N.D.D.C. Office at Pune, Maharashtra, India, by Niraj Doshi Design Consultancy

Niraj Doshi Design Consultancy / N.D.D.C. was founded in 2011, with a vision to build an international design organization. The Office design was conceptualized to be a place of both worlds. Keeping this in mind, it was divided mainly into two zones; a formal Indoor Space & an informal Outdoor Design Studio.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
N.D.D.C. Office at Pune, Maharashtra, India, by Niraj Doshi Design Consultancy

N.D.D.C. Office at Pune, Maharashtra, India, by Niraj Doshi Design Consultancy 1Design Brief :

  • Informal workspace for 10 people.
  • Formal meeting space for Principal Architect.
  • Formal workspace for Principal Architect.
  • Pantry for all.
  • Common toilet.
  • Private toilet for Principal Architect.
  • File storage room.
  • Since this being our own Design Studio, it’s continuously been evolving over all these years.N.D.D.C. Office at Pune, Maharashtra, India, by Niraj Doshi Design Consultancy 3

Brief Description :

N.D.D.C. was founded in 2011, with a vision to build an international design organization. The Office design was conceptualized to be a place of both worlds. Keeping this in mind, it was divided mainly into two zones; a formal Indoor Space & an informal Outdoor Design Studio.N.D.D.C. Office at Pune, Maharashtra, India, by Niraj Doshi Design Consultancy 5

The Principal Architect uses the Indoor Studio, where the emphasis is placed on ‘Transformation of Space’. This is achieved by openable presentation panels for meetings, which when not required can be simply closed. There is personal working space inserted in a window offering a panoramic view of the Parvati Hill. This can be closed without any trace of it.N.D.D.C. Office at Pune, Maharashtra, India, by Niraj Doshi Design Consultancy 7

The Outdoor Studio is more of an Informal space. It was originally just a covered terrace acting as an extension to an office space. It has been designed keeping in mind the Sustainability principles, wherein most of the materials have been reused & recycled, lots of green areas, the use of Solar Electricity; thus, effectively reducing the Carbon Footprint.N.D.D.C. Office at Pune, Maharashtra, India, by Niraj Doshi Design Consultancy 9

Material Palette :

 

Exterior Finishes :

  • Texture Plaster for the wall.
  • Wooden finish cement sheet for flooring.
  • Lot of recycled stage platforms are used for decking.
  • Lot of exhaust fan boxes are used for shelving.
  • Bamboo curtains.
  • Mist system for reducing
  • Jute for ceiling.

N.D.D.C. Office at Pune, Maharashtra, India, by Niraj Doshi Design Consultancy 11

Internal Finishes :

  • Metal openable doors finished with deco paint for presentation pinup board.
  • Recycled plywood for flooring.
  • Basic MDF for wardrobe.
  • Burma teak wooden strips for a ceiling.

N.D.D.C. Office at Pune, Maharashtra, India, by Niraj Doshi Design Consultancy 13 Project Facts –

General Information :

  • Project Type : Office (Realised)
  • Project Sub-Type : Architecture Firm Office.
  • Project Location : Pune, Maharashtra, India.
  • Year Of Completion : 2018
  • Gross Built Area : ft. (Indoor : 850sq.ft. | Terrace : 890sq.ft.)
  • Client Name : Self
  • Architectural Firm : Niraj Doshi Design Consultancy (N.D.D.C.), India

N.D.D.C. Office at Pune, Maharashtra, India, by Niraj Doshi Design Consultancy 15

Design Team :

  • Niraj Doshi (Project Architect).

 

List of Agencies / Contractors :

  • Carpenter : Shivkumar Sharma
  • Paint / Polish : Bechu Yadav

N.D.D.C. Office at Pune, Maharashtra, India, by Niraj Doshi Design Consultancy 17

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

When the clients approached us with a requirement of designing a luxury jewellery store spread out on 4 floors and the likes of which the country has not seen, we were elated with excitement! They wanted each floor to look completely different from each other. – VAL Atelier

Read More »
The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

Required for a family of 4, the house is built in a 3400sqft area in Palakkad, Kerala. It is a simple cantilevered structure, with the material and finish as the main highlight of the building. The vibrant bricks and concrete finish gives the residence a contemporary and modern look which was in line with the client vision. – Tq+a Architects

Read More »
Central Vista

Off The Cuff: Have We Lost Our Vista? – Interim Thoughts On A Work In Progress – Rahoul B. Singh

As a nation we are about to embark on democratic India’s most symbolic project – the re-development of New Delhi’s central vista. The central vista and it’s precinct is approximately three kilometre long and stretches from Rahstrapati Bhawan on the west to India Gate on the east. The redevelopment of this tract of land and other land parcels adjoining it will cost the exchequer upwards of Rs. 20,000 crore and is being undertaken to commemorate 75 years of India’s Independence in 2022. Other objectives of the project include increasing the productivity and efficiency of the government and expanding and improving the quality of public space that falls within its immediate precinct.

Read More »

Michelle Poonawalla at Art.Lab, Dubai, and the Mediations Biennale, Poland

“I​am delighted to be able to show ‘From Dust to Dust’ alongside leading artists in the digital sphere. I like to produce immersive and engaging artworks which create an experience for the viewer so for me World Art Dubai is a great opportunity for as many people of different nationalities and age groups to see my work as possible. It is also great to be back showing work in Dubai after the success of Introspection at Alserkal Avenue last year” Michelle​ Poonawalla

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates