Orphanage for Maher Trust in Satara, by Studio PPBA

Photography ©Pallavi Arwade & Onil Shah
Maher trust aims to build the orphanage (ashram) in Satara, Maharashtra, India  to accommodate street children. They could stay,learn,eat and get the quality of life which otherwise they would have been deprived of. 

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Orphanage for Maher Trust in SataraMaher trust aims to build the orphanage (ashram) in Satara, Maharashtra, India  to accommodate street children. They could stay,learn,eat and get the quality of life which otherwise they would have been deprived of.  Maher ashram was conceptualized how people will approach to the building and how we can create a unique experience through visual connection between each function inside and outside, to create a gallery of activity.

Orphanage for Maher Trust in SataraOur intention was to respect past, be present in future with keeping eyes open for  future. Placing the central courtyard as Bindu or a primordial space imbued with  existential meaning, was to both respect the tradition of vernacular language as well as maintaining a balance with climatological forces. We have tried to maintain an attunement with the surroundings, striking a harmonious chord by employing locally available technology and material wherever possible.

This project was envisioned with one simple idea to create space that would stimulate exchange of ideas while forging connections between inside and outside. We intended to adopt a courtyard for an urban context that combines the spirit of  traditional houses yet responds to the contemporary values & issues.  So, all the functional activities were planned around the central courtyard that would facilitate the light and ventilation.

Throughout the design process, we have planned four big monumental double brick walls outside which envelop the building. The walls are placed on the east-west side to avoid the heat gain.

These walls are rising towards the sky and stand like bastions acting sculpturous in its own way. Creating a sense of a place which can provide a monumental, dignified, and symbolic setting in city’s urban fabric.

Orphanage for Maher Trust in Satara, by Studio PPBA 10
Exploded View

The section was generated with careful considerations of different activities being played out at multiple levels. We enter the building through the ceremonial courtyard, where the building reveals itself to us. The curvilinear colored walls accentuates the spatiality while harmoniously carving out a place of its own .

The ground floor has been designed as a space with multitudes of functions in mind, with a play area for the children where one skip/hop into interesting levels. The space is intended to bring out the child in oneself.

The plan is developed on 750mm grid which is derived to accommodate the entire building components. This grid pattern generates an iterative mould which ennobles a regularity.

Pergolas at different levels perform three distinct roles. They provide the much needed shades in the parched settings. Additionally they create a fluid display of shadows which is ever-changing with every passing moment of the sun. At the end, they maintain a visual connection throughout the two blocks which imparts a distinct identity to the project.

Inspired from the traditional Indian culture , we wanted this project to be a ‘HOME’ to these little children which would act as a container of both emotions and memories. It was meant to foster the dreams and reverie, innovations and playfulness.

Project Facts:

Architects: studioPPBA
Location:41,Rambaug colony,411038-Pune ,Maharashtra,India.
Category: Public Building
Project name: MAHER ASHRAM
Lead Architects: Pankaj Bhagwatkar, Pallavi Arwade
Design Team: Shreyas Walimbe, Shubham Joshi, Devki Bohara
Clients: Maher Trust, Pune
Structural Engineer : Er.Shreeram Kulkarni
Contractor : Mr.Sanjay Padwal
Services: Sandesh Giri, Santosh Pawar, Mahesh Rewale
Gross Built Area: 1121.00 SQ.M
Project Year: 2018-2019
Text : Kunal Rakshit, Pallavi Arwade
Photo credits: Pallavi Arwade & Onil Shah

One Reply to “Orphanage for Maher Trust in Satara, by Studio PPBA”

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

“Afghani, the wind is called Afghani” Mulling over Afghanistan in 2006 from just across the militarised border in Uzbekistan By Peeyush Sekhsaria | Design Dalda

“Afghani, the wind is called Afghani” Mulling over Afghanistan in 2006 from just across the militarised border in Uzbekistan by Design Dalda

At Tashkent, the Uzbekistan capital we board an amazing Soviet era YAK 40 (Yakoliv) for Termez. The plane smells of Vodka and has a public bus feel to it. No need to be careful about overhead luggage falling on to your heads, the Yak 40 has its total luggage space (both hand and check in baggage) at the back. You enter in from the tail. The pilot enters from the back after all passengers have boarded, you stand up in respect and sit down only after he has taken to his cabin. – Design Dalda

Read More »
Community Canvas, at Nashik, Maharashtra, India, by pk_iNCEPTiON | Ar. Pooja Khairnar

Community Canvas, at Nashik, Maharashtra, India, by pk_iNCEPTiON | Ar. Pooja Khairnar

A story starts long back with the visionary teacher; he developed a unique teaching method for the underprivileged students of a rural school at Sawarpada village. It is a primary school for 40 students with two teachers who held classes in one hexagonal room for past 10 years. As lack of resources, they discovered a way to use walls, floors & even the existing trees. – Pooja Khairnar

Read More »
Terraced Residential Highrise, at Nallurhalli Road, Siddhapura, Bangalore, by CnT Architects

Terraced Residential Highrise, at Nallurhalli Road, Siddhapura, Bangalore, by CnT Architects

Project called for design of group housing comprising of units of multiple sizes catering to various income group, sizes ranging from 1200 to 2400 sqft. We started with a vision of creating architecture for the community wellbeing and active lifestyle in a holistic way. This was achieved by creating a central public space energized by play areas, swimming pool, party spaces, gaming zones, lounges, dance floors etc, – CnT Architects

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates