The Paradox, at Pune, Maharashtra, India, by Studio Siddharth Saluja

According to the brief, the problem was to design a *designers’ work studio which can break the conventional model for small office spaces, and create a space that fosters innovation, collaboration and productivity. 

Categories:

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

BACKGROUND:

The Container Studio(International competition organised by Archdais)

A Sustainable den for Designers

 

The Paradox, at Pune, Maharashtra, India, by Studio Siddharth Saluja 2

 

According to the brief, the problem was to design a *designers’ work studio which can break the conventional model for small office spaces, and create a space that fosters innovation, collaboration and productivity.

The brief also proposed the studio to be envisioned in a distinctive material character and texture. The brief emphasizes, and is conscious of the need to adapt and reuse building material wherever possible. Hence, rather than constructing something anew, the entire project was proposed to be built from used shipping containers as the key building material.

 

The Paradox, at Pune, Maharashtra, India, by Studio Siddharth Saluja 4

 

PROPOSAL:

THE PARADOX(Honourable Mention)

Alternate Reality of Containers

 

Isn’t it true that shipment containers, the carriers of non-living things also provide a life inside them for living beings, for us. It’s a paradox of container’s existence, where the same object lives in duality and provide functions that divert in different tangents.

 

The Paradox, at Pune, Maharashtra, India, by Studio Siddharth Saluja 6

 

The design proposal aims to achieve a balance between the two as well it also aims to justify that something that holds the lifeless cannot provide a liveable environment, unless shaped and organized according to the needs of human use. In order to suit to humans, it has to become more humane and selfless.

The entry pavilion explores the philosophical idea where the container becomes self-less and the walls move apart to welcome the humans and carve a way for them to explore the unexpected human-container relation.

 

The Paradox, at Pune, Maharashtra, India, by Studio Siddharth Saluja 8

 

Sitting in the context of mid-rises. The first glance of the building comes subtle and low-lying yet bold and expressive. The curved roof at the front of the pavilion is envisioned to mimic the curves of a ship. The curve is enveloped with container’s shell depicting the ship and container as the same entity. This captures the major part of container’s life and opens up new ways for humans to explore what’s left with containers to serve.

 

 

During the journey through containers, one notices the little details of rounded elements placed strategically to play with viewer’s psychology. Somehow these nuances provide a balance and break the monotony of rigid forms. The containers are oriented and positioned in a way to boost visual interaction between different activities while maintaining privacy and balance between indoor- outdoor relation. The physical appearance of the project is kept minimal where the containers appear in contrasting materials, trying to have a dialogue with each other. The containers are stacked to cut down un-necessary heat and provide shaded enclosure for the informal activities in the central interaction area.

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Situated in a 28 acre site, the Terravana also called the Earth house is a design intervention that travels along the lines of earth and sustainability. In a plot size of 34.4×60 ft the unit focuses on a minimum footprint integrated with greenery. The interior setting transcends with the Pairing of age old technique of lime plastering with mid-century themed furniture. With delicately chosen décor that complements the theme of wellness and the colour palette of natural tones exhibits strength, sound and health. – Svamitva Architecture Studio

Read More »
Studio Emerald

Happy Head, at Hyderabad, by Studio Emerald

Tucked into the affluent neighborhood of Film Nagar – Hyderabad, Happy Head is a wellness destination that prides itself on being the primary and sole branch of its kind in the Indian context. The country’s first I.V. Clinic, this venue is a collaborative alliance amidst its founder who has a celebrated presence in the hospitality genre and the team at Studio Emerald. 

Read More »
LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

The house was designed for a textile businessman from Rajasthan whose family spans three generations. The design brief consisted of three luxurious bedrooms, ample living spaces, entertainment and service areas.

The 30’X40’ site located in a growing residential area and flanked by dense multi dwellings on three sides, has a road to the West thus creating a design challenge.- White Shadows Design Studio

Read More »
Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

The capital’s new sub-city of Dwarka is coming as the next international diplomatic hub. Brimming with new developments and destination retail experiences it is being developed under the Smart City project. Located on the Metro interchange station this mall is home to a six-screen mega multiplex. Circumscribing a large atrium, the cinema is fronted by retail & flanked by a generous food court. Here, the design narrative needed an elegant new approach speaking a vibrant modernist language in luxury entertainment. – ivpartners

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates