B.Arch Thesis: Emotions of a Democracy: New Parliament House of India, New Delhi Dhruval Shah

dhruvalshah

dhruvalshah

Guide: Ar. Anil Darshetkar

The thesis on the new Parliament House at New Delhi is aimed at understanding the relationship between architecture and democracy. It is a subject which has been explored for a long time but has not got enough light because of the limited number of buildings that share this relationship.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Parliament building india b.arch thesisAbstract

The thesis on new Parliament House at New Delhi is aimed at understanding the relationship between architecture and democracy. It is a subject which has been explored since a long time but has not got enough light because of the limited number of buildings that share this relationship. Rarely does an Architect get an opportunity to design a building that provides a nation its pride and prosperity in the form of its democracy.

Emotions of a Democracy metaphorically strives to understand the directives of governance that shape the idea of people’s inclusion, directly or indirectly, in country’s government and literally records the expressions of people towards the idea of taking control, full or partial, of the nation they live in.

The Parliament House, The temple of democracy or the theatre of democracy, either way, it is where the nation takes shape, metaphorically as well as literally.

The architecture of the Parliament House plays a pivotal role in providing the people of the nation the inclusion they crave. It is important for the building to be people’s building at the same time monumental.

“It is the image of the nation as well as the aspiration of the people.”

The current Parliament House of India was inherited from British who built it, for and according to their governance system which was parliamentary monarchy projected with democracy. The platform to build a new Parliament House of India brings in the opportunity for a democratic approach.

Aim

As more and more countries adopt democratic government system, it becomes important to understand the real essence of democracy and its principles.

The design dissertation aims at understanding the principles of democracy in its pure form, the present form in India and explore architecture’s role in celebration of democracy.

Objective

The objective of the dissertation is to layout emotions and suggestions towards achieving better democracy in India.

The objective of the design dissertation is to approach the building of India’s Parliament with democratic architectural expression.

To build a structure that has its heritage value in future not just because of its function but also because of its architecture.

To design a Parliament House that is technologically up to date that can support it to be more democratic.

To make the building of utmost importance in the country, serve not just the nation, but also the nature, with architecture that has the most sustainable approach possible.

To design a building that is compatible with the geography and stands for perpetuity.

Design Brief

The Parliament is the group of people, the representatives, who produce the ideas, wishes, and demands of the people of the constituency they come from and thus collectively the whole country. The building that houses these emotions thus becomes one of the most important building for the country. The architecture of a Parliament House should be detailed enough to represent these emotions and make room for future emotions, because not just the present is being shaped inside it, but also the map of future will be drawn.

B.Arch Thesis: Emotions of a Democracy: New Parliament House of India, New Delhi Dhruval Shah 10

The current Parliament House of India was inherited from British who built it, for and according to their governance system which was parliamentary monarchy projected with democracy. The platform to build a new Parliament House of India brings in the opportunity for a democratic approach.

Concept

B.Arch Thesis: Emotions of a Democracy: New Parliament House of India, New Delhi Dhruval Shah 12
Form development
B.Arch Thesis: Emotions of a Democracy: New Parliament House of India, New Delhi Dhruval Shah 14
3D Printed Form

The site is adjacent to Rajpath, New Delhi. Rajpath is the widest city road in India, which acts as central vista for the so called Lutyens Delhi.

Rajpath extends from Rashtrapati Bhavan to India Gate, from government’s highest power tier to a public place. On the way, one can see the two secretariat buildings North & South and the existing Parliament House, Sansad Bhavan.

There is symmetry in the master plan of Lutyens Delhi design by Edwin Lutyens, which can be seen in the above image.

The Mughal gardens of Rashtrapati Bhavan, the two Secretariat buildings, water bodies and parks on the way and the hexagon of India gate form the symmetry.

Thus, symmetry of the central vista will be followed in plan and kind of circular form is chosen for the New Parliament House building.

The circular form for the Parliament House was chosen by Edwin Lutyens to depict that there will be no end to the British Empire.

Similar form has been taken up with a democratic approach.
1- To maintain harmony with the Architectural language of the area
2- To depict that there will be no end to the democracy in the country.
3- Democracy is chaotic but organised and hence multi-faceted with multiple parallel agendas, ideologies and diversity.

Aesthetics have been taken care by equating the steel members to the columns, color palette of the building and similar over all planning.

5 Replies to “B.Arch Thesis: Emotions of a Democracy: New Parliament House of India, New Delhi Dhruval Shah”

  1. Hello. I came across your design and its really amazing. The topic itself is quite different. I would like to get in touch with you. If you are interested let me know.

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Hush Café, at Hyderabad, by D2dArchitects

Hush Café, at Hyderabad, by D2dArchitects

Masked by the concrete jungle of Madhapur in Hyderabad. The Hush cafe is an off-beat sight to its contrasting surroundings. Nestled within the lanes of a corporate and residential neighborhood, this cafe beams warmth that one seeks to experience after a tiring day at work or a quick hangout session with friends over the weekend. The location of this recreational spot in the city is expedient to the ease of access for its users. The Hush Cafe is creating its niche in the conglomerate of cafes scattered in the locality. – D2d Architects

Read More »
Tropical House, at Noida, U.P, by Unbox Design

Tropical House, at Noida, U.P, by Unbox Design

This tropical modern residence is a refreshing architectural amalgamation of well-lit interiors and a contemporary exterior. Surrounded by lush greens, this simplistic duplex structure gives us major goals on how a residence in a densely plotted neighborhood in a place like Noida can look like. – Unbox Design

Read More »

The’ Splash House’, at Ahmedabad, by The ART Container

Profile of the resident of the house, nuclear mid-aged family with child studying abroad, but loves to entertain guests. So, the public areas of leisure are extremely joyful with splashes of colors. Their only inclination was to have spectacular bright living spaces. – The ART Container

Read More »
The Multiplex at Gurgaon, by Sync Design Studio

‘The Lit Boscage’, Multiplex at Gurgaon, by Sync Design Studio

The Lit Boscage is featured opposite a food court on the third floor of the open-air Sapphire Ninety Mall. Considering the mushrooming entertainment landscape in Gurugram’s corporate hub, the multiplex offers a unique and differentiated user experience. The conceptualization began by analyzing and studying the growing demand for a significantly distinct multiplex identity despite the mainstream functionality of the structure. – Sync Design Studio

Read More »
School in Mumbai, JDAP | Jude D'Souza

School in Mumbai, JDAP | Jude D’Souza

A school for girls in suburban Mumbai needed an expanded space for the children in their kindergarten section. The administration owned a plot of land adjacent to the main school, however, this was taken up by a residential building that they occupied. When structural drawings of the building revealed that it could take on an additional floor, it was decided to extend the existing structure, rather than take down the entire building and construct anew. Regulation demanded that an additional staircase was necessary to accommodate this public function. – Jude D’Souza

Read More »
Horizon Design Studio

DAFFODIL SOFTWARE, at GURUGRAM, HARYANA, by HORIZON DESIGN STUDIO

HDS designed and constructed head office for software firm Daffodil. Spread over a single floor plate of over 25000 sq feet, this vast office accommodated over 500 people. All the cabins and closed spaces are designed along the periphery leaving the central space for workstations. The Furniture Grid is derived out of a Structural grid creating perfect harmony between the two. – HORIZON DESIGN STUDIO

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates