National Judicial Academy, at Bhopal, by IMK Architects | Rahul Kadri

IMK Architects

IMK Architects

Perched on the crest of a hill in Bhopal, India, the 28,000-sq.m National Judicial Academy is a training academy for Judges, a centre for discussion and debate on the judicial system and an institute for ongoing research on matters of the law. The campus occupies 60-acres of fissured rock-steep slopes on the hill, which was formerly used as a quarry. - IMK Architects | Rahul Kadri

Categories:

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

National Judicial Academy, at Bhopal, by IMK Architects | Rahul Kadri 1

 

Perched on the crest of a hill in Bhopal, India, the 28,000-sq.m National Judicial Academy is a training academy for Judges, a centre for discussion and debate on the judicial system and an institute for ongoing research on matters of the law. The campus occupies 60-acres of fissured rock-steep slopes on the hill, which was formerly used as a quarry.

 

Site and Master planning

The program developed as a response to the context with an endeavor to restore the land to its pristine state, and create a built mass that befits the topography. Carrying forward this intent, the landscape strategy employs native vegetation that requires minimal maintenance to reclaim the site. Further, the buildings are placed amidst lush green gardens to create a resort-like environment for the judges. The building heights, have been kept low to frame unobstructed views of the lake, and follow a stepped profile in response to the hill’s gradient. This composition allows for the creation of terraces at various levels that blur the boundary between the built form and its natural setting.

 

 

Further, the placement and orientation of the building blocks on the site follow the natural topography—the larger built mass occupies a relatively flatter terrain on the peak, while smaller built masses occupy the slopes on the south side to minimize the artificial modulation of the contours.

The site planning is done to frame picturesque views of the ‘bada taal’ and ‘chota taal’. Functions within the site are organized into clusters: academic block, auditorium, research centre, staff housing, hostels and VIP guest houses, accessed by a central road. This road connects the two main entrances to the site; leading to the academic block, and the staff housing blocks respectively.

 

Architecture and Design

The main academic block sits at the helm of the site. The block is designed around courtyards of varying size and character — establishing itself as a continuum of the verdant landscape.  It has been planned on an orthogonal grid of 9 squares, with administrative offices, seminar rooms, library and recreation facilities occupying four corners of the grid, thereby leaving the remaining spaces for courtyards. These blocks are further divided into smaller landscaped courtyards to create an inside-outside connection, bringing in the verdant landscape.

The courtyards’ not only aids in climatic control but also bring in daylight and ventilation that are essential for the proper functioning of the building. Further, by landscaping these intermediate spaces with green vegetation, the design reduces heat gain through the effect of evaporative cooling.

 

 

The southern slope of the hill, overlooking the water body, is occupied by the auditorium, and the guest house. The auditorium is placed, near the main entrance to minimize disturbances on the site during any events. The guest house, on the other hand, is placed near the centre of the site and overlooks the water body— its design follows the natural gradient of the site, which creates private landscaped gardens at each level to function as a spillover space for the users. Staff residences are placed away from the main academic block to provide a quiet environment to the residents of the site.

Leveraging the site’s location, VIP Accommodation and Research centres, akin to staff residences are placed amidst areas with copious amounts of green cover. This acts as a buffer and provides a therapeutic environment to the visitors. Their access through a branching road further minimizes the disturbance that could otherwise arise.

 

Climatic Considerations

The design for the National Judicial Academy responds to its context and climate of the locale through passive design strategies. The pergola, running along the periphery of the building and courtyards, shades large openings and regulates the micro-climate of the interiors. The corridors too, are deep-set and protected by colonnades that create a smooth transition between the indoors and the outdoors. Varying in character, yet unified by architectural elements, a series of arches, intricate eaves and moulding details adorn colonnades that run along with the courtyard — drawing allusions to the Islamic architectural style, prevalent in Bhopal.

Project Facts –

Firm Name –  IMK Architects | Rahul Kadri

Built-up Area: 28,000 Sq.m.

Location: Bhopal, Madhya Pradesh

Status: Completed – 2005

Client: The Supreme Court of India

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

RUPA RENAISSANCE, at Turbhe, Navi Mumbai, by Access Architects

RUPA RENAISSANCE, at Turbhe, Navi Mumbai, by Access Architects

Renowned for their architectural expertise and design prowess, Access Architects have come up with an awe-inspiring design spectacle with their latest project, Rupa Renaissance. Located in Navi Mumbai, this Avante-Garde mixed-use project is a three-part magnificent structure, catering to a premium clientele. The 132m colossal structure consists of an IT building that offers space for lease to exclusive MNCs and IT firms. The second block is an extension for stay at Marriott executive apartments while the third block holds guest house apartments, all interconnected to each other through a smart design scheme. – Access Architects

Read More »
NINJA CLUB, at Shanghai, China, by J.H Architecture Studio, Yang Rui

NINJA CLUB, at Shanghai, China, by J.H Architecture Studio, Yang Rui

It has been nearly 2 years when the pandemic starts, which leads to traumatic recession of all walks of life. To the entertainment industry, it’s also a game-changing point that only the best can survive. Ninja club, as one of the most established Hip-Pop club in Shanghai, has survived and thrived with its newly open 2nd club in this city located at Found 158. Among all the clubs and bars, in this noisiest nightlife center of Shanghai, Ninja chooses its own secret corner for its story and tales. – J.H Architecture Studio, Yang Rui

Read More »
RSDA Ansal Villas

A House Surrounded by a Green Footprint | Ansal Villas, by RSDA

RSDA is a multidisciplinary design firm delivering architecture, interior design and strategic services across India. The studio, based out of Gurugram, was founded in 2003 by Architects Rakhee Bedi and Shobhit Kumar, both of whom came together to build a unique design firm. The firm acts as a one-stop solution by covering the entire process from conceptualisation to execution. 

Read More »
Aparna Kaushik

Residential Project by Aparna Kaushik

Nestled in expansive lush enclaves far from the chaos of the city, this home is a rebellion against the concrete demands of a bustling urbania. The layout is natural and unforced with the idyllic blues of the expansive pool that gets perfectly framed from the open windows, providing a slice of tropical paradise living. The décor a esthetic is muted, cozy and comfortable. Warm palette, neutral and natural colors that resemble nature are used. Overall the ambience is chic and cozy. – Aparna Kaushik

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates