Renovation for Prajay Chit Fund Office, at Hyderabad, by Design Experiment

Design Experiment

Design Experiment

Prajay Chit Funds office at Hyderabad, renovated by Design Experts uses design to build trust among users.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Text and Images: Design Experiment

For Prajay Chit Fund office at Hyderabad, Architects use design to develop trust in an industry fraught with scandals.

Prajay Chits Hyderabad, designed by Design Experiment

Intention and identity were the two challenges presented to design experiment When asked to renovate an old building for a chit funds office. The intention of the company was clear, to instill confidence in the chit funds offices’ potential customers. The chit funds industry has been fraught with scandals, from own- ers shutting shop abruptly, to refusing to pay up to its customers, so the architects came up with a novel way to propagate trust amongst its patrons. A simple design intervention in terms of installing a large continuous scrolling LED strip, broadcasting how much the company paid out to its customers that week. The designers felt that, by increasing such evident transparency, it would be possible to earn the trust of its patrons.

One of the other undercurrent of this project was that The entire office needed to be designed and built in 45 days, so the designers chose to go with a design language that would try to stand out without disrespecting its surroundings, and that a brick façade would be detailed specifically to be rapidly constructed. The second task of creating an identity not only through its space but also through its graphic language and branding was handled by DE.

DE used this opportunity to create a unique blend of stability + forward thinking by combining the offices’ façade with its modern branding. The interiors of the building combine environmental graphics of simple minimal quality with clean and crisp visual communication to emphasize on the company’s forward thinking and transparent brand values.

Tags : ,

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

RUPA RENAISSANCE, at Turbhe, Navi Mumbai, by Access Architects

RUPA RENAISSANCE, at Turbhe, Navi Mumbai, by Access Architects

Renowned for their architectural expertise and design prowess, Access Architects have come up with an awe-inspiring design spectacle with their latest project, Rupa Renaissance. Located in Navi Mumbai, this Avante-Garde mixed-use project is a three-part magnificent structure, catering to a premium clientele. The 132m colossal structure consists of an IT building that offers space for lease to exclusive MNCs and IT firms. The second block is an extension for stay at Marriott executive apartments while the third block holds guest house apartments, all interconnected to each other through a smart design scheme. – Access Architects

Read More »
NINJA CLUB, at Shanghai, China, by J.H Architecture Studio, Yang Rui

NINJA CLUB, at Shanghai, China, by J.H Architecture Studio, Yang Rui

It has been nearly 2 years when the pandemic starts, which leads to traumatic recession of all walks of life. To the entertainment industry, it’s also a game-changing point that only the best can survive. Ninja club, as one of the most established Hip-Pop club in Shanghai, has survived and thrived with its newly open 2nd club in this city located at Found 158. Among all the clubs and bars, in this noisiest nightlife center of Shanghai, Ninja chooses its own secret corner for its story and tales. – J.H Architecture Studio, Yang Rui

Read More »
RSDA Ansal Villas

A House Surrounded by a Green Footprint | Ansal Villas, by RSDA

RSDA is a multidisciplinary design firm delivering architecture, interior design and strategic services across India. The studio, based out of Gurugram, was founded in 2003 by Architects Rakhee Bedi and Shobhit Kumar, both of whom came together to build a unique design firm. The firm acts as a one-stop solution by covering the entire process from conceptualisation to execution. 

Read More »
Aparna Kaushik

Residential Project by Aparna Kaushik

Nestled in expansive lush enclaves far from the chaos of the city, this home is a rebellion against the concrete demands of a bustling urbania. The layout is natural and unforced with the idyllic blues of the expansive pool that gets perfectly framed from the open windows, providing a slice of tropical paradise living. The décor a esthetic is muted, cozy and comfortable. Warm palette, neutral and natural colors that resemble nature are used. Overall the ambience is chic and cozy. – Aparna Kaushik

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates