New Plasser India – Railway Equipment Manufacturing Industry, at Karjan, Gujarat, by ANA Design Studio Pvt. Ltd.

ANA DESIGN STUDIO

ANA DESIGN STUDIO

The site plan and process flow closely follow the production philosophy and assembly sequence from Plasser. The sizing of grids and spans was made keeping in mind the production needs movement of goods and the most optimum design against the gantry cranes needed by Plasser for the production. - ANA Design Studio

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

There can be no doubt that the driver for prosperity and large scale economic growth and a sustainable future will be industry.

While there is a lot of exciting work being carried out in the service industry sector, especially IT and ITES, there is a large scope of improvement and growth in the design environment for the manufacturing industry.

At ANA, we have tried to use the opportunity provided by the Plasser project, to design and implement a combination of technologies, which will make for a better working environment in the difficult climate (especially summer) of South Gujarat.

Similarly, a combination of in situ, and industrial technology has been used in the building development itself, to create a system of good quality, fast construction and optimize cost, keeping in view certain incremental changes we could achieve as well as the ability to contract firms to be able to stretch their existing capabilities and achieve the expected quality.

The site plan and process flow closely follow the production philosophy and assembly sequence from Plasser. The sizing of grids and spans was made keeping in mind the production needs movement of goods and the most optimum design against the gantry cranes needed by Plasser for the production.

All services entering into the building and needed for production as well as facilities have been located sequentially near to the center of the density of their usage, thereby optimizing the design of the carrying services, as well as long term transmission loses in the cables and pipes.

The two most important interventions have been in the design of the thermal mass at the base of the building and the comfort conditions achieved thereby using a combination of conventional cooling methods as well as radian floors and geothermal air tunnels. We introduced a solar PV power plant to utilize clean energy for the comfort conditioning system to ensure that the capital cost of the comfort system becomes a capex without impacting opex over the long term. This was critical since every rupee spent on opex, higher than competition would hurt the financial prospects of product pricing in the long term.

The structure is exposed cast in situ concrete for foundations, plinth, and a PEB completely insulated building above 4.8 meters in height.

The foundation pits were used to lay HDPE pipes for using geothermal energy to allow input air to be cooled prior to passing through AHU’s and TFA’s. A radiant floor cooling system is designed to utilize a secondary circuit of the return water from the main chiller system to cool the floors using PEX pipes embedded in the floor.

The large thermal mass will prevent major thermal shifts in the building. Once equilibrium is achieved after the initial pull-down, the building will utilize very minimal energy to keep the occupants comfortable, using a combination of conventional airflow

through large AHU’s, radiant floor cooling, radiant ceiling panels ( in the office area) and air forced through geothermal tubes.

The solar plant on the roof will provide the necessary energy during most of the year (except monsoon period) for the running of the comfort conditioning systems.

Another notable feature of the building is the use of PoE for the smart lighting solution. Where the plant area lighting utilizes optical sensors to switch on and off, the number of light fittings required for pre-set lux levels, the office lighting goes several steps further.

The sensors embedded in the PoE lighting fixtures allow its occupants to control thermal comfort as well as lighting, using an intelligent interface between the lighting fixture and the air conditioning of the building.

Each occupant of the building will be able to control his or her personal space in the building using a smartphone interface. Once a particular area is not occupied, the intelligent system will /lower all unnecessary lighting and air-conditioning. This will allow the building to save energy and optimize performance without dependence on human behavior.

The rainwater management system is also planned to ensure zero run-offs from the site. The entire site is graded to channel water into large holding pits, which are in turn connected to recharge wells. Typically, the capacity of the recharge wells slows down as monsoon progresses, owing to the saturation of subsoil conditions.

The interface of recharge channels prevents this water from being lost, or, becoming a flooding problem for the region. The water stands in the recharge channels safely, until the recharge wells are able to absorb all the rainwater run-off.

ANA was able to optimize and interconnect all the systems using the power of BIM through Revit and Navis-Works. This powerful software system allowed different specialties of the design and engineering teams to function as one.

We were able to accommodate constantly evolving requirements from the client as their faith in the business and the ability of the project team grew. Multiple facilities and faculties in the project were added to cater to better and bigger machines.

ANA was able to keep the project cost within the stipulated budget and build generally in line, due to the large scale database, easy visual interface and ability to adapt provided by the design software used.

Project Facts –

Architecture, Engineering and Project Management Consultancy by ANA Design Studio Pvt. Ltd.

Project: New Plasser India – Railway Equipment Manufacturing Facility

Typology: Industrial

Status: Built

Year: 2020

Size: 500,000 sqft

Client: Plasser India Pvt. Ltd.

Photograph Credits: ANA Design Studio Pvt. Ltd.

Written by Principal Architect and Director of ANA Design Studio Pvt. Ltd.: Mohd. Amin Nayyar

1 Comment
  1. […] New Plasser India – Railway Equipment Manufacturing Industry, at Karjan, Gujarat, by ANA Desig… […]

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

All That Jazz, at New Delhi, by Mantra One

All That Jazz, at New Delhi, by Mantra One

Mantra One is a leading luxury lifestyle company that has been offering bespoke furniture since 2011. The 10 year old design-house has launched a new line of luxury collection that celebrates unexpected colours and unique material combinations, Mantra One stretches the boundaries of art, engineering and design to create exquisite contemporary furniture. From conceptualization to installation, the company goes the extra mile by offering design consultancy and crafting custom made products to make ‘dream homes’. The collection offers from designer sofas to an array of luxury beds, bars, tables and more.  

Read More »
APDS salon at New Delhi by RLDA STUDIO Architects

APDS salon, at New Delhi, by RLDA STUDIO Architects

The ten thousand square foot beauty salon is a combination of mezzanine spaces (used for speciality treatments and offices) and double height purpose-built cabins interspersed with a series of glass planes with graphic motifs. These elements, individually varied and collectively orchestrated define spaces that provide for the varying degrees of privacy needed in a beauty salon. – RLDA STUDIO

Read More »
In Nature // Sanvina in the Sun!, at Mechkarwadi, near Karjat, Maharashtra, India, by Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

In Nature // Sanvina in the Sun!, at Mechkarwadi, near Karjat, Maharashtra, India, by Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

We believe that, as architects and designers, our role is exceptionally interim in nature. And by “in nature”, we mean both, the inherent characteristic of a person, as well as the collective physical world around us. After all, for all the glorification we grant to ourselves, we are, eventually, only a means to an end which will exist long after we are gone. Fully aware, and accepting of this interplay of the past, present, and future, we have come to understand that everything we do, is going to interact differently with the evolving sensibilities of the people, the landscape, and the weather, at that point of time, on that given day. – Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

Read More »
The Hertiage School at Pune by Madhav Joshi and Associates

The Heritage School, at Pune, by Madhav Joshi and Associates

Hugging the rolling terrain of Talegaon near Pune sits the campus of the residential ‘Heritage School’ designed by Madhav Joshi and Associates. A low rise assembly of modular buildings planned as integrated residential, educational and amenity zones, the campus is an intimate weave of open and built spaces giving the young users a sense of place, containment, and security in the otherwise vast open surrounding landscape.

Read More »
Accord House, at Ludhiana, Punjab, by Planet Design and Associates

Accord House, at Ludhiana, Punjab, by Planet Design and Associates

Located in Ludhiana, a major town of Punjab, the design language of the Accord House is largely an exploration of a visual of clean magnificent form with the main material being the concrete, in dark coloration, with a texture that extends to the wooden elements complemented with the landscaping. It has been designed in a way where the grand interior resonates with the contemporary façade of the residence. A variation of steel screens, louvers and a combination of granite and wood are integrated with the elevation of the project. – Planet Design and Associates

Read More »
Frangipani, at Kolkata, by Salient Design Studio

Frangipani, at Kolkata, by Salient Design Studio

Spread across a sprawling area of 42,300 sq. ft., the residence is designed in split villas with striking architecture revealing a scenic fabrication premeditated for its residents.

Interlacing Vastu  with contemporary lines, this design is composed of courtyards and green pockets within a strategic spatial alignment. Dissolving the visual barriers between the dwellings and nature, the volumes are crafted transparent with an extended visual scape towards the external spaces.  Each of the villas has been provided with a central pocket garden and a private pool. – Salient Design Studio

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates