Place MayaPraxis – Architect’s Office cum Home – Bengaluru

Architect’s Office cum Home by MayaPraxis: The earth excavated for the basement, piled up in the adjacent site, seemed to be telling us to make use of her. Make bricks from me and build yourself a wonderful place, and don’t dump me in some landfill far away – she seemed to be saying. And we made bricks from the earth, soaked them in the sun. These bricks were stronger than any brick we had used before. Its beautiful texture, color and size inspired us to tell a story about the brick in the architecture of the building.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Programme: Architect’s Office cum Home
Location: Bangalore
Site Area: 260 Sq. m
Built Up Area: 510 Sq. m
Month/Year of commencement- Completion Of Project: January 2012- June 2014

Place MayaPraxis - BengaluruArchitect’s Office cum Home by MayaPraxis

The earth excavated for the basement, piled up in the adjacent site, seemed to be telling us to make use of her. Make bricks from me and build yourself a wonderful place, and don’t dump me in some landfill far away – she seemed to be saying. And we made bricks from the earth, soaked them in the sun. These bricks were stronger than any brick we had used before. Its beautiful texture, color and size inspired us to tell a story about the brick in the architecture of the building.

This building was to be a home and office for us. As architects, we have always liked buildings under construction. And later, when everything gets plastered, the power of the material, its tectonic character is lost. We told ourselves that we will make a building where Beauty comes from the rawness of the materials – brick, concrete, wood and steel. Brick walls would make the building, supported by a structure of concrete and steel. Wooden windows, partitions and casework will complement the brick walls.

So, we got to work. We had never used the earth brick before. We first selected a brick size that was bigger than the regular Indian standard. We then decided to put it on its shorter edge and try the ‘rat-trap-bond.’ The rat trap bond is a beautiful bond. We had used it with the regular baked red brick, but never with the earth brick. With the bigger brick, the bond made a rhythmic ornamental pattern on the outside, with a hidden cavity in the center. This double advantage of the ‘rat-trap bond’ clinched it for us as the way to make the brick wall.

An exposed brick building, where the brick is used as the core material as well as the surface of the wall, needs intelligent detailing and craftsmanship. We had to think of how to deal with the concrete and steel columns, beams on the exterior and interior of the building. To keep the exterior monolithically brick, we extended the slab slightly beyond the edge beams and columns, so that the brick could be clad over at beams and columns, and one would see mostly brick. Great care was taken to keep the integrity of the brick bond, even as the building turned and the walls shifted.

Another core idea that setup the architectural character was following a few simple rules- no plaster or paint, sill or lintel or projecting sunshades, and lastly, no tiles. This made the building look and work the way it is now – designed and crafted with care, making it sustainable, site specific and powered with raw beauty and honesty.
Many other strategies were put in place to make the building ecologically friendly – rainwater was harvested, a natural ventilation system was designed using skylights and vents, ample daylight was diffused into the interior with clever location of windows and skylights and solar power for electricity and water heating were incorporated. All this was done elegantly to keep the architecture consistent with the idea of beauty in rawness.

Drawings:

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Situated in a 28 acre site, the Terravana also called the Earth house is a design intervention that travels along the lines of earth and sustainability. In a plot size of 34.4×60 ft the unit focuses on a minimum footprint integrated with greenery. The interior setting transcends with the Pairing of age old technique of lime plastering with mid-century themed furniture. With delicately chosen décor that complements the theme of wellness and the colour palette of natural tones exhibits strength, sound and health. – Svamitva Architecture Studio

Read More »
Studio Emerald

Happy Head, at Hyderabad, by Studio Emerald

Tucked into the affluent neighborhood of Film Nagar – Hyderabad, Happy Head is a wellness destination that prides itself on being the primary and sole branch of its kind in the Indian context. The country’s first I.V. Clinic, this venue is a collaborative alliance amidst its founder who has a celebrated presence in the hospitality genre and the team at Studio Emerald. 

Read More »
LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

The house was designed for a textile businessman from Rajasthan whose family spans three generations. The design brief consisted of three luxurious bedrooms, ample living spaces, entertainment and service areas.

The 30’X40’ site located in a growing residential area and flanked by dense multi dwellings on three sides, has a road to the West thus creating a design challenge.- White Shadows Design Studio

Read More »
Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

The capital’s new sub-city of Dwarka is coming as the next international diplomatic hub. Brimming with new developments and destination retail experiences it is being developed under the Smart City project. Located on the Metro interchange station this mall is home to a six-screen mega multiplex. Circumscribing a large atrium, the cinema is fronted by retail & flanked by a generous food court. Here, the design narrative needed an elegant new approach speaking a vibrant modernist language in luxury entertainment. – ivpartners

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates