The Art Affordable Housing Finance (formerly known RAAS) by NCUBE Design

Editor At ALive!

Editor At ALive!

Text and Images by NCUBE Design

A close-knit layout has been adopted for the entire office. The transition from the lift lobby is marked by two passageways that are perpendicular to each other. One passageway leads to all the management cabins, that open up further into a well-lit collaboration space.

Categories: ,

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

RAAS HOUSING & FINANCE at MUMBAI by NCube.

RAAS is a housing and finance firm located at One Indiabulls Centre, Mumbai. Spread across two floors, the design brief required a professional office space that would incorporate comfort, flexibility and creativity in workspaces.

A close-knit layout has been adopted for the entire office. The transition from the lift lobby is marked by two passageways that are perpendicular to each other. One passageway leads to all the management cabins, that open up further into a well-lit collaboration space. The other passageway incorporates the service entry, storage, washrooms and pantry, efficiently segregating the movement in the office to enhance functionality. Furthermore, the territory of collaboration zone is marked by meeting rooms and cabins opening inwards to foster interactivity.

On the lower floor, the workstations in the collaboration zone have been laid out diagonally to bring dynamism to the space and align the views to the angled glass facade. On the upper floor, a honeycomb seating layout has been used to optimally utilize workspace, collection space and movement. The hexagonal layout provides centrality to groups while promoting interaction and efficient exchange of ideas. While adopting an unconventional layout for workstations, the entire space is interspersed with a variety of seating layouts to provide multiplicity in the use of the workspace and enhancing the scope for team building interactions. Larger seating sections are incorporated in addition to bars and high stools to incorporate more number of people, as well as keep the layout open and spacious. Pods have been included for private discussions, as and when required. The entire layout and selection of furniture speaks of multi-functional and temporal nature that will come to define the culture of the organisation over years of use.

A raw industrial aesthetic is adopted to enhance the experience of the overall volume of space. By removing the false ceiling, it also serves to be an economical and modular approach. The entire office is defined by an aesthetic of exposed ceilings with ducts, trays and shafts painted black for a muted depth overhead. The black colour continues to merge with some partitions and slits to merge the ceiling with screens and present a coherent look to structure of the space.

Cool tones of grey and blue have been used in the furniture and flooring to maintain a quiet ambience and keeping the entire setup peaceful and maintaining a serene atmosphere. Multiple break-out zones, smaller collaboration spaces and interaction spaces, reveal bouts of bright warm colour to add playfulness to the environment and foster creativity. Such stimulating design elements and furniture are a move to break any monotony.

Large spans of glass facade open up space, bring in ample natural light and merge the interior with exterior. Louvers diffuse the daylight, flushing the entire space with a softness and warmth against the heavy skyline of Mumbai. Thus, the entire space confines users gently within. A lining of bamboo planters placed against glass screens mark view of the space at end of all passageways. This gives the space an open feeling by bringing outdoors in. Not only does it contribute to an improved indoor air quality, but the greenery also benefits the users psychologically and facilitate longer working hours by reducing stress.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Framed House, at Bangalore, India, by Crest Architects

Framed House, at Bangalore, India, by Crest Architects

Located within a gated community in North Bangalore, the square-shaped plot of this residence abuts the road on the southern and western sides and enjoys views of the encompassing greenery. Based on the client’s requirements, our approach was to design a modest house with a specific emphasis on natural light and ventilation.  

Read More »

TIGER TIGER – Nisha Mathew Ghosh

TIGER TIGER is part of a series on animals and their implied symbolic narrative appropriated politically and socially. This series studies the perception of people and conjures up new imaginaries as form is divested of its power by dematerializing it via the act of weaving a narrative shorn of the power, panache, swagger associated with the cultural, symbolic or naturalized form. – Nisha Mathew Ghosh

Read More »
Conserving The Commissariat Bulding, DR DN Road, by Vikas Dilawari

Conserving The Commissariat Building, DR DN Road, by Vikas Dilawari

Mumbai was the first city in India to have heritage regulations to protect its living heritage. This listing and the corresponding regulations binding these precincts would also protect these old areas from burdening the fragile infrastructure with high-rise buildings. These precincts, more than individual structures, puts forward each city’s uniqueness. Heritage awareness is certainly increasing on paper with more nominations of World Heritage Site ensembles. But in reality, its protection on the ground is decreasing at an alarming rate.

Read More »

“A Sense of Space: This book is an invitation to liberate oneself from the valorised image of western or imperial city planning towards a more nuanced, indigenous, and flexible approach to our cities.” Sudipto Ghosh Reviews A Sense of Space, by Ranjit Sabikhi

Those wondering why the design of contemporary Indian cities is such an arduous and joyless affair will find Ranjit Sabikhi’s book of immense interest. Many may even find themselves jolted to action within their spheres of influence despite the book’s unflappable tone. Most importantly, this book is an invitation to liberate oneself from the valorised image of western or imperial city planning towards a more nuanced, indigenous, and flexible approach to our cities. – Sudipto Ghosh

Read More »

Highway Restaurants Concept, at New Delhi, by Parag Singal Architects

The stirring proposal of Highway Bridge Restaurant was conceptualized by Parag Singal Architects. The idea is to build restaurants over National Highways that can be accessed from both sides of the road. Located on the center of the highway, it is almost impossible for the restaurant to go unnoticed by the motorists. It offers more visibility to the restaurant and makes it easier for the traveler to spot a place for refreshment, hence creating a win-win situation. – Parag Singal Architects

Read More »
MA001, at Ayroor, Kerala, India, by mamama

MA001, at Ayroor, Kerala, India, by mamama

Located in Ayroor, Kerala this family home that sits on the banks of the Chalakudy river is nothing less than a mini-ecosystem within itself — self-sufficient and symbiotic. Using local masons, carpenters, contractors and construction methods, this home was completed with natural materials such as terracotta and laterite tiles, kota stone and terracotta jaali blocks. A generous verandah wraps around three sides and a large open terrace on the upper floor maximises the spectacular views out onto the river. The house is an extension of the clients’ (perfect) idea of living a retired life.

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates