Planet Kids at Bangalore by Cadence Architects

Cadence Architects

Cadence Architects

Photographer: Anand Jaju

The brief of Planet Kids called for the design a primary school on a tight site in an urban residential neighbourhood. The program comprising of classrooms, library, multipurpose space, activity rooms and various play areas demanded the building to be comprised of five floors including the basement.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Planet Kids at Bangalore by Cadence Architects

The brief called for the design a primary school on a tight site in an urban residential neighbourhood. The program comprising of classrooms, library, multipurpose space, activity rooms and various play areas demanded the building to be comprised of five floors including the basement.

The overall design intent articulates the program in a playful manner from a child’s perspective and is conceived as a conglomeration of myriad child fantasies. In order to create spatial intimacy, an anthropometrically scaled space has been crafted, that is scaled down for children- from railings to niches, all of them have been designed to not be overpowering. These elements include letters coalescing to form the elevation in the facade, to tiny nooks and corners to children to hide in, to little peep holes in every door and multiple other experiences. The intention of using various shapes has been to create a graphic space, where each space would become a pedagogical tool. The colours and shapes facilitate the creation of a playful atmosphere, thereby promoting interaction and engagement.

Each program requirement has been seen as an opportunity to create a distinct world for the child. The reception is conceived as a portal to the building and designed to be an object in a Black space. This colourful assemblage of different worlds and experiences is then connected with a staircase and a special void that cuts through the building in section.

An overall attempt has been made to mimic the idea of the ‘architectural promenade’ in a novel manner, where different spaces unravel along the path of the staircase. The staircase is designed as a sculptural element through a void. The sculptural void also enables visual and special interaction between the different levels while enhancing the perception of a larger space.

Within the site context and location, the façade was intended to be a billboard in some sense, like a sign. Hence, typography has been used so that the children can relate to it. The entire building has been conceived as a child’s fantasy, flying letters become windows, giant candy shaped objects become rooms, circular openings resembling those on a ship, railings that look like fences in a zoo, and even a playful entrance that is like a mouth of a giant etc. The fabrication of the distinct elements coming together as a whole, enable the creation of a new identity in the residential neighbourhood.

Green is a colour that has been used to bring in vibrancy to the space, while compensating for the lack of a natural, green environment, making metaphorical references to zoos and forests- all part of a child’s visual vocabulary. Pink is used in contrast to create a calming atmosphere in the otherwise charged environment. A collage of patterns, colours and materials is crafted; Ferro-concrete is used for the construction of the letters, MS for the patterned bubble grills, Striated paint strips for the library, kota and vitrified tiles have been used for the interior floors, flexi ply and gypsum for the furniture and ceiling etc. To facilitate the construction of the non-orthogonal forms and shapes, a non-rectilinear structural grid has been optimised along with the use of ferro-concrete in the facade to sculpt the varied shapes.

The brief required us to design a primary school on a tight site in an urban residential neighbourhood. The program comprising of classrooms, library, multipurpose space, activity rooms and various play areas demanded the building to be comprised of five floors including the basement.

We decided to articulate the program in a playful manner from a child’s perspective. The school was conceived a conglomeration of myriad child fantasies .These included letters coalescing to form the elevation, to little nooks and corners to children to hide in, to little peep holes in every door and multiple other experiences.

Each program requirement was seen as an opportunity to create a distinct world for the child. This colourful assemblage of different worlds and experiences is then connected with a staircase and a special void that cuts through the building in section. The sculpture void also enables visual and special interaction between the different levels.

Drawings

Diagrams

Project Facts

Architects: Cadence
Typology: Institutional
Name of Project: Planet Kids
Location: Bengaluru, India
Name of Client’s Firm: Planet Kids
Contact Person: Mr. Chandu
Tel No:  09845035867
Principal Architect: Smaran Mallesh, Naren Pirgal, Vikram
Project Architects: Sangeeta Patrick ,Chaitra Koshy, Gowtham Archarya,Harish Kumar
Design Team: Sangeeta Patrick ,Chaitra Koshy, Gowtham Acharya, Harish Kumar
Site Area (sq. ft. & sq. m.): 3200 sq ft
Built-Up Area (sq. ft. & sq. m.): 10,500 sq ft
Ground Coverage: 2500 sq ft
Start Date: June 2012
Completion Date: October 2013
Photographer: Anand Jaju

 

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Symbiosis Hospital and Research Center (SUHRC), Lavale, Pune, by IMK Architects | Rahul Kadri

Symbiosis Hospital and Research Center (SUHRC), Lavale, Pune, by IMK Architects | Rahul Kadri

The recently completed Symbiosis University Hospital and Research Centre in Pune is currently being used by the Maharashtra government as a Covid-19 quarantine facility and hospital, contributing to the state’s fight against the pandemic. Occupying the lower slopes of a hill within Symbiosis International University’s 260-acre estate in Lavale, SUHRC is a 41,800-square-metre, 216-bed, multi-specialty hospital that represents a new and progressive face for healthcare infrastructure in India, providing state-of-the-art healthcare facilities and a research centre to enhance skill development – IMK Architects

Read More »

Symbiosis International University, Pune, IMK Architects | Rahul Kadri

Nestled atop a rocky plateau in Lavale, a small village on the outskirts of Pune, the Symbiosis International University campus creates an idyllic and vibrant learning environment. The campus, home to 1000 students, houses educational and administration functions for four faculties –– the Symbiosis Institute of Business Management, the Symbiosis Institute of Mass Communication, the Symbiosis Institute of Telecom Management and the Symbiosis Institute of Photography –– in addition to an auditorium and convention center, a library, and housing, dining, and recreational facilities for students and staff. – Rahul Kadri | IMK Architects

Read More »
National Judicial Academy, at Bhopal, by IMK Architects | Rahul Kadri

National Judicial Academy, at Bhopal, by IMK Architects | Rahul Kadri

Perched on the crest of a hill in Bhopal, India, the 28,000-sq.m National Judicial Academy is a training academy for Judges, a centre for discussion and debate on the judicial system and an institute for ongoing research on matters of the law. The campus occupies 60-acres of fissured rock-steep slopes on the hill, which was formerly used as a quarry. – IMK Architects | Rahul Kadri

Read More »
Auric Hall,District Administration Building, at Aurangabad, by IMK Architects 

Auric Hall,District Administration Building, at Aurangabad, by Rahul Kadri | IMK Architects

The recently completed Auric Hall stands tall today as a landmark for Aurangabad Industrial City (AURIC), India’s first greenfield, smart industrial city. The 16,660-square-metre building, planned as the face of the upcoming development, houses administration and commercial functions, offering spaces that strive to achieve innovation and transcend expectations. – IMK Architects

Read More »
Southeast Asian culture. an article, by NANDINI BISWAS

Architecture in the labyrinth of South Asian and  Southeast Asian culture. an article, by NANDINI BISWAS

Rapport in 1969 had stated that “The primary determinants of indigenous architecture of any  place are the culture and climate of that place.” The word culture derived from the Latin word  ‘colore’ which means to tend to the earth and mature, blend in and nurture. These are the same prerequisites we believe architecture in its entire existence should abide by and, as Frank O  Ghery had mentioned, “Architecture should speak of its time and place but yearn for timelessness”; this sheds much light on the para-importance of individuality and uniqueness of place and its impact on the people and culture.  – NANDINI BISWAS

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates