Pavithra Enterprise, at Bangalore, by IN-GRID

In-Grid

In-Grid

Photo credits © Nandan Ramaswamy Photo credits © Nandan Ramaswamy  

The office space for Mr. Abhilash is built over a land measuring 2400 sqft in a densely built residential area in Bangalore. The client a young developer, in his brief to ‘IN-GRID’ wanted a small yet iconic office building. He also expressed his love for materials to be seen in their natural self. The project presented us an opportunity to apply and test some new ideas in space, technique and material. Brick, concrete and wood in its exposed state forms the core components of the design.

Categories:

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

 

Pavithra Enterprise, at Bangalore, by IN-GRID 1

The office space for Mr. Abhilash is built over a land measuring 2400 sft in a densely built residential area in Bangalore. The client a young developer, in his brief to ‘IN-GRID’ wanted a small yet an iconic office building. He also expressed his love for materials to be seen in its natural self.

The project presented us an opportunity to apply and test some new ideas in space, technique and material. Brick, concrete and wood in its exposed state forms the core components of the design.

The office space comprises of a reception area and a double height waiting lobby in the ground floor which connects to the chairman’s room. The office also has a small pool in the Northeast quadrant on the ground floor for the client to relax during the evenings. The exposed brick forms the walls in the double-height lobby and the chairman’s room, an exposed concrete feature wall with strip glazing in the lobby opens up the view to the outside.

A cantilevered exposed concrete staircase leads us to the first floor where we have an informal waiting lounge with a double-height wall that displays the construction tools, and a seater made out of a single wooden log. The first floor also has the MD’s cabin, workstations, a conference room, along with a waiting space that overlooks the reception below. A small strip of landscaped space with a skylight divides the MD’s cabin and the workstations. This open space effects a reinterpretation of a courtyard on a small urban plot. The conference room has a custom made a table that continues on to the wall forming a m.s laser-cut earth mover.

The design allows the spaces to visually connect to each other across various levels.

The staircase further connects us to an informal discussion area that overlooks the swimming pool below. The pool has a double-height pergola partially covered with polycarbonate sheets.

Drawings –

 

Project Facts –

Project name:            Pavithra Enterprise, Office Building

Architect’s Firm:       IN-GRID

Project location:       Bangalore

Completion Year:     2019

Gross Built Area:     3800 sft.

Lead Architects:    Deepika Poovappa, Ashok Kumar M

Structural Consultant:  Metis Structures

Client:  Mr. Abhilash, MD, Pavithra Enterprise

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Advance Group

House in the Foliage, at Barabanki, Uttar Pradesh, India, by Advance Group

​This Residence is what defines truly Indoor-outdoor relationship. The house, designed in barabanki in 2015 caters to the love that our clients have for nature. They wanted an abode that connects all the spaces with nature and has beautiful views of their extensive collection of different plants. The lower floor houses a big hall overlooking the front garden and 2 rooms overlooking the rear Banyan tree. – Advance Group

Read More »
RUPA RENAISSANCE, at Turbhe, Navi Mumbai, by Access Architects

RUPA RENAISSANCE, at Turbhe, Navi Mumbai, by Access Architects

Renowned for their architectural expertise and design prowess, Access Architects have come up with an awe-inspiring design spectacle with their latest project, Rupa Renaissance. Located in Navi Mumbai, this Avante-Garde mixed-use project is a three-part magnificent structure, catering to a premium clientele. The 132m colossal structure consists of an IT building that offers space for lease to exclusive MNCs and IT firms. The second block is an extension for stay at Marriott executive apartments while the third block holds guest house apartments, all interconnected to each other through a smart design scheme. – Access Architects

Read More »
NINJA CLUB, at Shanghai, China, by J.H Architecture Studio, Yang Rui

NINJA CLUB, at Shanghai, China, by J.H Architecture Studio, Yang Rui

It has been nearly 2 years when the pandemic starts, which leads to traumatic recession of all walks of life. To the entertainment industry, it’s also a game-changing point that only the best can survive. Ninja club, as one of the most established Hip-Pop club in Shanghai, has survived and thrived with its newly open 2nd club in this city located at Found 158. Among all the clubs and bars, in this noisiest nightlife center of Shanghai, Ninja chooses its own secret corner for its story and tales. – J.H Architecture Studio, Yang Rui

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates