Mypaperclip Flagship Store – Stationery Experience Center at Gurgaon, by Sync Design Studio

Sync Design Studio

Sync Design Studio

Photography © Rohan Dayal

Located on Golf Course Road, Gurgaon, myPaperclip was conceived as an experiential flagship store, a space to experience the products and explore the opportunities of their corporate clients with an office.

Categories: ,

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Mypaperclip Flagship Store – Stationery Experience Center at Gurgaon, by Sync Design Studio 1Located on Golf Course Road, Gurgaon, myPaperclip was conceived as an experiential flagship store, a space to experience the products and explore the opportunities of their corporate clients with an office. The biggest challenge with the project was 22ft X 16ft X 30ft site, to tackle which the planning of the space has been done volumetrically to create an extraordinary experience.

It consists of retail space on the ground floor and a design studio on the mezzanine level. Both the spaces are connected with a mid-level transition bridge which acts like a discussion cum display area. From a compact 300 sq ft space, the levelled planning was able to extract approximately 850 sqft area spread across 2.5 levels. The double-height entrance and the visual interaction between the mid mezzanine and retail area add to the unique experience of the space.

The brand identity echoes throughout the design language of the experience centre, where each speck and corner reflects chic and minimalism. The fresh and vibrant colours of the stationery products enjoy more than just a glance as they sit against the muted backdrop of white, beige and grey furnishings and furniture. Exposed metal structure, staircase and railing with a solid wood flooring cohesively bring the space together to create a mindful experience, one that shuts off the mindless noise, the auto-pilot of the routine.

The aim was to create a young and friendly semblance to customers and creating an identity that lingers on. Attribute it to the unusual proportions and design geometry or the warmth of material palette and muted tones, the store commands more than just a glimpse.

Project Facts

Location – Phase 1 Rapid Metro Station, Golf Course Road, Gurgaon
Completion Date – 30-12-2018
Category – Retail
Site Area – 352 Sqft
Built up Area – 850 sqft
Design Team – Bhavuk Jain, Sandeep Singh Sagoo, Neha Singhal, Aman Lamba
Clients Name – Mr. Ajay Batra
Photographer – Mr. Rohan Dayal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Framed House, at Bangalore, India, by Crest Architects

Framed House, at Bangalore, India, by Crest Architects

Located within a gated community in North Bangalore, the square-shaped plot of this residence abuts the road on the southern and western sides and enjoys views of the encompassing greenery. Based on the client’s requirements, our approach was to design a modest house with a specific emphasis on natural light and ventilation.  

Read More »

TIGER TIGER – Nisha Mathew Ghosh

TIGER TIGER is part of a series on animals and their implied symbolic narrative appropriated politically and socially. This series studies the perception of people and conjures up new imaginaries as form is divested of its power by dematerializing it via the act of weaving a narrative shorn of the power, panache, swagger associated with the cultural, symbolic or naturalized form. – Nisha Mathew Ghosh

Read More »
Conserving The Commissariat Bulding, DR DN Road, by Vikas Dilawari

Conserving The Commissariat Building, DR DN Road, by Vikas Dilawari

Mumbai was the first city in India to have heritage regulations to protect its living heritage. This listing and the corresponding regulations binding these precincts would also protect these old areas from burdening the fragile infrastructure with high-rise buildings. These precincts, more than individual structures, puts forward each city’s uniqueness. Heritage awareness is certainly increasing on paper with more nominations of World Heritage Site ensembles. But in reality, its protection on the ground is decreasing at an alarming rate.

Read More »

“A Sense of Space: This book is an invitation to liberate oneself from the valorised image of western or imperial city planning towards a more nuanced, indigenous, and flexible approach to our cities.” Sudipto Ghosh Reviews A Sense of Space, by Ranjit Sabikhi

Those wondering why the design of contemporary Indian cities is such an arduous and joyless affair will find Ranjit Sabikhi’s book of immense interest. Many may even find themselves jolted to action within their spheres of influence despite the book’s unflappable tone. Most importantly, this book is an invitation to liberate oneself from the valorised image of western or imperial city planning towards a more nuanced, indigenous, and flexible approach to our cities. – Sudipto Ghosh

Read More »

Highway Restaurants Concept, at New Delhi, by Parag Singal Architects

The stirring proposal of Highway Bridge Restaurant was conceptualized by Parag Singal Architects. The idea is to build restaurants over National Highways that can be accessed from both sides of the road. Located on the center of the highway, it is almost impossible for the restaurant to go unnoticed by the motorists. It offers more visibility to the restaurant and makes it easier for the traveler to spot a place for refreshment, hence creating a win-win situation. – Parag Singal Architects

Read More »
MA001, at Ayroor, Kerala, India, by mamama

MA001, at Ayroor, Kerala, India, by mamama

Located in Ayroor, Kerala this family home that sits on the banks of the Chalakudy river is nothing less than a mini-ecosystem within itself — self-sufficient and symbiotic. Using local masons, carpenters, contractors and construction methods, this home was completed with natural materials such as terracotta and laterite tiles, kota stone and terracotta jaali blocks. A generous verandah wraps around three sides and a large open terrace on the upper floor maximises the spectacular views out onto the river. The house is an extension of the clients’ (perfect) idea of living a retired life.

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates