Regimented House at Kerala, by LIJO.RENY.architects

For LIJO.RENY.architects, this project seemed like an Architect’s dream at first but upon closer understanding, of the site and the brief, revealed its complex nature. The seemingly large plot of 2.45 acres, populated with a variety of trees - small and large, was to be shared between the client and his brother, who had an existing house on site, without any compound wall in between.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Regimemtd House - Lijo Reny ArchitectsThis project seemed like an Architect’s dream at first but upon closer understanding, of the site and the brief, revealed its complex nature. The seemingly large plot of 2.45 acres, populated with a variety of trees – small and large, was to be shared between the client and his brother, who had an existing house on site, without any compound wall in between. However, an informal pedestrian path, allowing the plot at the back access to the main road, literally cut the site into two. Moreover, the extending site towards the south, marked aside for the future commercial activity further reduced the buildable site to a linear strip.

The clients, like many, worried about security and privacy, wanted a strong sense of ownership and exclusivity even without building any walls separating neither the pedestrian path nor his brother’s house. Adding to the complexity was their deep desire for an inside-outside feel for the house, with the inclusion of nature as much as possible.

Regimented House at Kerala, by LIJO.RENY.architects 5
Concept Sketch

The result was ‘The Regimented House’. The simple yet formal nature of this built form, with the extended front yard and backyard demarcated by hard landscape grids, established a notion of a boundary, subtle nonetheless potent. Moreover, the grid layout was designed to accommodate landscaped courts of various types to ensure the essential blending in with nature as well as soften the otherwise bold presence of the built mass.

The layout consisted of two simple, yet robust, blocks placed one above the other, separated by a large double height landscaped courtyard acting as a buffer between them. A landscaped entry court was added to blur the transition between the verdant landscape and the seemingly rigid building. The ground floor of the primary bay houses the formal and semiformal functions of the house and the secondary bay has the two bedrooms, one each floor accessed by a staircase. Open dining and a bridge placed in the central court informally connect the two. The layout of the house is designed in such a manner that each room in the house enjoys perfect cross ventilation, making the best of seasonal shifts of winds, keeping the internal temperature at a possible low throughout the year.

The large grid-like openings puncturing the shell of the building were strategically screened with perforated corten steel and G.I pipes to facilitate both privacy and ventilation. When lit up at night, the house looks like a lantern glowing in the woods. Internally, all rooms around the central court open into it by means of large sliding doors that ensure an open layout when desired. This possibility of engaging with a fairly large internal landscape, with trees that may grow to touch the ceiling, gives one the feeling of being outdoors with the elements, enjoying each season, each moment.

The material palette and decor of the house were refined towards simple minimalist possibilities in order to enable an unadulterated experience of the volumetric spaces that connect with the landscape. A combination of carefully curated framed black and white abstract naturescape photographs and mirrors extend this experience to a surreal dimension.

Often, simple designs create warm, everlasting memories. The kids see the house as a large playground enabling them with exciting new experiences each day, and the owners have already slipped into these secure yet comfortable spaces, enjoying the simple pleasure of life.

Project facts:

Location: Tirur, Malappuram, Kerala, India

Client: Mr. Shajahan
Site: 4250 sqm. 1.05 acres (shared by two brothers)
Built-up area: Total – 6850 sq ft.
Completion: December 2017

Design team: Ar. Reny Lijo and Ar. Lijo Jos
Interiors: LIJO.RENY.architects, Muneer
Landscape Concept: LIJO.RENY.architects
Soft Landscape: Gcc Landscape
Structures: Bipin Vallikunnu
Contractors: Muneer, Tirur

Photographs: Praveen Mohandas, Suneesh Suresh, LRa

Awards: Best Residential Project – Vanitha Veedu Architecture Awards  2018

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Tribute to Architect Kuldip Singh on his 76th Anniversary, by Shobhana Menon

Tribute to Architect Kuldip Singh on his 86th Birthday

Kuldip Singh architect –  the name immediately conjures up visions of two iconic Delhi buildings designed  by him to most people –  Palika Kendra on Sansad marg and  NCDC office building  on Siri fort road – not realizing that he and his work were much more than these two buildings.

Read More »
UMA ACRES AT AHMEDABAD BY DARSHAN GROUP

UMA ACRES AT AHMEDABAD BY DARSHAN GROUP

This Project Is A Live Definition Of Our Imagination. The Materiality Of The House Is Vibrant In Every Space. Combination Of Stone, Wood, Tiles, Italian Marble For Flooring Across The House And The Contemporary Furniture Pieces, Add Luxury And Comfort To The Space – DARSHAN GROUP

Read More »
Photostory by 'Bhawna Jaimini and Natasha Sharma'

Can Waste Bring Communities Living in High Density Vertical Slums Together?-A Photostory by Bhawna Jaimini and Natasha Sharma

Natwar Parekh Compound is a public housing neighborhood in the east of Mumbai inhabiting people from slums across the city. With tightly packed grid of 61 buildings on a 5 hectare plot, the density of Natwar Parekh Colony is around 4500 people/ha (Density of the most populated city in the world, Dhaka, is 550 people/ha). Open spaces make up less than 18% of the site area, none of which are usable for any recreational or community activities, keeping residents limited to their 225 square feet apartments. – Photostory by ‘Bhawna Jaimini and Natasha Sharma’

Read More »

ROOSHAD SHROFF Gallery at Mumbai

The idea behind the space design was flexibility, allowing for exhibitions and events as required, particularly when collaborating with different designers and artists. The mix of Rooshad SHROFF furniture, lighting and products is, of course, a reflection of our aesthetic.

Read More »
Abharna, at Dream city, Amritsar, Punjab, by Line and Space

Abharna, at Dream city, Amritsar, Punjab, by Line and Space

The house contemplates a smart approach in order to maximize its potential in the terms of style and practicality which aid smoother circulation and flow of energy. The combined lounge and dining area make the space look larger and open to nature via sliding doors. The Pooja room is incorporated smartly as an element in the living area. – Line and Space

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates