Nava Clinic at Hyderabad, An Earthy Oasis of Wellness, designed by Beyond Spaces Design Studio

Mounika Kodali

Mounika Kodali

Photography © Raisen Majhi

Nava Clinic at Hyderabad: An earthy material palette, inviting persona & an unconventional demeanour ground this dermatologist’s clinic venue designed by Ar. Mounika Kodali in the prime neighbourhood of HITEC City, Hyderabad.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

 

Nava CLinic- Beyond Spaces Design StudioAn earthy material palette, inviting persona & an unconventional demeanour ground this dermatologist’s clinic venue designed by Ar. Mounika Kodali in the prime neighborhood of HITEC City, Hyderabad.

When the founder of NAVA Clinics approached Ar. Mounika, he had in mind an elevated vision for the first branch of his medical franchise – something that derailed the stereotypical notion of what a medical services venue would look like. The design journey of the clinic was a creative collaborative process between the client’s aspirations & the Architect’s penchant to work towards creating something anew. Nestled in the HITEC City district of Hyderabad, this 1800 sqft clinic was erected into existence over a 4-month period spanning February to June 2018.

The approach utilized was simple in its essence but used some interventions to give the spread of spaces a nuanced character. Various materials ranging from cement-plastered Kalai work walls to wooden ceiling rafters & cement floors came together to form a neutral stated base which was punctuated with pops of colours in sections. The different hues in controlled doses, patterns, textures & shifts in spatial volumes are what give the space a more tangible quality. “The client’s brief from the get-go was focused on creating an ambience that was calming to the senses, functioned efficiently & redefined the design norms in a clinic’s design.”, shares the Architect.
The clinic was laid out in an axial layout, with a doubly-loaded central circulation corridor. Wooden ceiling rafters & spine lighting give the corridor a more defined character. The element curated for this area was a custom partition system that collated a variety of materials like cement boards, fabric panels for patients to pin testimonials on, tinted glass & wooden panels in varied sizes to create an intriguing ensemble.

This metal frame partition feature fulfills the dual functions of area segregation while keeping intact a sense of visual transparency – thus giving the space a larger sense of expanse.

In terms of its distinct functional zones, the clinic opens into a reception area which bears highlights like the raw wood and metal tall desk with a planter insert created from unused marble from the client’s previous site & a statement red upholstered bench. The recreational zone & reading nook have solid center tables created by using raw wooden log slices with metal legs and hues in the form of red & blue lounge chairs. Lighting played a pivotal role across the space as it had to be a measured balance between task, ambient & lots of mood lighting to create the desired atmosphere.

The procedure rooms & consultation rooms also carry through a similar ambience. The overall cool colour palette of greys, blues and cameos of warmer tones of reds & browns keeps the look cohesive & tied-in together. “We tried to bring in the omnipresent earthy feel into each of the separate zones as well & made sure to layer it with pragmatic function, hues as accents, neoteric art & area rugs.”, expresses Mounika.

The NAVA Clinic’s construct has been able to encapsulate the grounded essence the design is representative of. It truly poses as an example of the fact that the way spaces are designed can have a significant impact on an end-user’s mind. The clinic’s design is meant to truly strike a chord with the visitors at an experiential level.

Project Facts

Project Name – NAVA Clinics
Architect – Ar. Mounika Kodali
Design Studio – Beyond Spaces Design Studio
Text Credit – Lavanya Chopra
Photography Credit – Raisen Majhi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Framed House, at Bangalore, India, by Crest Architects

Framed House, at Bangalore, India, by Crest Architects

Located within a gated community in North Bangalore, the square-shaped plot of this residence abuts the road on the southern and western sides and enjoys views of the encompassing greenery. Based on the client’s requirements, our approach was to design a modest house with a specific emphasis on natural light and ventilation.  

Read More »

TIGER TIGER – Nisha Mathew Ghosh

TIGER TIGER is part of a series on animals and their implied symbolic narrative appropriated politically and socially. This series studies the perception of people and conjures up new imaginaries as form is divested of its power by dematerializing it via the act of weaving a narrative shorn of the power, panache, swagger associated with the cultural, symbolic or naturalized form. – Nisha Mathew Ghosh

Read More »
Conserving The Commissariat Bulding, DR DN Road, by Vikas Dilawari

Conserving The Commissariat Building, DR DN Road, by Vikas Dilawari

Mumbai was the first city in India to have heritage regulations to protect its living heritage. This listing and the corresponding regulations binding these precincts would also protect these old areas from burdening the fragile infrastructure with high-rise buildings. These precincts, more than individual structures, puts forward each city’s uniqueness. Heritage awareness is certainly increasing on paper with more nominations of World Heritage Site ensembles. But in reality, its protection on the ground is decreasing at an alarming rate.

Read More »

“A Sense of Space: This book is an invitation to liberate oneself from the valorised image of western or imperial city planning towards a more nuanced, indigenous, and flexible approach to our cities.” Sudipto Ghosh Reviews A Sense of Space, by Ranjit Sabikhi

Those wondering why the design of contemporary Indian cities is such an arduous and joyless affair will find Ranjit Sabikhi’s book of immense interest. Many may even find themselves jolted to action within their spheres of influence despite the book’s unflappable tone. Most importantly, this book is an invitation to liberate oneself from the valorised image of western or imperial city planning towards a more nuanced, indigenous, and flexible approach to our cities. – Sudipto Ghosh

Read More »

Highway Restaurants Concept, at New Delhi, by Parag Singal Architects

The stirring proposal of Highway Bridge Restaurant was conceptualized by Parag Singal Architects. The idea is to build restaurants over National Highways that can be accessed from both sides of the road. Located on the center of the highway, it is almost impossible for the restaurant to go unnoticed by the motorists. It offers more visibility to the restaurant and makes it easier for the traveler to spot a place for refreshment, hence creating a win-win situation. – Parag Singal Architects

Read More »
MA001, at Ayroor, Kerala, India, by mamama

MA001, at Ayroor, Kerala, India, by mamama

Located in Ayroor, Kerala this family home that sits on the banks of the Chalakudy river is nothing less than a mini-ecosystem within itself — self-sufficient and symbiotic. Using local masons, carpenters, contractors and construction methods, this home was completed with natural materials such as terracotta and laterite tiles, kota stone and terracotta jaali blocks. A generous verandah wraps around three sides and a large open terrace on the upper floor maximises the spectacular views out onto the river. The house is an extension of the clients’ (perfect) idea of living a retired life.

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates