Of Light, Shade and Shelterdness in Design of Private Residences – P. Venugopal

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Leo-Periera's House

The extremely transparent design of Farnsworth house seems to have continued influence on the design of many private residences. NA house in Tokyo by architect Fujimoto is apparently impacted by such a condition of transparency with floor to ceiling fenestration in glass, much like the Farnsworth house but for the absence of a distinct landscape setting which was fortunately a reward for the latter. With its seamless edges blurring the distinction between the city and inhabited space of the dwelling, large glass openings seemingly emptying the interior space of all its contents, the NA house may well be bordering on creating a surreal condition of living. In such a condition of seamless transparency privacy of the inhabitants may be adversely impacted and the dwelling may also lose a sense of embrace and warmth. Even as the architect’s allusion to nomadic tree living informs a brilliantly resolved split level house with compact floor plates, it is well known that such typological enquiry and programmatic explorations are not new to the discourse of architecture. Such residences nevertheless face the challenge of transcending limitations that intellectual explorations of designers and idiosyncratic aspirations of the owners who commission these projects bring with them. After all the day to day living of inhabitants may not always benefit from the philosophy of design the architect has assumed or the intellectual arguments surrounding it. Perhaps the Farnsworth house too is no exception in this regard and the discomfort expressed by its owner which is of course now history bears testimony to this effect. This is not to undermine the value of this classic work to the discourse of architecture and in American iconography .It certainly warrants a separate detailed inquiry into the context of its production. Adapting a blank slate approach with all its limitations in revisiting works of architecture may not be invalid though.

Of Light, Shade and Shelterdness in Design of Private Residences - P. Venugopal 1
Farnsworth House, Photographer: Carol M. Highsmith, Source: Wikimedia Commons

Notwithstanding the fact that it was designed as weekend retreat for a specific programme in a distinct landscape setting, the design of Farnsworth house qualitatively altered the relation of inhabited space to its natural surroundings. Herein one would muse if the inhabitant is in command of nature as an object, devouring it while inadvertently downplaying its precious value by laying it all bare against prospect of admiring it through measured views. Further in the former setting much needed distinction between the indoor and outdoor realms critical to reinforce the notion of shelter as a refuge is instantly erased .Designs of private residences that explore measured distinction between indoor and outdoor spaces have rich promise to enhance and enrich the connection between the two realms while simultaneously reinforcing the presence of both. Architect Leo Pereira’s own house seems to accomplish this task through measured fenestrations located at the right positions with respect to day to day human activity within the house. In addition a snug fit that it is to its inhabitants is a well-known and acknowledged quality.

Of Light, Shade and Shelterdness in Design of Private Residences - P. Venugopal 3
House NA: Photographer: Nicolás Boullosa, Source; Wikimedia Commons

Extreme transparency in formal expression like the Farnsworth house when adapted while designing residences in the tropics also deters much needed restrained engagement with bright natural light. In the tropics, designer’s penchant for unrestrained transparency between indoor and outdoor spaces achieved through large fenestrations filled with glass may often be at odds with the local climatic conditions adversely impacting thermal comfort of the inhabitants. Further profusion and overdose of daylight indoors in dwellings may also lead to a condition where its value cannot be acknowledged. However ever new door and window systems with well-engineered hardware inspire designers to push the physical limitations of fenestrations in many residences. Also in many cases sweepingly large frameless glass windows and doors often sparsely shaded reduce all prospective nuances of light and shade to a naught. Shade on the contrary in the sunny countries acts as a natural balm to eyes. Verandahs and overhangs which could act as effective formal elements to modulate bright light and offer shade seem to be an ever dear find in the design of many contemporary private residences. A nuanced presence of natural light is critical to reinforce a sense of enclosure and “shelteredness” in residences.

Of Light, Shade and Shelterdness in Design of Private Residences - P. Venugopal 5
From the Sri Lankan architect Geoffrey Bawa’s house Lunuganga in Bentota, Sri Lanka
Source: Wikimedia Commons

Much the same, shade and deep shadows in the formal expression of many contemporary residences also seem to be an ever dear find. Further blinds, curtains and such others combined with air-conditioned living seem to have absolved building envelopes of their responsibility to negotiate with climate rendering built form of residences banal and shallow without shadows. Alternate ways of dealing with elements of weather may well qualify our technological abilities but architecture of dwellings may then be so much less endowed in its opportunity to connect with a place. In our sunny landscape the formal expressions of dwellings would of course benefit with sumptuous shade. Save critique of modernist works, certain curtness and pronounced geometry in its formal expression, Shodhan’s House with its overarching roof overhang, layered envelope and deeply recessed fenestrations is well endowed with shadows and has lessons to offer in making a nuanced built form in a chosen vocabulary. In the case of NA house a few overhangs would have shaded the glass facades from humid summers while softening its innovatively resolved but pronounced cuboidal geometry. Dwellings designed by architect Geoffrey Bawa albeit in a distinct climatic context are characterized by a sense of shade even as they subtly establish the contours of interior and exterior spaces in a dwelling through well-designed transition spaces .It may well be that from a deep reverence for shade which is but the natural corollary of shelter that other elements of built form have taken shape in his splendid works of architecture.

Above Pictures: Leo Periera’s House – Photographs © mit.edu.in

Response to the tropical sunlight light in his works is neither dramatized nor theatrical but reflects a deeper understanding of its quality as part of sensitive response to local weather conditions, an intuitive understanding which is one of the keys in stitching a building to its place. Afterall in the light of a place elements of weather play out, the soils and skies come to presence. It may not hence be farfetched to aspire and design residences guided by certain light and shade consciousness, a desire to create a warm shelter and an existential foothold.

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Central Vista

Off The Cuff: Have We Lost Our Vista? – Interim Thoughts On A Work In Progress – Rahoul B. Singh

As a nation we are about to embark on democratic India’s most symbolic project – the re-development of New Delhi’s central vista. The central vista and it’s precinct is approximately three kilometre long and stretches from Rahstrapati Bhawan on the west to India Gate on the east. The redevelopment of this tract of land and other land parcels adjoining it will cost the exchequer upwards of Rs. 20,000 crore and is being undertaken to commemorate 75 years of India’s Independence in 2022. Other objectives of the project include increasing the productivity and efficiency of the government and expanding and improving the quality of public space that falls within its immediate precinct.

Read More »

Michelle Poonawalla at Art.Lab, Dubai, and the Mediations Biennale, Poland

“I​am delighted to be able to show ‘From Dust to Dust’ alongside leading artists in the digital sphere. I like to produce immersive and engaging artworks which create an experience for the viewer so for me World Art Dubai is a great opportunity for as many people of different nationalities and age groups to see my work as possible. It is also great to be back showing work in Dubai after the success of Introspection at Alserkal Avenue last year” Michelle​ Poonawalla

Read More »
Kateel Restaurant, at Pune, by Oorvi Designs

Kateel Restaurant, at Pune, by Oorvi Designs

Sanjiv Ram Shetty, an experienced restaurateur, gave us a challenge of refurbishing his place into a Garden-style Restaurant. Creating a cosy & beautiful ambience as well as creating awareness among the customers. The refurbishment needed to complete in shortest possible time, with two main criteria- reusing materials as much as possible & imbibing the feel of nature inside the place. – Oorvi Designs

Read More »
Penthouse By The River, at Dumas road, surat, by The Concept Lab

Penthouse By The River, at Dumas road, surat, by The Concept Lab

A 5,000 square-feet penthouse on the 11th floor of a sky-rise had a lot going for IT space, and on eviably edited panorama of the river-side, on puffy white clouds, clear blue sky and the green tops of verdant trees.

In a house hanging in the clouds with french windows on every side space, in its absolute abundance became a defining factor. And it began with pairing down the six-bedroom to four-bedroom for this family of three. – The Concept Lab

Read More »
PRESS RELEASE : AN URBAN SYMPHONY In Four Movements

AN URBAN SYMPHONY In Four Movements by Jude D’Souza | JDAP | DESIGN – ARCHITECTURE – PLANNING

The site for the new Culture and Congress Centre at Banja Luka in Bosnia and Herzegovina lies at the edge of the town today, as an anchor for the developing city to the East. As part of the city’s strategic goals of developing as a South East European centre for culture, tourism and services, the design brief emphasised a facility that would have the flexibility to accommodate multiple activities, events and functions within it. It also laid emphasis on the Centre being a symbolic entity of the renewed city. – Jude D’Souza

Read More »
Centre For Research and Development of Indegenous Technology, at Karnathu village, Himachal Pradesh, by Bhavesh Masand

Centre For Research and Development of Indegenous Technology, at Karnathu village, Himachal Pradesh, by Bhavesh Masand

From the city bar, as a drunk man returns home, he’s faced with unusual difficulties reaching home this time. During the course of his journey, he sensed his house keys slipping from his pocket in the dark highway, nonetheless he continued haltless. On arrival at home, he’s frantic in search of his lost keys to which his friend enquired- “why are you searching the keys in this light while you know it slipped on the highway?” To which the drunkard responds – “ Because this is where the light is, crazy!” – Bhavesh Masand

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates