Parallel Volumes, at Ahmedabad, India, by urbscapes

Situated in fringes of Ahmedabad, the house is spread over 460 sqmt of land. The brief of the project was to design an introvert house for three generation of the family. The design idea was to respond to the climate and hence orientation. An introvert house which is opaque to the outside and open to the inside. Given the rectangular geometry of the plot, the idea was to place the functions in a linear fashion along the length with a puncture in between to bring in light and ventilation. - Urbscapes

Categories: ,

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Parallel Volumes, at Ahmedabad, India, by urbscapes

 

Situated in fringes of Ahmedabad, the house is spread over 460 sqmt of land. The brief of the project was to design an introvert house for three generation of the family. The design idea was to respond to the climate and hence orientation. An introvert house which is opaque to the outside and open to the inside. Given the rectangular geometry of the plot, the idea was to place the functions in a linear fashion along the length with a puncture in between to bring in light and ventilation.

 

 

With hot and dry climate of Ahmedabad, courtyard is the most efficient spatial tool.  Coutyard- A void in the space became the soul of the project. The plan emerged as a “C” shaped building with volumes places parallel to each other, imagining the court to also be a volume – the unbuilt one. The ground floor welcomes the residents at the center. The entry is at the center, hiding the court behind the vestibule, with a glimpse through the service entry. The jewel opens once we enter the house. What seemed to be a opaque volume from outside becomes a transparent box from inside – the north face of the volumes open up bringing in waves of light.

 

 

Formal space opens to the entry area, yet showing the inner court, but not accessible. The dinning and the family space open to this court with view from south wall to north wall. The plan becomes open. The full width of the plot is visible. The house allows spill over from the dining and family space to the court as extended living space. The kitchen with utility area accessible from the east side serves this living space. The double height volume with stair adds to this space making one feel at joy. The passage leads to the inner private spaces of two bedrooms, one master and other for the guest. The master bedroom with a panoramic window to the court allows visual participation and yet can be cutoff when required. The master toilet has a small linear garden, allowing shrubs to peep in.

 

 

The first floor overlooks the central volumes, both – the double height living space and the open court through a projected balcony floating in the space. The narrow corridor connects the two private spaces- one for the young couple bedroom adjoined with the grandson bedroom, and to the other side of the corridor with another bedroom and a home theater space. Natural light, plants become part of the dress and toilet areas. The bedrooms again overlook the central court in the north, yet link to the outside world in east and west bringing in lights of the rising sun and the setting sun.

 

 

Second floor, above the double height living space is a place for the family to rejoice. Physically disconnected from the ground court, the space opens up to the lower terrace allowing connection to the sky. The floor of the solar system connects beyond sky. The singular space is used for plural activities – friend gatherings, games, parties, and indoor play. The terrace takes the spillover of the activities.

 

 

Red Sand Stone cladding and exposed RCC accentuate form of these volumes and their placements. Large glass windows and wood louvers punctuate the solid volumes to allow view and bring in light. The house becomes a composition of these containers where life happens inside and between them.

 

Drawings –

 

 

Project Facts :

Project Name :                                  Parallel Volumes

Location :                                           Ahmedabad, India

Client :                                                Mr. Mukubd Patel

Site area :                                          460 sq mts

Built up area :                                   600 sq mts

Year of completion :                        2020

Arctitects :                                         urbscapes

Principal Architects :                       Narendra Mangwani, Nidhi Parikh

Design Assistance :                         Prabhuti Desai, Kushboo Anandpura

Consultants :                                   Mr. Bhavin Panchal & Mr. Arpan Dave

Photographs :                                 Inclined Studio

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Situated in a 28 acre site, the Terravana also called the Earth house is a design intervention that travels along the lines of earth and sustainability. In a plot size of 34.4×60 ft the unit focuses on a minimum footprint integrated with greenery. The interior setting transcends with the Pairing of age old technique of lime plastering with mid-century themed furniture. With delicately chosen décor that complements the theme of wellness and the colour palette of natural tones exhibits strength, sound and health. – Svamitva Architecture Studio

Read More »
Studio Emerald

Happy Head, at Hyderabad, by Studio Emerald

Tucked into the affluent neighborhood of Film Nagar – Hyderabad, Happy Head is a wellness destination that prides itself on being the primary and sole branch of its kind in the Indian context. The country’s first I.V. Clinic, this venue is a collaborative alliance amidst its founder who has a celebrated presence in the hospitality genre and the team at Studio Emerald. 

Read More »
LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

The house was designed for a textile businessman from Rajasthan whose family spans three generations. The design brief consisted of three luxurious bedrooms, ample living spaces, entertainment and service areas.

The 30’X40’ site located in a growing residential area and flanked by dense multi dwellings on three sides, has a road to the West thus creating a design challenge.- White Shadows Design Studio

Read More »
Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

The capital’s new sub-city of Dwarka is coming as the next international diplomatic hub. Brimming with new developments and destination retail experiences it is being developed under the Smart City project. Located on the Metro interchange station this mall is home to a six-screen mega multiplex. Circumscribing a large atrium, the cinema is fronted by retail & flanked by a generous food court. Here, the design narrative needed an elegant new approach speaking a vibrant modernist language in luxury entertainment. – ivpartners

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates