Retrofit – Government Intermediate College, Neer, Uttarakhand by NCPDP, Rajendra Desai

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Text: Peeyush Sekhsaria
Images: Rajendra Desai
Editing: Anupriya Saraswat

Government Intermideate College, Neer, Uttarakhand
4350 feet above the sea level, nestled in the Shiwaliks, a small collection of run-down buildings and  sprawling fields partially hidden among dense green foliage is what constitutes Neer Village.

A few kilometres east of Narendra Nagar (a small, but somewhat popular tourist destination) Neer constitutes of barely a 100 households, a tiny populace for plain-dwellers, if a sizable one for the foothills. This region of Uttarkhand has been classified as Zone 4 or High Risk Damage Zone for Earthquakes, the risk factor exacerbated by high rainfall and subsequent soil erosion, and is consequently prone to landslides.

Access to the village is compromised, and telecommunication services are barely functional. Despite the government’s attempts to decentralize power and give this village some autonomy and adherent facilities, the outlook is bleak.

Government Intermideate College, Neer, Uttarakhand

One such example of derelict infrastructure was the Government Intermediate College. A single-storey, two building affair, the masonry building sat beside the equally small primary school, the two buildings sharing a small, unkempt frontyard which doubled as an assembly ground. Of incredible importance to the local community, it was vital that the school complex be as well-maintained and disaster-resilient as possible.

Keeping in mind the delicate ecological balance of the region, the need for a safe, spacious learning environment for the students, and limited access to resources in this remote location, NCPDP stepped in with a vision for seismic retrofitting of the school – combining technological innovation with simple building techniques.

Government Intermideate College, Neer, Uttarakhand

NCPDP (National Centre for People’s-action in Disaster Preparedness) strives to empower communities in creating and safeguarding their own habitats, especially ones who live in hazard-prone geographical regions and have limited economical and technical resources. An initiative directed towards ensuring disaster preparedness in high-risk earthquake zones, NCPDP was started in 2000 by Rajendra Desai and Rupal Desai as an offshoot of their organization CEDAP (Centre for Eco-centric Development And People’s action) which focuses on directing underdeveloped communities create sustainable built environments and better living conditions for themselves.

CEDAP guides the building process and trains the local artisans and labour hence propagating skill-acquisition and consequent economic growth. Their work in remote areas of the country – which would otherwise have been bereft of basic services like safe shelters and proper sanitation – aims towards self-reliance and sustainable building practices, bridging the gap between ecologically suitable vernacularism and low-maintenance modern engineering.

Working in tandem with Vinod Chopra of TARN, a Dehradun based NGO, NCPDP set about reducing the seismic vulnerability of the existing structure, while adding an additional storey of classrooms – demonstrating the use of hollow concrete block masonry and non-masonry gable walls. As Rajendra Desai tells us, “Our effort was to demonstrate the hollow concrete block construction in lieu of brick. In the hills, the bricks are hauled over a long distance creating a huge carbon footprint. In many locations, construction quality stone is difficult to find. In such places, or when there is a time crunch, the hollow blocks would provide an excellent alternative. These blocks facilitate the placement of vertical reinforcement that helps make masonry ductile.

Government Intermideate College, Neer, Uttarakhand

The project also employed timber saving options in roof gables, in addition to coating all timber members with wood preservatives for extending their durability despite the harsh climatic fluctuations. Drawing from their decades of experience and their expertise in conducting more than a dozen school-safety projects in the past, NCPDP relied on on-site innovation and informal drawings, especially given the scarce topographical information of the site, which consisted of three levels.

Artisans who had previously worked on a similar project for Gauna Village in 2015 provided invaluable support in this endeavour, demonstrating how technical skills can be transferred to rural populations and enable them to take care of their own built environments. A project of this nature is an interesting and important case study of how architects, with their technical expertise and sensitivity to sustainability, can help evolve contextually appropriate mitigation strategies and aid in community building.

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Situated in a 28 acre site, the Terravana also called the Earth house is a design intervention that travels along the lines of earth and sustainability. In a plot size of 34.4×60 ft the unit focuses on a minimum footprint integrated with greenery. The interior setting transcends with the Pairing of age old technique of lime plastering with mid-century themed furniture. With delicately chosen décor that complements the theme of wellness and the colour palette of natural tones exhibits strength, sound and health. – Svamitva Architecture Studio

Read More »
Studio Emerald

Happy Head, at Hyderabad, by Studio Emerald

Tucked into the affluent neighborhood of Film Nagar – Hyderabad, Happy Head is a wellness destination that prides itself on being the primary and sole branch of its kind in the Indian context. The country’s first I.V. Clinic, this venue is a collaborative alliance amidst its founder who has a celebrated presence in the hospitality genre and the team at Studio Emerald. 

Read More »
LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

The house was designed for a textile businessman from Rajasthan whose family spans three generations. The design brief consisted of three luxurious bedrooms, ample living spaces, entertainment and service areas.

The 30’X40’ site located in a growing residential area and flanked by dense multi dwellings on three sides, has a road to the West thus creating a design challenge.- White Shadows Design Studio

Read More »
Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

The capital’s new sub-city of Dwarka is coming as the next international diplomatic hub. Brimming with new developments and destination retail experiences it is being developed under the Smart City project. Located on the Metro interchange station this mall is home to a six-screen mega multiplex. Circumscribing a large atrium, the cinema is fronted by retail & flanked by a generous food court. Here, the design narrative needed an elegant new approach speaking a vibrant modernist language in luxury entertainment. – ivpartners

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates