Reliance Technology Group at Navi Mumbai, India by ANA Design Studio Pvt. Ltd.

In this age of continuous innovation, a workplace needs to be as advanced in its offerings as the work carried out inside it. An architect’s intent is to always exceed expectations and provide innovative designs to best use the space provided to them and fulfill the vision of the client. Having said that, every organization wants a workspace that brings out maximum productivity from its employees but with changing times companies have started putting equal emphasis on the social environment surrounding them. - ANA Design Studio Pvt. Ltd.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

In this age of continuous innovation, a workplace needs to be as advanced in its offerings as the work carried out inside it. An architect’s intent is to always exceed expectations and provide innovative designs to best use the space provided to them and fulfill the vision of the client. Having said that, every organization wants a workspace that brings out maximum productivity from its employees but with changing times companies have started putting equal emphasis on the social environment surrounding them.

Reliance Technology Group at Navi Mumbai, India by ANA Design Studio Pvt. Ltd. 1

An employer’s main area of focus has always been their work whereas modern engineers and architects have moved on from traditional workplace design to more technology – driven work and smart design solutions.

Reliance Technology Group at Navi Mumbai, India by ANA Design Studio Pvt. Ltd. 3

For a research and development facility, it is important for the building to be designed in a way that it cannot only incorporate all the advanced technology needed for research but also any emerging future technological or research trends.

Reliance Technology Group at Navi Mumbai, India by ANA Design Studio Pvt. Ltd. 5

Apart from the functional benefits, it should also allow scientists and researchers in the building to have ample space that provides free movement and common meeting places. The idea behind designing a workplace that caters to the socializing needs of the employees is to encourage people to work collaboratively for the overall benefit of the organization.

Reliance Technology Group at Navi Mumbai, India by ANA Design Studio Pvt. Ltd. 7

The facility should also offer safe disposal of any harmful chemicals being used for research to safeguard the environment from their harmful effect. When we came on board to design the Reliance Technology Group’s 500,000 sq. feet facility, we knew that apart from executing all 48 super specialty labs up to global standards we will also have to incorporate energy efficient design.

Reliance Technology Group at Navi Mumbai, India by ANA Design Studio Pvt. Ltd.

The prismatic glass entrance and atrium is one such design. It is aesthetically pleasing to the eye and also helpful in curtailing solar heat waves and noise pollution from the surrounding areas. The atrium also acts as space for the scientists and researchers to socialize and share ideas, hopefully, leading to future collaborations and inventions.

Apart from the design attributes and its benefits, engineers also have moved to smart and technologically advanced solutions for energy consumption and ease of usage. One such smart solution is the Internet of Things (IoT) which acts as a central control system for smart buildings where all devices are connected to a smart engine, running and controlling all other devices connected to it. IoT helps in saving energy and effort along with maximizing employee output by utilizing the information it receives from all the devices connected to it and making sure they are functioning optimally without usage of additional energy.

Reliance Technology Group at Navi Mumbai, India by ANA Design Studio Pvt. Ltd. 14

Apart from the stated objective of energy efficiency, at ANA, we also believe that the implementation of this technology allows the users to feel more comfortable, connected and in control of their work environment.

Reliance Technology Group at Navi Mumbai, India by ANA Design Studio Pvt. Ltd. 16

Another integral design measure of the RTG facility that helps in saving energy and provides a high degree of thermal protection is usage of in-built Expanded Polystyrene (EPS) foam. Due to its closed cell structure EPS has a very low thermal conductivity that leads to the optimized performance of the air conditioning system in the facility. Inculcating such energy efficient yet simple solutions in design are beneficial in the long run with minimum maintenance cost required for upkeep. The EP based form of work is embedded as a sacrificial shuttering in the slab. It brings down the usage of steel and concrete, speeds up the work site and adds a huge thermal insulation to the building.

Reliance Technology Group at Navi Mumbai, India by ANA Design Studio Pvt. Ltd. 18

When designing and executing for Research facilities it is always important to keep in mind the minute details that could impact form and functioning of the overall structure. Intelligent control systems like IoT, when combined with the usage of other energy efficient architectural solutions, are a perfect solution for saving energy and pin-pointing faulty equipment that can lead to problems in the future. By combining new-age technology with smart design, the team at ANA Design was successful in developing a world class research facility for Reliance Technology Group helping them push the boundaries of science and discovery.

Reliance Technology Group at Navi Mumbai, India by ANA Design Studio Pvt. Ltd. 20

ANA Design is an architectural design firm which built Reliance Technology Group’s 500,000 sq. feet research facility in Mumbai. The aim was to design innovative structures and make best use of the available spaces. Use of smart solutions like internet of things by the architectural design office act as a central control system along with other energy efficient systems which help in optimizing performance at low cost. While designing Research facilities it is always crucial to keep in mind the little details that could impact the form and functioning of the overall structure.

Reliance Technology Group at Navi Mumbai, India by ANA Design Studio Pvt. Ltd. 22

RIL was keen to establish a facility to integrate all the research and development activities taking place across the spectrum of its business.

ANA won the design competition and prepared the master plan and design for the 48 different super specialty labs, clean rooms and other support spaces. The design intent was to create a truly world class, future ready research infrastructure, which could be moulded to any future needs and emerging technologies.

Reliance Technology Group at Navi Mumbai, India by ANA Design Studio Pvt. Ltd. 24

Apart from the purely functional needs of the research, it was an important consideration, to create movement and meeting spaces in a way, that the scientists working in the building had occasions for chance meetings and social encounters. It was hoped that interactions between the scientists and researchers working in the facility would encourage collaborative work.

Reliance Technology Group at Navi Mumbai, India by ANA Design Studio Pvt. Ltd. 26

The 500,000 sq ft facility was designed around a prismatic glass atrium that provides a welcoming entrance. The geometry of the atrium helps in sound attenuation as well as reduction of solar heat gain. The RCC buildings are designed with inbuilt EPS insulation, that provides a high degree of thermal efficiency. Intelligent control systems optimize the air-conditioning performance by linking it to fume hood sashes.

Reliance Technology Group at Navi Mumbai, India by ANA Design Studio Pvt. Ltd. 28

  • Written by Principal Architect and Director of ANA Design Studio Pvt. Ltd.: Mohd. Amin Nayyar

 

Projects Facts –

Architecture, Engineering and Project Management Consultancy by ANA Design Studio Pvt. Ltd.

Project: Reliance Technology Group, Navi Mumbai, India

Typology: Research Facility

Status: Built

Year: 2013

Size: 500,000 sqft

Client: Reliance

Photograph Credits: ANA Design Studio Pvt. Ltd.

One Reply to “Reliance Technology Group at Navi Mumbai, India by ANA Design Studio Pvt. Ltd.”

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

UMA ACRES AT AHMEDABAD BY DARSHAN GROUP

UMA ACRES AT AHMEDABAD BY DARSHAN GROUP

This Project Is A Live Definition Of Our Imagination. The Materiality Of The House Is Vibrant In Every Space. Combination Of Stone, Wood, Tiles, Italian Marble For Flooring Across The House And The Contemporary Furniture Pieces, Add Luxury And Comfort To The Space – DARSHAN GROUP

Read More »
Photostory by 'Bhawna Jaimini and Natasha Sharma'

A Photostory by ‘Bhawna Jaimini and Natasha Sharma’, Can Waste Bring Communities Living in High Density Vertical Slums Together?

Natwar Parekh Compound is a public housing neighborhood in the east of Mumbai inhabiting people from slums across the city. With tightly packed grid of 61 buildings on a 5 hectare plot, the density of Natwar Parekh Colony is around 4500 people/ha (Density of the most populated city in the world, Dhaka, is 550 people/ha). Open spaces make up less than 18% of the site area, none of which are usable for any recreational or community activities, keeping residents limited to their 225 square feet apartments. – Photostory by ‘Bhawna Jaimini and Natasha Sharma’

Read More »

ROOSHAD SHROFF Gallery at Mumbai

The idea behind the space design was flexibility, allowing for exhibitions and events as required, particularly when collaborating with different designers and artists. The mix of Rooshad SHROFF furniture, lighting and products is, of course, a reflection of our aesthetic.

Read More »
Abharna, at Dream city, Amritsar, Punjab, by Line and Space

Abharna, at Dream city, Amritsar, Punjab, by Line and Space

The house contemplates a smart approach in order to maximize its potential in the terms of style and practicality which aid smoother circulation and flow of energy. The combined lounge and dining area make the space look larger and open to nature via sliding doors. The Pooja room is incorporated smartly as an element in the living area. – Line and Space

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates