many people of different nationalities and age groups to see my work as possible. It is also great to be back showing work in Dubai after the success of Introspection at Alserkal Avenue last year” Michelle​ Poonawalla

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates