Residence for Arvind and Priya – Biome Environmental Solutions

Biome Environmental Solutions

Biome Environmental Solutions

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Arvind Priya House - Biome Environmental Solutions

Project facts:

Name of the project: Arvindh and Priya’s house
Location: Sahakaranagar, Bangalore, India
Site Area: 111.52sqm
Built up Area: 119.61 sqm
Status: Built
Year of completion: 2016
Design Team: Sharath Nayak, Maitri Dore, Ramya Ramesh, Sayan Chaterjee, Sukhraj Singh Sehgal
Consultants: Mesha Structural Consultants
Contractors: Ranganath.L
Photo Credits: Vivek Muthuramalingam
Text; Soujanya Krishnaprasad


The house sits in the context of a densely built residential area in North Bangalore. A substantial area of the plot along the road edge is occupied by the expansive canopy of a beautiful African Tulip.

Arvind Priya House - Biome Environmental Solutions

The design takes the tree into consideration at every stage in an attempt to unite it with the built space, factoring in daylight and ventilation. The resulting home is marked by a sedate atmosphere, hints of the tree and the sky mingling with sober earth walls, which then contrast with oxide floors and painted steel windows.

Upon entering indoors, the tree is perceived beneath a skylight that roofs most of the living space on the ground floor. An open kitchen sits adjacent to the living area while a bedroom is tucked away on one side. Two walls of the kitchen shared with the toilet are made of granite slabs placed vertically in a metal frame, reminiscent of homes built entirely with stone slabs, ubiquitous near quarries. Workers involved in this part of the construction were noticeably aged – perhaps a reflection of a technique that is fast fading.

Arvind Priya House - Biome Environmental Solutions

The first floor consists of a bedroom in two levels, the lower of which is pronounced by a rubber wood seat along a large window framing a terrace and the tree canopy above it. The seat is cast in concrete, raising the slab above the floor and allowing the kitchen below to relate to the skylight. The upper level leads to the terrace which is a relief amid closely built houses on either side. A shower and a toilet are built similarly in granite slabs. This material can be recovered in entirety and eliminates the need for tiling, while its metal structure replaces the need for door frames.

Arvind Priya House - Biome Environmental Solutions

An external staircase on the ground floor leads to the terrace and continues up to a studio apartment on the second floor. This space commands direct views of the branching canopy and the sky above. Granite slabs for the toilet walls here are placed horizontally for the relative ease of lifting shorter slabs to the second floor level.

Moving through the house, the definition of inside and outside spaces feels blurred. The skylight effects that the indoors change with changing light and colours of the sky through the day. The glass roof emulates a blank canvas on which flowers shed. This open roof and the terrace under the tree effect a reinterpretation of a courtyard on a small urban plot.

Drawings:

For more works of Biome Environmental Solution, VISIT THIS LINK:

1 Comment
  1. jaisimfountainheadblog says

    NO COMMENTS

  2. Anonymous says

    Visitor Rating: 4 Stars

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

The Hertiage School at Pune by Madhav Joshi and Associates

The Heritage School, at Pune, by Madhav Joshi and Associates

Hugging the rolling terrain of Talegaon near Pune sits the campus of the residential ‘Heritage School’ designed by Madhav Joshi and Associates. A low rise assembly of modular buildings planned as integrated residential, educational and amenity zones, the campus is an intimate weave of open and built spaces giving the young users a sense of place, containment, and security in the otherwise vast open surrounding landscape.

Read More »
Accord House, at Ludhiana, Punjab, by Planet Design and Associates

Accord House, at Ludhiana, Punjab, by Planet Design and Associates

Located in Ludhiana, a major town of Punjab, the design language of the Accord House is largely an exploration of a visual of clean magnificent form with the main material being the concrete, in dark coloration, with a texture that extends to the wooden elements complemented with the landscaping. It has been designed in a way where the grand interior resonates with the contemporary façade of the residence. A variation of steel screens, louvers and a combination of granite and wood are integrated with the elevation of the project. – Planet Design and Associates

Read More »
Frangipani, at Kolkata, by Salient Design Studio

Frangipani, at Kolkata, by Salient Design Studio

Spread across a sprawling area of 42,300 sq. ft., the residence is designed in split villas with striking architecture revealing a scenic fabrication premeditated for its residents.

Interlacing Vastu  with contemporary lines, this design is composed of courtyards and green pockets within a strategic spatial alignment. Dissolving the visual barriers between the dwellings and nature, the volumes are crafted transparent with an extended visual scape towards the external spaces.  Each of the villas has been provided with a central pocket garden and a private pool. – Salient Design Studio

Read More »
Book: Dr S.S.Bhatti: Biographical Conversations, authored by Sarbjit Bahga, Reviewed by Surinder Bahga

Book: Dr S.S.Bhatti: Biographical Conversations, authored by Sarbjit Bahga, Reviewed by Surinder Bahga

A new book titled, “DR SS BHATTI: Biographical Conversations” has been launched recently. It has been authored by Sarbjit Bahga, a Chandigarh-based architect, and published by White Falcon Publishing, Chandigarh. Foreword to the book has been written by Islamabad-based architect Jahangir SM Khan, Immediate Past President of ARCASIA (Architects Regional Council Asia).

Read More »
Balaji temple at Andhra by Sameep Padora and Associates

Balaji Temple at Andhra Pradesh by Sameep Padora and Associates has achieved a very sophisticated level of abstraction: Praveen Bavadekar

The following critique for the Balaji Temple at Andhra Pradesh, an award-winning project designed by Sameep Padora and Associates, was shared by Praveen Bavadeker. Praveen Bavadekar is Principal at Third Space Studio.
The Balaji temple in Nandyal explores and abstracts the long tradition of the temple typology in India.

The architectural philosopher Andrew Benjamin wrote that every act of design was an act of repetition and that architecture is about exploring what not to repeat. This building too repeats or emulates certain tropes of the Hindu temple so that it is recognisable as a temple yet it doesn’t replicate those tropes but rather breaks them down to constituent parts to then again reconstruct it.

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates