Unbuilt: NATIONAL MUSEUM OF NATURAL HISTORY, NEW DELHI, by Sakshi Mathur, arch-en design studio

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
National Museum of Natural History, New Delhi
Unbuilt: NATIONAL MUSEUM OF NATURAL HISTORY, NEW DELHI, by Sakshi Mathur, arch-en design studio 1

National Museum of Natural history is a prestigious Project of the Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MoEFCC) conceived in 2015 and is slated to open in Delhi in 2020. The site of the museum is opposite National Science Museum and Pragati Maidan and adjacent to Old fort and National Zoo.

The National Museum of Natural History was established as one of National level institution to portray and promote awareness on the Natural Heritage of the country.

Unbuilt: NATIONAL MUSEUM OF NATURAL HISTORY, NEW DELHI, by Sakshi Mathur, arch-en design studio 3

It is an institution devoted to Environment Education, derives its strength principally from theme based exhibition galleries, experiential resource center such as Discovery Room, Activity Room, Educational and outreach activities with the intention to depict the country’s rich natural heritage and natural history (Geology, Botany and Zoology). It is now an important center of non-formal environmental education. The learning process in non-formal way in present museums has to be in aesthetical environment engaging senses which stimulate, inspire to discover and encourage exploration. This requires incorporation of latest technologies and environmental conditions.

The Museum Building for NMNH has been designed with a vision of the future, comprising of a parametrically derived hexagonal roof, possessing an ambience design in accordance with standard green building concept guidelines for achieving ‘Five Star’ GRIHA rating system with ‘Net Zero’ concept.

DESIGN GENESIS
CENTRAL COURTYARD: The overall approach to the complex is to create a single building focused around a central open air public space. By embedding the open space within the heart of the building, the courtyard becomes unexpected – a place of discovery and wonder.

CIRCULATION PATHS are designed in a ring around the courtyard. Program areas are located directly off circulation paths. Visitors will circulate around the open-air space to enjoy the Permanent and Temporary Exhibits, Theatre, Convention, Seminar, or Class, Canteen or Activity Center.

Unbuilt: NATIONAL MUSEUM OF NATURAL HISTORY, NEW DELHI, by Sakshi Mathur, arch-en design studio 15
Section

STEPPED TERRACES: Terraces provided on all floors with circulation paths to make the courtyard accessible from all levels at multiple locations, providing natural light and ventilation to the interior circulation spaces that wrap around it at each level.

STEPPED TERRACES IN THE FORM OF EXCAVATED ARCHEOLOGICAL SITE: The form of the stepped terraces derived with inspiration from the process of an archeological excavation, with terraces stepping out as the building ascends upward.

EXTERIOR IMAGERY INSPIRED FROM PURANA QUILA: Exterior green terraces created on the facade to create an exterior imagery of the Museum that evokes the ruined ramparts of the adjacent fortress Purana Qila.

BUILDING EMBEDDED IN EARTH MOUNDS: Mounds designed in the green peripheral space to connect it with exterior building terraces, creating a holistic green space. Most of the building is embedded in these mounds to take advantage of ground cooling.

EARTH MOUNDS AS PUBLIC PARKS: The site around the building is a public park that expresses the ecology of India’s various climate regions – from arid to tropical and montane.

PHOTOVOLTAIC CANOPY: The central courtyard is cloaked in a photovoltaic canopy, which also provides shade and natural ventilation to interior spaces.

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

When the clients approached us with a requirement of designing a luxury jewellery store spread out on 4 floors and the likes of which the country has not seen, we were elated with excitement! They wanted each floor to look completely different from each other. – VAL Atelier

Read More »
The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

Required for a family of 4, the house is built in a 3400sqft area in Palakkad, Kerala. It is a simple cantilevered structure, with the material and finish as the main highlight of the building. The vibrant bricks and concrete finish gives the residence a contemporary and modern look which was in line with the client vision. – Tq+a Architects

Read More »
Central Vista

Off The Cuff: Have We Lost Our Vista? – Interim Thoughts On A Work In Progress – Rahoul B. Singh

As a nation we are about to embark on democratic India’s most symbolic project – the re-development of New Delhi’s central vista. The central vista and it’s precinct is approximately three kilometre long and stretches from Rahstrapati Bhawan on the west to India Gate on the east. The redevelopment of this tract of land and other land parcels adjoining it will cost the exchequer upwards of Rs. 20,000 crore and is being undertaken to commemorate 75 years of India’s Independence in 2022. Other objectives of the project include increasing the productivity and efficiency of the government and expanding and improving the quality of public space that falls within its immediate precinct.

Read More »

Michelle Poonawalla at Art.Lab, Dubai, and the Mediations Biennale, Poland

“I​am delighted to be able to show ‘From Dust to Dust’ alongside leading artists in the digital sphere. I like to produce immersive and engaging artworks which create an experience for the viewer so for me World Art Dubai is a great opportunity for as many people of different nationalities and age groups to see my work as possible. It is also great to be back showing work in Dubai after the success of Introspection at Alserkal Avenue last year” Michelle​ Poonawalla

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates