Overlapping Volumes, at Hyderabad, by Urban Zen

Urban Zen

Urban Zen

If one could define this state-of-the-art project by Urban Zen, magnum opus is the only definition for  it. Sprawling over 22,000 sq. ft., this home built for a very special client who is just 32, is a celebration of his astounding success. It is a culmination of his accomplishments and a well-deserved ode to his triumph against all odds. - Urban Zen

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Magnum Opus!

If one could define this state-of-the-art project by Urban Zen, magnum opus is the only definition for  it. Sprawling over 22,000 sq. ft., this home built for a very special client who is just 32, is a celebration of his astounding success. It is a culmination of his accomplishments and a well-deserved ode to his triumph against all odds.

The client dreamt of a home that was the epitome of luxury. It was essential for the design to convey a larger than life demeanour. For him, it was the zenith of success, wealth and fame that he had achieved at a relatively young age. Therefore, the design of the house was supposed to be big, bold and captivating in all the aspects including, architecturel, interiors and landscape, which eventually accounted for the central theme. The finish palette was true in form, honest in approach and dramatic when displayed.

Staying true to each material, wood, stone, leather and metal have been used with meticulous planning and attention to detail. Perhaps the greatest challenge faced was to keep the design grounded in a manner that it still reflected the essence of a home rather than just being an unlivable showcase of sorts!

The architecture of this house is built from a series of overlapping volumes. Rising tall on a fairly narrow plot the horizontal extensions deliberately give the structure a sense of proportion. Standing out from the crowd, this home speaks of real ‘magnificence’, real ‘difference’ and real ‘courage.’ Big, Bold and Captivating is what was set out to be achieved.

Embarking on the journey through the stilt floor, the parking area is inspired from a racing track. To give it an intrinsically different look, the flooring is done up using basalte stone and strips of travertine and the linear profiles in the ceiling echo the design intent on the floor. An illuminated backlit ceiling amplifies the grandeur of the parking area and lends it an unmatchable exuberance.

Moving up to the ground floor, as one enters the formal drawing room, a magnificent chandelier made of Czech glass dangles from a 30 feet ceiling. Fully controllable to reflect any colour it acts as a focal point to  the core concept behind the design of this house.

 For the elevation, trespa panels used blend perfectly with the rest of the set up. The walls layered with silver travertine and surface panelled lighting on one side adds to the depth and warmth of the space.

The interiors are a mélange of mediums from stone, brass, wood, corten steel and brass mesh laminated glass; all carefully chosen and mixed to form an exotic palette. An elegantly lit drawing room is accentuated with the luxury of furniture from Fendi and Roberto Cavali, although the star attraction still remains the magnificent Aurora chandelier from Sans souci. Brass Jaali’s, Luxury veneer, corten steel and the main door from Oikos complete the space creating a formidable statement.

Delving deeper into the home, the dining room is completed with a dining table and chairs by  RobertoCavali along with patterned granite cladding.The brass murals and light pendants also from Cavali add flawless finishing touches to the gorgeous space.

Wall panelling finished with the uniqueness of corten steel along with St.Lauren marble addsa vibrant vibe to the living room along with hexagonal pendant lights. A prominent entity, the staircase is distinctive and augments the abode in numerous ways. The carefully crafted handrail made out of solid wood and cove lighting highlights the character of the Sefar (Brass mesh I layer) glass. The unique finish on the wall behind amplifies the depth of the staircase and ceiling.

On the first floor, the sons’ bedroom encompasses integrated linear backlit cove lighting and has rafters along with a solid block of marble to create a sense of difference in the room.

The parent’s room, on the other hand, with the composition of marble & teak wood caters to a minimalistic design approach.

As we continue tothe second floor, the master bedroom is done with carefully curated fabric. The selection of furniture makes the room appear earthy yet sophisticated. An interestingly designed wall panel gives depth to the long wall behind the bed.

The father of the client being the Chairman of TTD led to the story behind the pooja room in the house, particularly the entrance arch of the Pooja room. The client’s father was the chairman of TTD, the holy abode of Lord Venkateshwara. The client wished for that to be conveyed through the design of the puja room. In order to achieve this, the gopuram at Tirumala was mapped to scale and then recreated by carving out the profile from a single block of marble. The ‘gopuram’ at Lord Venkateshwara’s abode was mapped to scale and then recreated by carving it out of a solid block of marble. The result was a unique entrance to the puja room that conveyed the story the family wished for.

The terrace floor is truly a sight to behold. Bringing in a theatre-like experience, the home theatre’s colourful acoustic panels & furniture make for a comfortable and stylish space. Fibre optic is used in the home theatre ceiling and Flortex carpet as flooring while Void Acoustics are  used for the home theatre. The backlit bar counter made of DuPont solid surface  spruces up the space. A ceiling-mounted tap also adds a point of interest.

The Guest bedroom has Beveled MDF blocks finished with veneer. Seating from Fendi & speakers from B&O completes the luxurious feeling of the room.

The office area is completed with flooring and ceiling in Alaska grey Italian marble and the walls with glass and pine wood. Pinewood rafters have been used for the office area to give it a more regal look.

The project combines both local and global elements with all elements sourced from sustainably harvested resources. This home in many ways sets out to confidently conquer people with its presence and certainly exceeds their expectations.

FACT FILE :

Name of the project: Overlapping Volumes

Design Team: Rohit Suraj, Rohit Patnala

Execution Team: Shakeel Patel, Tariq Patel

Location: BANJARA HILLS, HYDERABAD

Area (Sq.ft): 22,000 Sqft.

Completion date: SEPTEMBER 2019

Initiation date: AUGUST 2017

Budget: Confidential

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

All That Jazz, at New Delhi, by Mantra One

All That Jazz, at New Delhi, by Mantra One

Mantra One is a leading luxury lifestyle company that has been offering bespoke furniture since 2011. The 10 year old design-house has launched a new line of luxury collection that celebrates unexpected colours and unique material combinations, Mantra One stretches the boundaries of art, engineering and design to create exquisite contemporary furniture. From conceptualization to installation, the company goes the extra mile by offering design consultancy and crafting custom made products to make ‘dream homes’. The collection offers from designer sofas to an array of luxury beds, bars, tables and more.  

Read More »
APDS salon at New Delhi by RLDA STUDIO Architects

APDS salon, at New Delhi, by RLDA STUDIO Architects

The ten thousand square foot beauty salon is a combination of mezzanine spaces (used for speciality treatments and offices) and double height purpose-built cabins interspersed with a series of glass planes with graphic motifs. These elements, individually varied and collectively orchestrated define spaces that provide for the varying degrees of privacy needed in a beauty salon. – RLDA STUDIO

Read More »
In Nature // Sanvina in the Sun!, at Mechkarwadi, near Karjat, Maharashtra, India, by Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

In Nature // Sanvina in the Sun!, at Mechkarwadi, near Karjat, Maharashtra, India, by Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

We believe that, as architects and designers, our role is exceptionally interim in nature. And by “in nature”, we mean both, the inherent characteristic of a person, as well as the collective physical world around us. After all, for all the glorification we grant to ourselves, we are, eventually, only a means to an end which will exist long after we are gone. Fully aware, and accepting of this interplay of the past, present, and future, we have come to understand that everything we do, is going to interact differently with the evolving sensibilities of the people, the landscape, and the weather, at that point of time, on that given day. – Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

Read More »
The Hertiage School at Pune by Madhav Joshi and Associates

The Heritage School, at Pune, by Madhav Joshi and Associates

Hugging the rolling terrain of Talegaon near Pune sits the campus of the residential ‘Heritage School’ designed by Madhav Joshi and Associates. A low rise assembly of modular buildings planned as integrated residential, educational and amenity zones, the campus is an intimate weave of open and built spaces giving the young users a sense of place, containment, and security in the otherwise vast open surrounding landscape.

Read More »
Accord House, at Ludhiana, Punjab, by Planet Design and Associates

Accord House, at Ludhiana, Punjab, by Planet Design and Associates

Located in Ludhiana, a major town of Punjab, the design language of the Accord House is largely an exploration of a visual of clean magnificent form with the main material being the concrete, in dark coloration, with a texture that extends to the wooden elements complemented with the landscaping. It has been designed in a way where the grand interior resonates with the contemporary façade of the residence. A variation of steel screens, louvers and a combination of granite and wood are integrated with the elevation of the project. – Planet Design and Associates

Read More »
Frangipani, at Kolkata, by Salient Design Studio

Frangipani, at Kolkata, by Salient Design Studio

Spread across a sprawling area of 42,300 sq. ft., the residence is designed in split villas with striking architecture revealing a scenic fabrication premeditated for its residents.

Interlacing Vastu  with contemporary lines, this design is composed of courtyards and green pockets within a strategic spatial alignment. Dissolving the visual barriers between the dwellings and nature, the volumes are crafted transparent with an extended visual scape towards the external spaces.  Each of the villas has been provided with a central pocket garden and a private pool. – Salient Design Studio

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates